Kolumbo je bio franjevački trećoredac, a prikazuju ga kao nasilnog osvajača

KOLUMBO ŠP

Često nepravedno optuživan – Kristofor Kolumbo, koji je otkrio Ameriku, bio je katolik i franjevački trećoredac

U otkrivanje Novog svijeta, Kolumbo se uputio iz Španjolske, koja je prije toga 7 stoljeća bila okupirana od strane muslimana. Živio je u vrijeme protestantizacije, kad je šest Europskih naroda prekinulo svoje veze s Katoličkom Crkvom.

Manje je poznata činjenica o Kolumbu da je bio praktični katolik, duhovni sin sv. Franje tj. Franjevački trećoredac, te da je vjerovao da i sam treba poslušati one Isusove riječi: „Idite do na kraj svijeta i propovjedajte evanđelje…“  Želio je donijeti svijetlo Kristovo ljudima koji za Isusa nisu još čuli.

Kolumba se često nepravedno i posve neutemeljeno optužuje za uvođenje afričkih robova u Zapadni svijet, jer je nakon njegova otkrića započeo prijevoz robova preko Atlantika, a kojih je do 1800, (kad je to bilo zabranjeno), bilo 10 milijuna. Treba međutim dobro razlikovati osobu – Kristofora Kolumba od osvajača, kolonizatora. A onda također, treba razlikovati one koji su dolazili iz katoličkih zemalja (Španjolska i Portugal) i one iz protestantskih (Engleska i Škotska). Istina je da su mnogi Europljani, pa i sam Kolumbo, u to vrijeme ropstvo smatrali moralno opravdanim. No, nema nikakvog dokaza da je Kolumbo ikada opravdavao ropstvo nedužnih osoba. Osim toga, treba znati da je tamo ropstvo postojalo i ranije.

Katolička Crkva je, preko rimskih biskupa i njihovih dokumenata, poučavala o moralnoj nedopustivosti ropstva.  Bilo je to i tri stoljeća prije nego je započeo civilni rat za slobodu crnaca.

Ono što zaprepašćuje u kulturi otkrivenog naroda je njihovo veliko pogansko praznovjerje, što nije bilo tek puko vjerovanje u nebeska tijela ili prirodne sile kao bogove, nego praznovjerje koje uključivalo ljudske žrtve (!). Osobito je u tomu prednjačilo pleme Asteka u Meksiku. Vjerovali su ako ne bi prinosili ljudske žrtve da se sunce ne bi više pojavilo na horizontu. Kako svjedoče povijesni izvori, jednom svečanom prigodom, kad se podizao hram bogu sunca i rata, bilo je prinešeno 20 000 ljudskih žrtava. (Prisjetimo se svetog Juan Diega iz plemena Asteka koji biva primjer obraćenom narodu i uzor vjere, poniznosti, odanosti Isusu i Gospi…)

Kolumbo je, napomenimo još jednom, bio franjevački trećoredac, koji je vjerovao da evanđelje treba prenositi na miran način i molitvom. Uvijek je tražio svijetlo od Isusa kako bi znao što od Njega traži kako bi tom mnoštvu donio znanje o Bogu, radosnu vijest o Isusu Spasitelju i Njegovoj Majci.

Izvor: sluga Božji o. Hardon S.J.

Print

You may also like...