S hodočašća: Petrovaradin, Tekije – GOSPA SNJEŽNA i pobjeda nad Turcima

All-focus

Na hodočašću u Rumunjsku posjetili smo i svetište GOSPE SNJEŽNE u Vojvodini, blizu Novog Sada, u mjestu Tekije. Riječ „tekije“ je turskog porijekla, a koristi se kao naziv za mjesto odmora (tjelesnog i duhovnog), a obično je blizu dobre vode. I ovo je mjestu blizu vode, no koja više nije dobra kao nekad, tj. nije preporučljiva za piće. Novi Sad se polako širi prema predgrađu – Tekijama, pa bi ovo mjesto odmora polako moglo dobiti jedan sasvim drugačiji izgled.

Dobro je spomenuti da Vojvodina nije uvijek pripadala Srbiji, nego da je za vrijeme NDH Vojvodina bila podijeljena. Od Zemuna do Subotice je praktički spadalo na Hrvatsku državu, a drugo je bilo pod Mađarskom.

Obrana Petrovaradina na Tekijama, pripisuje se Gospinu zagovoru tj. čudu i to se slavi svake godine.

Što je o Gospi Tekijskoj zapisao svećenik Ilija Okrugić (u uvodu molitvenika kojeg je izdao nekadašnji upravitelj svetišta Stjepan Miler)

All-focus

Vlč. Ilija kaže kako bi „kazati smjeli: da je biskupiju i milu domovinu našu jedino Bl. D. Marija od njegdašnjega zuluma i navala nekrštenikah turskih oslobodila.“  Piše također da među brojnim crkvama koje su podignute Gospi u čast i koje stoje naokolo kao utvrde „kao žarko sunce međ inim zviezdami sja crkva Gospe Tekinske“ Nadalje on piše kako je nastala ta crkva:

Najprije je tu bila jedna daščara u kojoj su živjela dva turska pustinjaka. Blizu njihove daščare izvirala je lijepa, hladna voda. Radi toga su mnogi turci dolazili tu zbaviti se, odmoriti, napiti se hladne vode i nauživati se čista zraka. Njih dvojica su vodom posluživali turke i zauzvrat dobivali i novca. S tim novcem su sagradili malu džamiju nadajući se još i više novca steći.

Godine 1688. turci su bili potjerani, a džamija je ostala neupotrebljena. U ovo mjesto su došla dvojica isusovaca koji u gradu nisu imali mjesta za bogoštovlje pa su dobili dopuštenje da na tom mjestu, gdje je nekad bila džamija, sagrade crkvu.

Kasnije, 5.8. 1716., Eugen Savojski je porazio Turke i dao nadograditi postojeću crkvu koja je osim okruglog dijela (prostor za oltar i svećenike) dobila i produžetak (prostor za narod). Crkva je do tad bila posvećena Bezgrešnom začeću Blažene Djevice Marije. Od ove pobjede nad Turcima (5.8. na blagdan Gospe Snježne), crkva biva posvećena Gospi Snježnoj.

Prema predaji jedan je vojnik na snijegu tog dana pobjede nad turcima pronašao Gospinu sliku, a koja je slikana prema Gospinu liku one Gospe Snježne u Rimu.

Nakon toga Gospina slika je postala čudotvorna.

Iz riječi don Ivana još čujemo o čudesnim ozdravljenjima kojih je bilo i za vrijeme njegova boravka u župi. Spomenuo je dva čuda koja su se dogodila, a oba su vezana uz vodu sa izvora na Tekijama. No ta ista voda nije više preporučljiva za piće, pa hodočasnici mogu uzeti blagoslovljenu vodu.

Mnogi su se dolazili tu moliti te su zahvalni za uslišanja donosili pločice u obliku ozdravljenih organa (noge, srce i sl.)

IMG-20190322-WA0005Ovo ipak nije, kako je neki vole nazivati „ekumenska crkva u kojoj se na molitvu okupljaju katolici, pravoslavci i prostestanti“. Istina, pravoslavci se dođu pomoliti, ali protestanti koji ne štuju Gospu, ne.

Velike zasluge za sadašnji unutarnji izgled crkve ima vlč. Stjepan Miler, upravitelj i obnovitelj svetišta Gospe Tekijske.

(A kako se da primjetiti i on je dobio “ekumenski spomenik”).

 

              fotogafije s hodočašća

All-focus

All-focus

 

All-focus

All-focus

All-focus

Fotografija Gospe Snježne na Tekijama, (s interneta):

GOSPA TEKIJSKA

 

dodatak o Gospi Snježnoj :

Najpoznatija crkva Gospe Snježne je ona u Rimu, (gdje su hodočasnici iz crkve sv. Filipa Nerija 2000.-e god išli pješke ! i stigli tamo 5.8.)

Od naših crkava Gospe Snježne možemo navesti

  • crkvu Gospe Snježne u Dućama, kraj Omiša, gdje je pao snijeg na Gospu Snježnu i bilo je puno ljudi koji su bili svjedoci tog čuda (1947.) Don Ante Škobalj je napisao knjigu o tome. Don Lovre Katić, kao biskupov izaslanik, je također bio nazočan kad se dogodilo čudo, ali se nije usudio priznati da se dogodilo čudo pa je rekao da je to možda bio roj mušica – jer da je rekao da je čudo bio bi završio u zatvoru. … Imamo još živih svjedoka tog čuda iz 47.-e. Don Ante Škobalj je napisao kako je to čudo spomen na tri totalitarizma, jer su ga rušili i njemci i talijani i partizani.
  • Imamo i druga mjesta gdje su se događala čuda i gdje je pao snijeg na taj Gospin blagdan – u Blidinjama ima podignuta crkva Gospi Snježnoj u čast
  • Imamo jedno takvo svetište u Lici
  • Na Korčuli

……..

Vidi također:

2. dio: Rumunjska – Marija Radna i hrvatska mjesta u Rumunjskoj

3. dio: Zemun, katolička župa kod Beograda, iz propovijedi don JM

Print

You may also like...