Nadiskup Mate Uzinić i pastoralna briga za istospolce

Izvorni članak (katolik.hr): Nadbiskup Uzinić se priklonio dženderistima 

lgbt

Prije nego li komentiramo priopćenje riječkog nadbiskupa koadjutora Mate Uzinića povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije objavljeno 17.05.2021. godine, potrebno je upozoriti na dvije stvari.

Prvo, oduvijek je bilo osoba koje osjećaju privlačnost prema istom spolu i oduvijek je Crkva takvim osobama (kao i svim drugima kojima je bila potrebna pomoć) pružala pastoralnu skrb i davala upute za kreposni život. Drugo, veliki dio istospolaca nije nikada bio niti će ikada biti dio LGBT+ udruga. Većina takvih istospolaca se trudi izliječiti od istospolnosti (o toj bolesti kasnije u tekstu), što mnogima i uspijeva, ili žive zatajno, protiveći se time dženderističkoj ideologiji koja ih nuka da žive kao pokretne reklame istospolstva. Dakle, LGBT udruge ne predstavljaju sve istospolce, već samo one agresivne podupiratelje dženderističke ideologije.

Prema tome, kada nadbiskup Uzinić traži oproštenje „od homoseksualnih osoba“ očito se obraća LGBT aktivistima, jer istospolci kao takvi nikada nisu bili odbačeni od Crkve, ali jesu nacisti, komunisti i dženderisti – tj., pobornici ideologija koje impliciraju uvjerenja koja su u suprotnosti s kršćanskim naukom. Zato vas molimo nadbiskupe Uziniću nemojte se ispričavati u naše katoličko ime niti nacistima, niti komunistima, niti dženderistima.

Kako to već modernisti čine i nadbiskup Uzinić se služi dvosmislenim riječima, milozvučnim frazama, iza kojih se u biti ipak krije samo laž. Jer da je nadbiskup htio istospolcima ponuditi istinsko „pastoralno vodstvo“, da mu je stalo do njihovog spasenja, onda bi ih prije svega upozorio na nauk Katoličke crkve i učinio sve kako bi ih odvratio od smrtnog grijeha sodomije.

Istospolno ponašanje nailazi na vrlo oštru osudu kako u Starom (usp. primjerice Post 19, Lev 18,22 i 20,13) tako i u Novom zavjetu (v. npr. Judina poslanica, redak 7), te ga ubraja u grijehe koji počinitelju mogu zaslužiti vječnu smrt. U Poslanici Rimljanima istospolni čini se nazivaju „sramotnim strastima“, a oni koji to čine „iako poznaju odredbu Božju prema kojoj vršioci toga zaslužuju smrt, ne samo da to čine već i odobravaju onima koji to čine“ (1,32).  Sv. Pavao nas upozorava: „Ili zar ne znate da nepravednici neće baštiniti kraljevstva Božjega? Ne varajte se! Ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni mekoputnici, ni muškoložnici, ni kradljivci, ni lakomci, ni pijanice, ni psovači, ni razbojnici neće baštiniti kraljevstva Božjega“ (1 Kor 6,9-10). Dakle, iz ovoga je razvidno da sodomija (istospolni čin) spada u teške grijehe kao što su idolopoklonstvo, preljub, i sl.

Sada, pogledajmo što nam nadbiskup Uzinić poručuje u svojem priopćenju od 17. svibnja 2021. povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, koje ćemo za potrebe ove naše analize prenijeti bez skraćivanja:

„Dragi prijatelji,

potaknut komentarom na jednu od mojih nedavnih objava, uz današnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije želim podsjetiti na poruku pobudnice ‘Amoris laetitia’, koja nam je ove godine ponovo predložena za razmišljanje i proučavanje, a koja nas u svezi s ovim pitanjem u br. 250 podsjeća da se „Crkva mora ugledati na Gospodina Isusa, koji ide u susret svakoj osobi, bez iznimke.“

U duhu ‘Amoris laetitia’, br. 250, dužni smo „svaku osobu, bez obzira na njezinu seksualnu orijentaciju, … poštivati u njezinu dostojanstvu i prihvaćati s poštovanjem, te … pomnjivo izbjegavati svaki znak diskriminacije, posebice bilo koji oblik agresije i nasilja.“ Imamo također dužnost takvim osobama i njihovim obiteljima „zajamčiti obzirno pastoralno vodstvo tako da oni koji pokazuju homoseksualne sklonosti mogu dobiti pomoć koja im je potrebna kako bi u potpunosti razumjeli i ostvarili Božju volju u svom životu.“

Žao mi je što još uvijek ima katolika koji se s ovim ne slažu. I osobito što ima onih koji misle da služe Kristu i Crkvi diskriminacijom, agresijom i nasiljem, uvredama i pogrdnim komentarima na račun homoseksualnih osoba.

Od homoseksualnih osoba molim oproštenje što se zbog ovoga mogu i dalje osjećati odbačeni i od Crkve, ali i što oni i obitelji kojima pripadaju još uvijek u Crkvi, koja kao „obitelj obitelji“ treba biti obitelj za sve svoje članove, ne mogu dobiti ono obzirno pastoralno vodstvo koje im prema ‘Amoris laetitia’ treba biti zajamčeno.

Mate“

Za početak, opazimo da je Međunarodni dan borbe protiv Homofobije – „izum“ dženderističke međunarodne asocijacije ILGA (International Lesbian and Gay Association) – zapravo stožerne organizacije dženderizma, koja je u epicentru borbe za primjerice istospolni brak, posvajanja djece od strane istospolnih partnera, i sl. Svatko tko slavi taj dan slavi time zapravo i dženderističku ideologiju (tu se nadbiskup Uzinić pridružuje američkom predsjedniku Bidenu[1]).

Nadbiskup Uzinić lamentira kako se „homoseksualne osobe“ osjećaju odbačenima od Crkve, ali ne precizira misli li pritom zapravo na LGBT aktiviste i druge koji javno šire sablazan tog grijeha protiv spolnosti – ili na one koji u Crkvi doista traže pomoć u ovladavanju istospolnim strastima koje ih muče. Tako ostavlja prostor za svoju eventualnu obranu, dok istovremeno podilazi LGBT aktivistima i dženderističkoj oligarhiji. Zato nadbiskupa Uzinića glavnostrujaški mediji hvale; tu bismo se mogli prisjetiti poruke evanđelja: „Jao vama kad vas budu hvalili! Ta tako su činili lažnim prorocima oci njihovi“ (Lk 6,26).

(…)

Ivan Poljaković

Više na: katolik.hr
Ovaj i mnoge druge apologetske tekstove možete pronaći i u novom apologetskom priručniku Duh vremena, čiji predgovor je napisao biskup Athanasius Schneider
duh vremena
Print

You may also like...