Sakrament krizme & hrabrost za svjedočenje vjere

Izvana krizma/potvrda izgleda kao bilo koja druga ceremonija, kao diplomiranje, kao proslava…

Ali da bi znali što se stvarno događa moramo gledati duboko u dušu. Tvoje srce je stvoreno za Boga i kao bilo koji mišić mora biti prošireno. Što više moliš – to više proširuješ svoje srce i više mjesta daješ Bogu. Bog je najprije ulio Duha Svetoga u tvoje srce na krštenju. Sada, u sakramentu krizme, dar Duha Svetoga raste. Sad dobijaš posebnu snagu da širiš i braniš svoju vjeru.

white-dove-photo-top-hd-wallpaper-for-desktop-wide-freeAli – tko je Duh Sveti?

Duh Sveti je jedna od tri božanske osobe. Jedan od naziva za Duha Svetoga je Darovatelj života – životvorac. U krizmi Bog ti daje posebne milosti da možeš živjeti kao On, nesebično i za dobro drugih. Možda nećeš osjetiti promjenu u vrijeme krizme, ali Duh Sveti te opečaćuje i štiti. To izlijevanje Duha je ono što je Isus dao svojim apostolima. Nakon smrti i uskrsnuća Isus je obećao učenicima dar Duha Svetoga, a preko njega i snagu koju trebaju da prenose Njegovu riječ širom svijeta. Deset dana kasnije, Marija i apostoli su bili zatvoreni u gornjoj sobi, dok su bili preplašeni i nisu znali što činiti. Jak vjetar je puhnuo i iznad njihovih glava su se pojavili plameni jezici. Njihove duše bile su ispunjene Duhom Svetim. Dobili su nadahnuće i snagu da se suoče sa bilo kojom vrstom progonstva i neprijateljstva. Malo ranije Petar je bio tako prestrašen da Ga je tri put zatajio. Sada hrabro svjedoči svoju vjeru i tog dana 3000 ljudi je postalo sljedbenicima Isusa Krista.

(krizmanicima) Zašto Isus poziva i tebe da primiš to isto izlijevanje Duha Svetoga? Zato jer kao što je slao apostole – On šalje i tebe!

Isus zna da ono što mi trebamo ponekad nije jednostavno – više vjere, nego HRABROST DA ŽIVIMO TU VJERU I DA JE DIJELIMO S DRUGIMA. Ispunjeni Duhom Svetim apostoli su putovali širom ondašnjeg svijeta i utemeljili kršćanske zajednice koje poznajemo danas. To nije bilo jednostavno. Bili su obilježeni, pljuvani, pa čak i ubijeni. U tvom vlastitom životu, tvojoj školi, tvojoj zajednici, doći ćeš u susret s ljudima koji su u potrebi pokajanja i obraćenja, baš kao što su dolazili i apostoli. To je TVOJ ZADATAK DA SVJEDOČIŠ EVANĐELJE. Ne samo riječima, nego i načinom života, djelovanja u svakodnevnici.

k

KAKO SE KRIZMA ODRAŽAVA NA NAŠ KRŠĆANSKI ŽIVOT? Postajemo Djeca Božja i primamo izlijevanje Duha Svetoga u krštenju, a to se sada jača i potvrđuje u skaramentu krizme.

Apostoli su polagali ruke na krštenike i krizmali ih prije dvije tisuće godina, a tako to isto čini biskup polažući ruke na tebe. Biskup tada govori: „Primi pečat dara Duha Svetoga“ – i pomazuje tvoju glavu uljem. Kao što vojnici primaju pečat na štit ili oklop tako ti sada imaš pečat – Isusov. (Biraš i svoje krizmano ime – sveca koji će biti tvoj nebeski zaštitnik, molitvena potpora u tvom nastojanju da ispuniš poslanje koje ti je Bog namjenio). Biraš kuma koji će ti biti posebna pomoć ovdje na zemlji. Njegova je zadaća da ti pruži primjer svetosti i da hoda s tobom na tvom putu. Tako, vidiš, krizma nije tek potvrda tvog rasta ili postignuća u vjeri niti prihvaćanje vjere svojom.

Zapravo, to nije tvoje postignuće. Imaš samo primiti dar od Boga i snagu od Duha Svetoga. Bog čini sav posao. On ti daje milost da ideš u svijet kao SVJEDOK ISUSA KRISTA. Zato, kad se krizmaš – primaš sedam darova Duha Svetoga: mudrost, razum, savjest, znanje, jakost, pobožnost, strah Božji. Svaki od ovih darova čini da primaš Božja nadahnuća učinkovitije; možeš prihvatiti te darove i razvijati ih tako da provodiš vrijeme u molitvi s Bogom i trudeći se živjeti dobar, krepostan život. S vremenom možeš vidjeti da sve više odgovaraš na nadahnuća Duha Svetoga i da postaješ sve više kao Krist.

Ali – ako prezreš njegove darove, ako ne provodiš vrijeme s Bogom onda izabireš grijeh.

Sotona je Otac laži koji te zbunjuje u vezi toga što ćete usrećiti i ispuniti. Kao i apostoli, i mi živimo u svijetu borbe između dobra i zla. Sotona je spreman da ti ponudi krivi put. Zbog sakramenta potvrde ti sada nosiš biljeg Isusov i imaš njegovu duhovnu zaštitu, možeš čuti njegov poziv i možeš ga slijediti, s nebrojenim svecima prije tebe, hrabro propovijedajući Evanđelje Kristovo, odbijajući napasti, rastući u krepostima

i postajući ono što Bog želi da budeš – svet/a.

Print

You may also like...