Dokazi uskrsnuća (Torinsko platno, 1.dio)

Što je Torinsko platno? To je platno sa likom mučena, trnjem okrunjena i čavlima razapeta čovjeka, staro dva tisućljeća. Sve upućuje na to da je otisnuti lik – lik Isusa Krista kojeg nam je ostavio na znanosti neobjašnjiv i tajanstven način (a mi vjerujemo – Uskrsnućem!) bez ostavljanja traga ikakve boje koja bi upućivala na neautentičnost tj. da bi to mogao biti rad nekog umjetnika. Otisak se može usporediti s negativom fotografija. … (Zanimljivo, ali lik na platnu se zapravo vidi puno puno bolje na negativu fotografije platna – nego na samom platnu)

Orig._Shroud_Pic__3-29-09

Isusovo uskrsnuće je činjenica. Njegovi glavni svjedoci su bili apostoli, ali On je za naše vrijeme ostavio dva bitna dokaza koja I znanost može proučavati. To su: otisak Isusova raspetog tijela na Torinskog platnu I 2) Lice uskrslog Krista na rupcu u Manopellu.

Povijesna činjenica

Istina Kristova uskrsnuća počiva na povijesnim činjenicama, koje nadilaze povijest. Kad su žene obavijestile apostole treći dan nakon razapinjanja da je Isus uskrsnuo od mrtvih – njihova priča se činila kao besmislica i oni im nisu vjerovali. (Luka 24,11). Uskrsli Gospodin se onda susreo s njima osobno. Sa svojim osjetilima su mogli doživjeti Njegovu prisutnost i uvjeriti se da je to sam Gospodin u Njegovom proslavljenom tijelu. Mogli su Ga vidjeti, razgovarati s Njim, dodirnuti ga, pa čak i jesti s Njim (usp Lk 22,37-43). Apostoli su bili uvjereni da je Isus uskrsnuo u istom tijelu u kojem je bio raspet; ali ovo tijelo više nije podložan fizičkim ograničenjima. Mogli su Ga prepoznati, njegov glas, kosu, ruke, mjesta njegovih rana. (Iv 20,27).

Oni koji prihvaćaju Evanđelje ne sumnjaju da se tu radi o činjenici, o nečem što se stvarno dogodilo.  Susret sa Uskrslim potpuno mijenja apostole. To im je daje takvu unutarnju snagu i hrabrost da svi oni, osim Ivana umiru mučeničkom smrću – braneći istinu da je Krist doista uskrsnuo i da je On – sam Bog. Upravo je taj neustrašivi način na koji su apostoli propovijedali istinu o Kristovu uskrsnuću čini da se kršćanstvo širi s neuništivim žarom,  i u radošću života-  iako, ljudski gledajući, u situaciji u kojoj se činilo da je s Isusovom smrću kršćanstvo doživjelo svoj poraz.

fotografija: Torinsko platno, amazingevidence (by Shroud of Turin Research Project (STURP) in 1978)

 Prazan grob

Kad su apostoli Petar i Ivan čuli od žena da je grob prazan oni žure na grob. Pronalaze grob otvoren, ulaze unutra i vide samo platna, ali bez tijela. U tom trenutku, kad vidi platno nerazvijeno –  Ivan vjeruje u činjenici Kristova uskrsnuća. “Vidio je i povjerova” –  piše on u svom evanđelju (Iv 20,8).

isus torino

Što je to neobično u platnu da je uvjerilo Ivana kako je Isus uskrsnuo od mrtvih? Izvorni grčki tekst Evanđelja po Ivanu (20, 6-7) navodi da su pogrebna platna ‘keimena’ to jest – prazna sadržaja, neometana, netaknuta. Autor teksta podrazumijeva da su platna ležala splošnjena, jer Isusovo tijelo više nije bilo tu da platno podržava podignuto. Kad je Ivan vidio platno tako spljošteno, sa širokim bočnim pojasevima (othonia) još neodvezanim, on je to shvatio kao jasan znak da nitko nije uklonio Isusovo tijelo od platna; nego da je Njegovo tijelo na neki tajanstveni način Njegovo tijelo prošao kroz platno – a što bi značilo – da je Isus uskrsnuo od mrtvih.

Ivan također piše o drugom platnu, koje je bio položeno preko Isusove glave (20,7). (…) Biblijski prevoditelj i egzegeta Persili  grčki tekst alla choris entetyligmenon (Iv 20, 7) shvaća da ovo platno nije ležalo spljošteno kao što je to slučaj sa Torinskim platnom. U trenutku uskrsnuća Isusovo tijelo je prolazilo kroz platno od lana, koje je onda prazno potonulo na zemlju. To nije slučaj i s ovim drugim platnom (kojim je dodatno bila pokrivena glava), koje je zadržalo svoj izvorni oblik, kao da još uvijek pokriva lice. Samo misteriozni prolaz Isusovo tijela iz smrti u život, u drugu bezvremenskoj dimenziju postojanja što nadilazi sve zakone fizike, može objasniti nesmetano stanje grobnog platna. I tako, vidjevši to kao vidljivi znak uskrsnuća, Ivan spustio svoje slavne riječi: “Vidio je i povjerovao’’(Iv 20,8.).

 Isusovo uskrsnuće je veliko otajstvo.  To je događaj koji je značio prijelaz iz smrti u božansko stanje postojanja. Taj događaj je ostavio iza sebe materijalne dokaze koje možemo proučavati i danas. To su: otisak Isusova raspetog tijela na Torinskog platnu i 2) Lice uskrslog Krista na rupcu u Manopellu.

… slijedi nastavak…

izvor: časopis Ljubite jedni druge, Dokazi uskrsnuća, 2011, br. 19

Print

You may also like...