Koliko je naš ADVENT – DALEKO OD BOŽIĆA?

DJECA ADVENT

Božić je jedan od najvećih blagdana u našem katoličkom kalendaru. Na žalost, postao je plijen komercijalizacije, a njegova duboka poruka postala je pomiješana sa kičem i šljokicama. Također je zapanjujuća praksa priprema za razne festivale. Čak i katolicu u Adventu preferiraju zabavu umjesto molitve i sakramenata.  Žalosno je vidjeti što je na Zapadu ostalo od Adventa. Istina o Božjem utjelovljenju je uklonjena.

Postoji značajna razlika između katoličkih proslava i nazovimo ga tako “komercijalno-protestantskog” koji se ušuljao u našu zemlju. Došašće bi trebalo biti vrijeme šutnje, vrijeme duha, a ne vrijeme ugađanja tijelu, vrijeme koje bi se trebalo uzdržati od iskušenja, kako bi se pripremilo na dolazak Gospodina.

Radost Božića je plod milosti koja stanuje u dušama praktičnih katolika, a koja se kasnije i očituje.  Kod pretestantske  verzije komercijalizacija, element ometanja, buka u trgovačkim centrima, puno darova,  praznina u duši, pa čak i tuga. Prava radost se ne pojavljuje jer ovaj komercijalni uzvik nije djelo milosti, rekao je u intervjuu u dvomjesečnom čaopisu “Savez s Marijom” Slawomir Olejniczak, predsjednik institua. otac Piotr Skarga.

Komercijalizacija Božića, osim što stvara veliku buku, ima jedan veliki nedostatak: ona je ukorjenjena u kiču, i na taj način ima za učinak – uništavanje duhovnosti. Tamo gdje nema Boga nema istinske biti blagdana i cijeloga života – tamo se ne može pronaći istina i ljepota.

O tome kako je “Božić” daleko od Božića, možete vidjeti kad promatrate Božićne čestitke: Velika većina čestitki ne sadrži nikakve vjerske elemente. Obično možemo vidjeti Djeda Mraza koji oponaša svetog Nikolu, svijetleće oznake “Sretan Božić”, tu ti tamo je zamjenjen natpisom “Sretni blagdani” , a Novorođenče je negdje nestalo, baš kao i sveta Obitelj.

Svijet slavi blagdane radi slavlja. Oni su prazni, neplodni, i nemaju nikakve veze s ljudkim životom – to je samo kratka “zimska pauza”. Ne skrivaju to ni Britanci koji umjesto Božića, slave “zimske praznike”, neutralni svjetonazor, bezazlene muslimane, židove, ateiste,… a što je najvažnije – bez Boga i bez vjere, a nakon svega postavljaju zahtjeve.

Kako se onda mi katolici možemo dobro pripremiti za Božić? Odgovor je jasan i očit. Kroz sakramente, dnevnu molitvu, šutnju i obavezu pokore. Također pokušavam iskoristiti ovu situaciju i napraviti takve želje koje će stvarno izraziti nadu da će ta osoba ispraviti ono što je u redu u životu ili barem usmjeriti svoju pozornost prema Bogu. U takvim slučajevima, ne podnosim nekoliko želja: “Sve najbolje”, “Puno zdravlja”, “Sretni blagdani”, “Puno novaca” … – govori za “Savez s Marijom” Sławomir S., potpredsjednik Instituta. Ks. Piotr Skarga. – U tom kontekstu, želimo  drugom “širok put prema paklu” – rekao je Sławomir Olejnichak.

Izvor: Polonia Christiana

Print

You may also like...