Pet modernističkih pogrešaka O BOŽJEM MILOSRĐU

5 modernističkih grešaka o Božjem milosrđu


  1. Milosrđe NIJE PROTIV PRAVDE
  2. Milosrđe NE ISKLJUČUJE KAZNU
  3. Milosrđe NIJE USMJERENO SAMO NA TIJELO 
  4. Milosrđe ZAHTJEVA I DUHOVNA DJELA MILOSRĐA
  5. Pogrešno je SUPROSTAVLJATI “PRAVEDNOG BOGA STAROG ZAVJETA” I “MILOSRDNOG BOGA NOVOG ZAVJETA”

Božje milosrđe često percipiramo na pogrešan način. Vidimo u njemu poticaj na grijeh bez mogućnosti kazne. To se ne slaže s katoličkim učenjem koje prepoznaje postojanje milosrdnog i pravednog Boga.

 1. Božje milosrđe nije protiv pravde. Naprotiv – jedno ide ruku pod ruku s drugim, ali ne uvijek istovremeno. Čitamo u dnevniku svete Faustine ” Napišite ovo: Prije nego što dođem kao pravedni sudac, dolazim prvi kao Kralj milosrđa.”
 1. Milosrđe ne isključuje Božju kaznu. Doista, i kažnjavanje može biti manifestacija milosrđa. Bog ponekad priskoče u pomoć na ovaj način, ne dopuštajući uništenje.  
 1. Božje milosrđe usmjereno je ne samo na dobro tijela ili psihe čovjeka, već i na dobro njegove duše. Kao što je Isus učio: “ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali ne mogu ubiti dušu. Bojte se onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu “[Mt 10,28].
 1. Iz tog razloga čovjek ne bi trebao činiti samo tjelesna djela milosrđa, već i duhovna. Vrijedno je prisjetiti se zaboravljenih duhovnih djela milosrđa prema duši, kao što su: grešnika ukoriti, dvoumna savjetovati, neuka poučiti, žalosna utješiti, uvredu oprostiti, nepravdu strpljivo podnositi, za žive i mrtve Boga moliti.
 1. Pogrešno je suprotstavljati milosrdnom Bogu Novog zavjeta pravednom Bogu iz Starog zavjeta.  Vrijedi se prisjetiti riječi Gospodina Isusa „Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke nego ispuniti “[Mt 5; 17].

 

Marcin Jendrzejczak

Print

You may also like...