Sv. Martin, biskup

SV MARTIN BISKUP

MARTINOVA OBITELJ – MARTINOVA DOMOVINA JE DANAŠNJA MAĐARSKA. NJEGOVI RODITELJI NISU VJEROVALI U BOGA. OTAC MU JE RADIO U CAREVOJ VOJSCI. IZ MAĐARSKE SU ZBOG OČEVA POSLA OTIŠLI U ITALIJU. TU JE MARTIN VIDIO KRŠĆANSKU DJECU KOJA IDU NA VJERONAUK. POŽELIO JE IĆI TAMO ALI MU JE TO OTAC STROGO ZABRANIO. MARTIN JE IPAK POTAJNO IŠAO I PRIPREMAO SE NA KRŠTENJE. TRUDIO SE ŽIVJETI DOBRO I POBOŽNO. NO, KAD MU JE BILO PETNAEST GODINA NJEGOV OTAC GA UPIŠE U VOJSKU JER JE MISLIO KAKO ĆE GA VOJSKA UDALJITI OD KRŠĆANSKE VJERE. VOJSKA JE BILA POZNATA PO LOŠEM PONAŠANJU.

MARTIN U VOJSCI – PO OČEVOJ VOLJI MARTIN JE POSTAO VOJNIK. MARTIN IPAK NIJE ZABORAVIO NA MOLITVU. UZ BOŽJU POMOĆ U VOJSCI JE USPIO SAČUVATI VJERU I DOBRO PONAŠANJE.  NIKADA NE BI GOVORIO RUŽNE RIJEČI. RADO SE MOLIO I ČITAO DOBRE KNJIGE. VOLIO JE POMAGATI SIROMAŠNIMA.

SUSRET S PROSJAKOM – TAKO JE JEDNOGA DANA MARTIN SUSREO PROSJAKA. BIO JE HLADAN ZIMSKI DAN, A SIROMAH SE SAV TRESAO OD HLADNOĆE. MARTIN SE TADA SJETI DA BI MU MOGAO DATI POLA SVOGA PLAŠTA. UZME MAČ I PREPOLOVI SVOJ PLAŠT. POLOVICU PLAŠTA DADE PROSJAKU, A TO NJEGOVO DJELO ISUS JE NAGRADIO.

SAN – MARTIN JE U SNU VIDIO ISUSA KOJI JE NA SEBI IMAO POLOVICU ONOG PLAŠTA KOJEG JE DAO SIROMAHU. SHVATIO JE DA JE ONO DOBRO DJELO ZA PROSJAKA BILO JE ISTO KAO DA JE TO UČINIO SAMOM ISUSU.  TAJ DOGAĐAJ JE MARTINA JOŠ VIŠE UČVRSTIO U VJERI.

NAPUŠTANJE VOJSKE I ŽIVOT POKORE – ODLUČIO JE OSTAVITI VOJSKU I SVOJ ŽIVOT POSVETITI BOGU. OTIŠAO JE ŽIVJETI U PUSTINJU I TAMO ČINIO POKORU. SPAVAO BI NA TVRDOM KREVETU, IMAO GRUBI POKRIVAČ, A POD GLAVOM KAMEN. JEO BI SAMO KRUH I PIO VODU. ŽELIO JE I DA I NJEGOVI RODITELJI POSTANU KRŠĆANI.

POVRATAK KUĆI I IZBOR ZA BISKUPA – KAD SE VRATIO U SVOJ KRAJ MNOGI SU MEĐU NJEGOVOM RODBINOM POSTALI KRŠĆANI. I NJEGOVA MAJKA I MNOGI ROĐACI. ALI OTAC JE OSTAO NEVJERNIK. KAD JE GRAD TOURS OSTAO BEZ BISKUPA TRAŽILI SU OD MARTNA DA PREUZME TU DUŽNOST. MARTIN JE RADIJE VRIJEME PROVODIO U MOLITVI I SAMOĆI.

ŽIVOT SAMOĆE I PROPOVIJEDANJA – NIJE MU ODGOVARAO ŽIVOT SA MNOGO POSJETITELJA. ZATO JE NAKON NEKOG VREMENA OTIŠAOIZ GRADA NA OSAMLJENO MJESTO I TAMO JE ŽIVIO JEDNOSTAVAN ŽIVOT. IZ SAMOSTANA JE IZLAZIO KAKO BI PROPOVIJEDAO LJUDIMA O ISUSU. MNOGE LJUDE JE OBRATIO NA KRŠĆANSKU VJERU I POTAKNUO DA SE POKAJU ZA SVOJE ZLOĆE. UVIJEK JE BIO DOBAR PRIJATELJ SIROMAŠNIMA I PROGONJENIMA. MARTIN JE UMRO U STAROSTI, SA 85 GODINA I PRESELIO SE KOD ISUSA U RAJ. NJEGOV GROB JE U FRANCUSKOJ, U CRKVI U TOURSU.

SV MARTIN BISKUP PRIČA

Print

You may also like...