Postojanje anđela čuvara. Vjera prvih kršćana u anđele.

 

angel

Pogledajmo za trenutak pojavljivanje anđela u Isusovu životu, jer to će nam pomoći da razumijemo njihovu ulogu tj. njihovu anđeosku misiju u ljudskom životu. Kršćanska tradicija opisuje anđela čuvara kao moćnog prijatelja, od Boga postavljenog uz svakog od nas, da nas prati na našem putu. I to je razlog zašto on nas poziva da se s njim sprijateljimo i od njih dobijemo pomoć.

(…)

Sveto pismo i tradicija s pravom daje imena anđela onim čistim duhovima koji su izabrali Boga; Njegovo kraljevstvo I slavu kad su stavljenu na temeljnu kušnju slobode (Ivan Pavao II, na općoj audijenciji, 6. kolovoza 1986.). Oni služe za zaštitu svih ljudi. Čitamo u poslanici Hebrejima:  Zar nisu svi (anđeli) službujući duhovi što se običavaju slati da služe onima koji imaju baštiniti spasenje?  (Heb 1,14).

To je stalno učenje da svaki čovjek, kršten ili ne, ima svog anđela čuvara. Anđelova misija započinje s čovjekovim začećem, a završava u trenutku njegove smrti. Sveti Ivan Zlatousti izjavljuje da će svi anđeli čuvari okupljaju na općem sudu kako bi dali svjedočanstvo o svojoj misiji koju su od Boga dobili kao zapovijed u svrhu spasenja svakog čovjeka. (Sv. Ivan Krizostom, Catena Aurea, vol III, p 238)

To povjerenje i vjera u anđele od strane naše prve braće u vjeri ojačana je i zbog čudesnog događaja oslobađanja apostola Petra iz zatvora.  7Kad eto: pojavi se anđeo Gospodnji te svjetlost obasja ćeliju. Anđeo udari Petra u rebra, probudi ga i reče: »Ustaj brzo!« I spadoše mu verige s ruku. 8Anđeo mu reče: »Opaši se i priveži obuću!« On učini tako. Onda će mu anđeo: »Zaogrni se i hajde za mnom!« 9Petar izađe, pođe za njim, a nije znao da je zbilja što se događa po anđelu: činilo mu se da gleda viđenje. 10Prošavši prvu stražu, i drugu, dođoše do željeznih vrata koja vode u grad. Ona im se sama otvore te oni izađu, prođu jednu ulicu, a onda anđeo odjednom odstupi od njega. 11Petar pak, došavši k sebi, reče: »Sad uistinu znam da je Gospodin poslao anđela svoga i izbavio me iz Herodove ruke i od svega što je očekivao židovski narod.«

Vidi: http://biblija.ks.hr/knjiga.aspx?g=51

 

Izvor: hablacondios.org

Print

You may also like...