Zaštitnik Poljske – sv. ANDRIJA BOBOLA, svećenik MUČENIK čije neraspadnuto tijelo je čudesno pronađeno nakon 40 godina

andrija bobola

Kad je već je prošlo 40 godina od mučeništva Andrije Bobole i kad je skoro pao u zaborav svetac se ukazao rektoru isusovačkog učilišta u Pinsku. Dogodilo se to 16.4.1702., kad se svećenik Martin Godebski molio za dobrobit škole. Ukazao mu se njemu nepoznat isusovac koji se predstavio kao Andrija Bobola i rekao mu je da će samostan biti pod zaštitom, ako se njegovo tijelo pronađe i bude okruženo doličnim poštovanjem. Da bi se zahtjev lakše mogao ispuniti redovnik je dva puta objasnio gdje se nalazi mjesto njegova počinka.

Nakon tri sata rada iskopan je lijes sa natpisom: “Otac Andrija Bobola iz Družbe Isusove kojeg su ubili kozaci

Kakvo iznenađenje je uslijedilo kad je nakon otvaranja lijesa primjećeno da leš nije raspadnut, tj. da je sačuvao svježinu i tragove mučenja. Treba imati na umu da su mučenja kojima je podvrgut Andrija Bobola bila osobito okrutna.

Za otpadnike kozake Andrej Bobola je smatran osobito okrutnim. On je za raskolnike bio neprijatelj najgore vrste, jer je obraćamo mnoge ruske stanovnike u krilo Svete Crkve.  Premlaćivanje  i vezanje ruku uz par konja koji su ga vukli bio je samo uvod u okrutno mučenje koje je čekalo ovog mučenika. Ono najokrutnije tek je uslijedilo, u jednoj klaonici. Krvožedni zatvorenici su mu nabijali krunu napravljenu od grančica hrasta. Udaranje se uskoro pretvorilo u pravo nasilje. Premlaćeno tijelo je palo na stol, na kojem je zapaljena vatra. Na mjestu tonzure kozaci su mu oderali kožu do kosti, izrezujući tako krvavu “zdjelicu” na glavu. Rane su posipane piljevinom, a onda su mu odsjecali komade tijela. Nisu mogli podnijeti da ustraje u vjeri.

I u tim strašnim mukama on je ponavljao: “Ja sam katolički svećenik! U toj sam se vjeri rodio u toj vjeri želim i umrijeti. Moja vjera je istinita i vodi me do spasenja. Trebali biste se pokajati i činiti pokoru, jer bez toga nećete moći zadobiti spasenje. Primajući moju vjeru upoznajte pravoga Boga i spasite svoju dušu.”

Okrutni mučitelji su mu tada poderali jezik i napravili rupu na vratu. Tijelo je visjelo s glavom prema dolje. Nakon dva sata mučenja zapovjednik jedinice je okončao ovo zvjersko mučenje tako da je redovnika ubio.

Tijelo sveca pronađeno je zahvaljujući nebeskoj intervenciji, umotano u novo platno, premješteno u novi lijes, i postaljven u sredinu kripte.

Novosti o čudu brzo su se proširile širom Poljske, ljudi su odavali počast svecu, svećeniku kojem se sv. Andrija ukazao uslišana je molitva, Šveđani koji su tada pljačkali nisu uništili grad Pinsk, a epidemija koja je progutala tisuće života tijekom tog vremena zaobišla je ovu zemlju. …

Izvor: pch24.pl

Print

You may also like...