Tajna pape BENEDIKTA XVI  (koji i dalje nosi papinsku odjeću)

avion

Papa Benedikt XVI je prije šest godina, 11.02.2013, najavio svoje povlačenje, a onda s 28.2.2013. povukao u Castelgandolfi.

Njegovo povlačenje se tumačilo na razne načine, ali je to tema o kojoj se malo raspravljalo.

Dan nakon što je papa najavio povlačenje mediji su nagađali koja će njegova uloga biti i kakav će naziv uzeti. Tako se u tisku (Civilita Cattolice) moglo čitati da će papa najvjerojatnije, budući da više nema izvršne vlasti, zadržati naslov “biskup u miru”, kao što to čine i ostali biskupi koji više nisu aktivni. No, zanimljivo i iznenađujuće, papa nije uzeo naziv biskup u miru, već “papa u miru” (emmeritus).

I kao što možemo vidjeti, papa Benedikt XVI se i dalje oblači u bijelu, papinsku odjeću. I dalje se oslovljava sa “Njegova svetost”.

Prema objašnjenju papina osobnog tajnika Georga Gänsweina, iako nije prikladno govoriti “o dvojici papa” Benedikt XVI se zasigurno nije namjeravao potpuno odreći svoje službe te možemo govoriti o proširenoj službi, u kojoj postoji aktivni i kontemplativni član (!).

“Uvijek” znači “zauvijek”. Nema više povratka u neki privatni život, život putovanja, sastanaka, prijema, konferencija itd.

“Ne napuštam križ, ostajem na nov način s Raspetim Gospodinom, …” rekao je papa Benedikt.

Tako, papa Benedikt XVI za mnoge ostaje samo “mudri djed u kući” te se naglašava  samo činjenica njegova “odreknuća od službe”, a zaboravlja se zapravo da on svoju službu nastavlja, ali na nov način, kontemplativan.

Izvor: lanuovabq.it

O tajni pape Benedikta piše i Antonio Socci u knjizi “IL SEGRETO DI BENEDETTO XVI” – Perche e ancora Papa (Tajna Benedikta XVI – Zašto je još uvijek papa)

as

Print

You may also like...