Majčinstvo – kao put spasenja

mama-trudnica“A spasit će se (žena) rađanjem djece…” (1 Tim 2,15). Ne smijemo podcijeniti važnost bračne plodnosti, jer ju Božja riječ jasno povezuje sa spasenjem.

Jedno od imena koje se prema židovskom običaju pridaje Bogu je i „Onaj koji želi život“ (“Chafetz Chaim”). Bog je izvor života. On mu je darovatelj. On voli život. Svaki ljudski život ima beskrajnu vrijednost za Njega. Sakrament ženidbe stvara savršene uvjete za prijenos života, tako da nova osoba može doći na svijet u ozračju ljubavi i uzajamnog poštovanja. No, rođenje djece ima dublje značenje, jer ona također imaju utjecaja na vječnost: dar majčinstva je usko povezan s našim spasenjem.

Riječ je o spasenju majke, koja prenosi dar života. Ženina se posebnost očituje upravo u tome što ni jedno drugo ljudsko biće nije sposobno za rađanje djeteta, osim nje. Njen je cijeli organizam izgrađen na takav način kojim se omogućuje začeće i rađanje novog ljudskog bića. Cijeli hormonski sustav ženskog tijela osigurava joj plodnost. Njene kompletne psihološke i emocionalne karakteristike daju joj mogućnost kako bi s pažnjom i ljubavlju zadovoljila sve potrebe novorođenčeta. Stoga je sasvim prirodno da  majčinstvo treba biti savršeno usklađeno s Božjim planom spasenja.

Ženino rođenje djeteta također pridonosi spasenju supruga. To proizlazi iz drugog dijela gore citiranog biblijskog retka: “pod uvjetom da [oni] ustraju u vjeri, ljubavi i svetosti.” Bračni par mora ustrajati u vjeri i ljubavi, kako bi ostvario svoje spasenje i spasenje djece koju su pozvali na život.majcinstvo

Nije slučajnost što spominjući dar majčinstva, Biblija također ima potrebu govoriti o svetosti. Bračni par međusobno se posvećuje obvezujući se, između ostalog, i u smislu spolnosti, ali samo pod uvjetom da su u cijelosti prihvatili dar plodnosti.

Sprječavanjem mogućnosti roditeljstva kontracepcijskim sredstvima ili (ne daj Bože!) pak primislima o pobačaju, par isključuje sebe iz svetosti i zaustavlja svoj vlastiti put do spasenja. Takav je Božji plan spasenja: posvećenje putem roditeljstva.

Bog bračne parove čini svojim partnerima omogućujući im sudjelovanje u djelu stvaranja –  stvaranja djece. Kao zahvalu za dar života, oni daju slavu Bogu. Bog na poseban način poziva bračne parove kako bi otkrili Njegovu ljubav i plan koji imaju za sebe same, te kako bi u duhu odgovornosti, velikodušnosti i brižnog nadanja mogli primiti svu djecu koju im Bog sa zadovoljstvom daruje. Dakle to nisu samo oni (roditelji), nego i Bog, Gospodar života, koji odlučuje o broju djece koja će doći na ovaj svijet. Stoga je važnost molitvenog i sakramentalnog života neupitna. Kroz molitvu i sakramente par se otvora milosti Duha Svetoga, koji im pomaže upravljati svojom ljudskom spolnošću u skladu s Božjim planom. Duh Sveti omogućuje im da izgrade obitelj koja je otvorena za život i kadra izdržati brojne i složene izazove našeg vremena. “Danas posebno trebamo njihovo svjedočanstvo”, navodi naš Sveti Otac Benedikt XVI. “Trebamo obitelji koje neće dopustiti da ih zavedu suvremeni kulturni trendovi nadahnuti hedonizmom i relativizmom; koji su, iznad svega, spremni velikodušno obnašati svoje poslanje u Crkvi i zajednici.” Bračni parovi su dužni biti misionari ljubavi i života, ne samo u njihovom međusobnom služenju jedni drugima, već i u njihovom odgoju djece, te isto tako kao znak Božje ljubavi u svijetu.

Bog od nas u potpunosti očekuje da budemo odgovorni i razboriti u korištenju dara naše plodnosti. Razboritost i odgovornost zahtijevaju znanje i vještinu u korištenju darova koje smo dobili. Enciklika Humanae vitae (Ljudski život) nas podsjeća: Odgovorno roditeljstvo vrše oni koji promišljeno i velikodušno odluče imati više djece, isto tako i oni, koji zbog ozbiljnih razloga i s poštivanjem moralnih načela, odluče da neće imati više djece bilo na određeno ili na neodređeno vrijeme “(HV, 10).

Danas se nitko ne može požaliti na nedostatak informacija o prirodnim metodama kojima se može pomnije regulirati razmak među rađanjima djece. U našoj zemlji gotovo svaka župa pokreće besplatnu savjetodavnu službu, koja je spremna dati osnovne informacije o toj temi, a ako je potrebno i uputiti parove stručnjacima. Jedino na što se možemo žaliti su naša vlastita lijenost i naivna vjera medijima, koji promiču kontracepciju kao “ jednostavan način ograničavaja plodnosti ” i pobačaj kao “pravo žene kojoj je dano da odluči sama za sebe.”Ali mediji nemaju interes za našu dobrobit. Oni nas dovode u zabludu i imaju za cilj zaraditi novac na nama. Dok Bog, s druge strane, nije poštedio svog vlastitog Sina za naše spasenje. On nam daje mnoge načine postizanja spasenja. Jedan od njih je međusobno posvećenje putem bračnog odnosa partnera otvorenih za život.

Mirosław Rucki

Sanctification through Motherhood MPHMC – Movement of Pure Hearts for Married Couples – Pokret čistih srdaca za bračne parove

Prijevod: Mia R.

Print

You may also like...