Sv. Franjo Saleški je obratio oko 70 000 protestanata

Svi su sveci dobro razumjeli da je Isus želio jednu Crkvu, (a ne tisuće različitih) i da je to ona koja je od početka, ona koju je On osnovao, a ne ona koju je osnovao Martin Luther, začetnik protestantizma, ili neki drugi utemeljitelj. Upravo jer su shvaćali koliko je važno da ljude privode k Isusu Spasitelju, po Crkvi i sakramentima, velikodušno su se žrtvovali i izgarali za Boga i duše.  Danas se, međutim, širi mišljenje da nije važno kojoj vjeri tko pripada, te da druge koji ne pripadaju Katoličkoj Crkvi ne treba obraćati. A jesu li tako mislili apostoli i sveci kroz povijest? Nisu. Sveti Franjo Saleški je, primjerice obratio oko 70 000 protestanata. (!!!)

Više o svetom Franji Saleškom:

Franjo je rođen 21. kolovoza 1567., a zaređen je za svećenika 1593. godine. Od 1594. do 1598. radio je na teškom i opasnom zadatku propovijedanja protestantima iz Chablaisa i izvršio povratak oko 70 000 duša u katoličku vjeru. Godine 1602. postao je biskup. Njegova revnost za duše posvjedočena je u 21 000 sačuvanih pisama i 4 000 propovijedi koje pokazuju kako je primijenio riječi svetog Pavla: “Svim ljudima sam postao sve.” Možete utjeloviti njegov karakter u dvije riječi, ljubaznost i simpatičnost – vrline koje su bile tajna njegova uspjeha. Njegovi spisi odražavaju njegovu dobrodušnost i ljupko raspoloženje.

Franjo nije po naravi bio blag i ljubazan nego je to postigao uz mnogo svladavanja. 

Kako je Franjo razvio blagu i ljubaznu narav, priča je za sebe. On nije rođen kao svetac, kao što nisu ni drugi.

Po naravi je bio vatren; malo je trebalo da ga baci u stanje bijesa. Prošle su godine prije nego što je svladao svoje nestrpljenje, svoju neposlušnu ćud. Čak i nakon što je postao biskup, bilo je trenutaka kad bi planuo, kao na primjer, kada je netko pozvonio prije nego što je završio propovijed. Važno je, naravno, da je stalnom ustrajnošću s vremenom postigao savršeno samosvladavanje.

Izvor: Crkvena godina milosti , Pio Parsch

Print

You may also like...