Egzorcizmi o. Gabriela Amortha

Učenje je Isusovo i učenje Crkve – da postoji sotona. Nije to samo neko simboličko biće nego stvarno i zlo. Jedna od stvari koje nas upućuju na tu stvarnost jesu i egzorcizmi.

U Starom zavjetu ne nalazimo primjera gdje bi neki čovjek istjerivao Zloduha tj. Sotonu. To nalazimo u Novom zavjetu. Vidimo više primjera u kojima Isus istjeruje zloduhe, a onda tu vlast daje i svojim učenicima. Od onda pa kroz sva naredna stoljeća Crkve obavljani su egzorcizmi. Povijest pokazuje, piše o. John Hardon, da je Sotona osobito bio aktivan u mjestima gdje bi se počela evangelizacija. Zašto? Zato jer mrzi Isusa.

U egzorcizmu, svećenik koji je za to ovlašten, izgovara riječi kojima tjera sotonu iz opsjednute ili posjednute osobe. Kanonski zakonik Crkve propisuje uvjete koji su potrebni da bi neki svećenik mogao obavljati tu službu. On sam se ne oslanja na svoju snagu nego na snagu Božju.

križ g a

 

Video u prilogu može nam malo posvjestiti tu stvarnost postojanja zloga. O. Gabriele Amorth govori o egzorcizmima koje je činio, a bilo ih je oko 60 000.

Print

You may also like...