ZABORAVLJENA MEKSIČKA BOL (o progonima kršćana u Meksiku) & CRISTIJADA (rat za vjersku slobodu)

 

gospa-guadalupskaMeksiko je država sa vrlo jakom kršćanskim identitetom. Preko 70 godina tijekom 20.-og stoljeća katolička Crkva zapravo je proganjana: ne smiju posjedovati imovinu, imati više od određenog broja svećenika, (i uopće bez stranih svećenika), ne smije se javno braniti, a niti na sudovima. Bilo je jedva dopušteno da postoji. Prema povjesničaru Jimu Tracku “ovo nije bilo razdvajanje Crkve od države: to je bilo potpuna podređenost Crkve državi.”

Nakon 1940. god. provedba tih ograničenja postupno se smanjivala, ali sve do 1992. god. Crkva nije bila obnovljena kao pravna osoba u Meksiku. Tijekom period strogih zakona koji su započeli s vladavinom predsjednika Callesa, u kasnim 1990-im godinama, Meksikanci su često zatvarani zbog nošenja religijskih predmeta i zbog javnog pozdrava: “Adios”, što doslovno znači “s Bogom“… Javno štovanje se smatralo zločinom koji zaslužuje kažnju vješanja ili streljanja. 21.5. bio je blagdan 25 meksičkih svetaca i mučenika koji su ostali vjerni svojoj vjeri tijekom ovih burnih godina, a kanonizirao ih je papa Ivan Pavao II, 2000.-e godine., a još 13 mučenika, među kojima je i mladi José Luis Sánchez del Rio, kanonizirao je papa Benedikt XVI u 2005.og godini.

Blaženi o. Miguel Pro

Blaženi o. Miguel Pro

Vjerojatno najpoznatiji Meksički mučenik je blaženi o. Miguel Pro, kojeg je blaženim proglasio papa Ivan Pavao II, 1988. god.

Relikvije sedam meksičkih svećenika –   koji su mučeni tijekom Cristijade (p.s. Cristiada je bila narodna pobuna protiv Meksičke vlade koja je počela progoniti kršćane, u najvećem broju katolike) bile su izložene u crkvi Srca Isusova u Hustonu, u travnju. (… vidi link )

kristerosi

Glavni lik u filmu o Kristijadi (desno) je sv. dječak, mučenik – José Luis Sánchez del Río

Za jednu naciju koja je bila 95% katolička to je bila kriza ogromnih razmjera. Ipak, moderni svijet je uglavnom zaboravio na tu patnju koja se događala u godinama između 1926-1929. poznatu kao Cristiada, a prema povjesničaru Donaldu Mabryju bio je to “zarazni antiklerikalizam (napad na Crkvu) koji teško da je nadmašen u bilo kojoj drugoj zemlji”. S takvim teškim ograničenjima sloboda meksički ljudi su bili prisiljeni reagirati. Nakon dekreta koji je zahtjevao registriranje svećenika i oduzimanje crkvene imovine, katolički biskupi u Meksiku donijeli su odluku o zatvaranju crkava i odlasku Crkve u podzemlje. Upravo to je bilo vrijeme kad se dogodila oružana pobuna protiv vlade. Meksiko je u povicima: “Živio Krist Kralj!” Tako je započela Cristijada, koja je s vremenom narasla na 50.000 vojnika, svojom snagom velika gotovo kao savezne vojske.

Meksikanci s oružjem koji brane svoja prava tijekom pobune – Cristijade. (zatava je sa likom Gospe Guadalupske, zaštitnice Meksika)

Priča o Cristero-vojnicima i o njihovoj borbi za slobodu je dramatično ispričana u filmu “Za veću slavu“. Film je to o skoro zaboravljenom bolnom vremenu u novijoj meksičkoj povijesti. To je prvi veliki film redatelja Pablo Jose Barrosa koji se počeo baviti isključivo vjerskim filmovima. “Ovo nije samo još jedan holivudski film; to je film o stajanju iza onoga u što se vjeruje; to je… duhovno putovanje.” Film nastoji stvoriti interes za ovo strašno razdoblje koje je iznenađujuće sabo poznato u Meksiku. Barroso se nada da fim dobro opisuje nasilje koje su pretrpjeli meksički katolici.

Ovaj film govori o tom razdoblju preko glavnog lika koji se bori za vjersku slobodu. (…)

Izvor: Mexico’s Forgotten Pain: The Persecution of Catholics and the Cristero War

Print

You may also like...