„JA SAM KRUH ŽIVOTA!“ – Što je ISUS time mislio?

isus oči

Učenici su bili s Isusom. Slijedili su ga izbliza. Oni ga poznaju bolje nego itko. I ako je itko mogao ispravno shvatiti Isusove riječi – onda su to bili Isusovi učenici. I nisu mogli razumjeti, ali su vjerovali. A oni koji nisu mogli prihvatiti takvo nešto – otpali su. Dogodio se otpad od vjere, apostazija, već tad. Manjina ostaje, većina odlazi, jer im je težak taj govor. Njihova ohola ljudska narav, ne može prihvatiti stvari koje ne može razumski objasniti. I tu se opraštaju od Isusa. Uzalud se i oko njih trudio, čini se.

A Isus? Isus gleda za njima i ne može ih zadržati na silu. Slobodno su se okrenuli protiv, a on nikad ne ide protiv ljudske slobode. Pušta čovjeka da sam bira svoj put i svoju vječnost. Sablažnjivo im je čuti takvo što. Kako on može dati sebe za hranu? Kako njegova krv može biti za piće? Odlaze, kao da nikad ništa dobra u njemu nisu vidjeli. I još će ga možda okolo ogovarati zbog tih njima nerazumljivih riječi. Dat će sebi za pravo da ispravljaju i napadaju samoga Boga. Vječita napast usred ljudskog roda: biti kao Bog. Bog je sišao među ljude, lišio se neba radi čovjeka, želi mu biti čak i hrana, a čovjek? Nezahvalan. U svojoj samopravednosti odbija dar. Već će on sebi naći neku hranu.

„Hoćete li i vi otići?“ – Isus se obraća apostolima. Oni, gledaju, ne razumiju… ali vjeruju… „Gospodine, komu da idemo. Ti imaš riječi života vječnoga“. Oni ostaju s Njim.

I stoljeća prolaze, a misa ostaje, kao i vjera u stvarnu Isusovu prisutnost pod prilikama kruha i vina. No, u 16. stoljeću događa se onaj veliki otpad. Odlaze oni koji ne vjeruju. Slijede Luthera. I mnoge povlače za sobom. I komadaju Istinu. Komad u jednom ogranku, komad u drugom, a ne zna se više ni koliko tih različitih ogranaka ima. Odvojili su se od Temelja. I zar je vjerojatnije da su oni bolje shvatili Isusa, nego li apostoli koji su s njim bili tri godine? A apostoli su shvatili da – ISUS STVARNO JEST PRISUTAN POD PRILIKAMA KRUHA I VINA.

A mi? Jesmo li vjerni Isusu ili mu zapravo i ne vjerujemo? Pričešćujemo li se samo iz navike? Ili budimo u sebi vjeru da je Isus stvarno tu prisutan?

Je li netko katolik – zato jer se pričešćuje? Pa može biti da zapravo – spada i u protestante. Da, ako ne vjeruje da je Isus tu prisutan i živ, vrijedan najdubljeg poklona, onda spada u one otpale učenike. U one koji su okrenuli leđa tom govoru u Kruhu i otišli nekim svojim putem, za nekom svojom hranom. I možda će i doći (biti viđeni) okolo oltara s nekim svojim ljudskim željama, krivim nakanama, možda i u smrtnim grijesima i neće vidjeti ništa sablažnjivo ni svetogrdno u tomu da Isusa u hostiji primaju i nepokajani grešnici koji javno žive u teškom grijehu …   Koliko takvih „protestanata“ imamo  u našim crkvama? Koliko onih koji ne dolaze moliti, ne dolaze kleknuti pred svog Spasitelja, već dolaze samo špijunirati,... ili tko zna već zbog čega … a Isus biva potpuno sporedan, u odnosu na neke zemaljske ciljeve.

Događa se izdaja. Izdaja u malim stvarima sutra može biti u velikim. Vjernost u malim stvarima sutra može biti vjernost u velikim stvarima. Juda je izdao Isusa za 30 srebrenjaka. A svaki katolik koji svjesno i svojevoljno, ne bira nedjeljom MISU kao svoju najvažniji dio dana (ili koji sam možda i ide ali ne mari ništa što njegovi bližnji ne idu), izdaje Isusa. Juda za onoliko, ovi za nešto drugo: za zabavni program, za udoban krevet, za uvećanu zaradu, za nešto… Ljudi se tako olako prodaju. I tako lako druge prodaju. Jednom kad Isus postane nevažan, a nešto drugo dođe na njegovo mjesto – samo je pitanje: kolika će biti cijena – i izdat će Ga, bez puno razmišljanja.

Postavlja se pitanje iz apostolskih vremena – Koga ćemo slijediti – apostole ili otpale učenike?  Nitko ne može sjediti na dvije stolice. Ne može se služiti dvojici gospodara.  …

Vrijeme je kad se na razne i nove načine progone kršćani, pa je vrijeme i da se opredjelimo. Ako smo već stavljeni u ovaj svijet neprestane borbe dobra i zla, onda se moramo i opredjeliti na čijoj smo strani! Na strani Isusa i apostola (učiteljstva Crkve koje ne zastarjeva) ili na strani Jude i otpalih učenika?

M.G.

Članak pod naslovom “Koga slijediti – apostole ili otpale učenike?” možete pronaći  i u nedavno tiskanoj knjizi “NA BRANIKU” (više autora; zbir članaka sa stranice katolik.hr)

na braniku

 

Print

You may also like...