Zaštitnik mladih – Sv. Gabrijel od Žalosne Gospe

st gabrielSveti Gabrijel od Žalosne Gospe (San Gabriele dell’Addolorata), talijanski je redovnik pasionist. Rodio se 1. ožujka 1838. u Assisiju (Umbrija) kao Francesco Possenti, jedanaesto od trinaestoro djece pobožnih roditelja. Od treće godine obitelj je živjela u Spoletu. Ostao je bez majke u četvrtoj godini života, a školovao se u Spoletu, kod redovnika Kršćanske braće i isusovaca.
Kao mladić bio je vrlo nestašan, omiljen u društvu, na glasu kao udvarač, odličan plesač, redoviti posjetitelj kazališta i strastveni lovac.
Nakon niza tragičnih događaja u njegovoj obitelji i svog čudesnog ozdravljenja, u 19.-oj godini, 1856, stupio je u red pasionista svetog Pavla od Križa u Morrovalleu (Marche), a sljedeće godine položio zavjete. Nakon novicijata dobio je redovničko ime Gabrijel od Žalosne Gospe.
Živio je tiho i samozatajno, najčešće predan dubokoj molitvi, a iznad svega pobožnosti prema Mariji i razmatranju njezinih žalosti zbog Isusovih muka.
Studirao je s velikim uspjehom filozofiju u gradiću Isola del Gran Sasso d’Italia (Abruzzo), iako je obolio od tuberkuloze.
Bolest je podnosio spokojno i radosno, a svojim kolegama predstavljao trajnu inspiraciju i čvrstu moralnu podršku.
Preminuo je u 24. godini, 27. veljače 1862, sa smiješkom na licu i sličicom Marije Žalosne u ruci.
Po riječima svjedoka u trenutku smrti ugledao je Mariju, pozdravio ju ispruženim rukama, a lice mu je postalo razdragano i nadnaravno sjajno.
Pripisuju mu se mnoga čuda, a njegov grob mjesto je hodočašća brojnih vjernika.
Blaženim ga je proglasio 1908. papa Pio X, a svetim 1920. papa Benedikt XV.
Zaštitnik je pokrajine Abruzzo, katoličke mladeži, klerika, sjemeništaraca i studenata te mnogih župa i crkava diljem Italije i svijeta.
(preuzeto sa: župa Jastrebarsko)
Na fotografijama: Hodočasnici iz crkve sv. Filipa Nerija iz Splita,
na grob sv. Gabrijela, 2008. god.

s gabrijel2 s gabrijel 3grob sv. Gabrijelas gabrijel 4gabrijel 5

Na hodočašću, crkva sv. Filipa Nerija ST, 2008

Na hodočašću, iz crkve sv. Filipa Nerija ST, 2008

san giovni rotondo

A kako je danas živjeti u ovim hodočasničkim središtima? (osim groba sv. Gabrijela, u blizini je San Giovanni Rotondo i  grob Padre Pia, a također i špilja na brdu Gargano, u kojoj se ukazao anđeo Mihael)

Nešto te sadašnje klime straha, uzrokovane emigrantskim valom, može naslutiti i iz ovog članka u Libero q. …

Sveti Mihale arkanđele, brani nas u boju!

Print

You may also like...