Sveti Franjo i žive jaslice

franjo i jaslice

Kad se sveti Franjo vratio iz Svete zemlje (1220.) bio je pod jakim dojmom mjesta Isusova rođenja. Znao bi se izgubiti u mislima sjećajući se mjesta kojima je hodao, stopama svog Spasitelja.

Jednoga dana, hodajući po selima iznenađen je naišao na mjesto i špilju jako sličnu onoj u Betlehemu.

Dobio je dopuštenje od pape da tu uprizori žive jaslice. U tim prvim živim jaslicama nije bilo Marije, Josipa i Isusa. Tu su bile životinje.

U životopisu svetog Franje zabilježeno je: „Fratri se okupljaju, stanovništvo hrli, šuma odjekuje glasovima, a ta sveta noć postaje sve blistavija, svečana i odjekuje skladnim hvalospjevima. Pred jaslama je stajao čovjek Božji (Franjo), pun sažaljenja, mokar od suza, preplavljen radošću. Svečani obred slavi se iznad jaslica i Franjo pjeva sveto Evanđelje, zatim propovijeda ljudima oko sebe i govori o rođenju siromašnog kralja kojeg naziva Djetetom.

Jedan čestit i iskren vitez koji je napustio miliciju i dobro upoznao Božjeg čovjeka (Franju) Messer Giovanni di Greccio tvrdio je da je u jaslama vidio prelijepu usnulu bebu koja je blagoslovila sv. Franju te kako ga dohvaća s obje ruke, kao da se probudio iz sna.

To viđenje koje je imao čestiti čovjek Messer Giovanni bilo je prvo čudo povezano sa živim jaslicama u Grecciu.

Bilo je i drugih čuda vezanih za ove jasle koje je radio sv. Franjo. Naime, jedno kad su mnoge životinje oboljele od raznih bolesti bile su puštene na sijeno u špilju te su ozdravljale. Ženama koje su imale duge i teške porođajne bolove donosilo se sijeno iz ove špilje i bilo bi im bolje. Mnogi koji su bolovali od raznih bolesti ozdravljali bi kad bi pohrlili na ono mjesto.

Tek šezdeset godina kasnije počele su se raditi jaslice sa kipovima, a prvi ih je naručio papa Nikola IV. Od onda do danas lijepi običaj izrade jaslica proširio se iz Italije po cijelom svijetu.

Izvor: bastabugie.it

Print

You may also like...