Mučenici Francuske revolucije, (2.9.)

revolucijaBlaženi Ivan Franjo Burte i drugi mučenici ***

Ovi svećenici su bili žrtve Francuske revolucije. Iako se njihovo mučeništvo proteže kroz nekoliko godina oni su u sjećanju Crkve zajedno, jer su dali svoje živote za iste principe. Godine 1791. civilni je zakon od njih tražio da se odreču svoje vjere. Svaki od njih to je odbio i zbog toga su bili – mučenici.

Ivan Franjo je postao franjevac sa 16 godina i nakon ređenja je mlađe redovnike poučavao teologiju. Kasnije je postao gvardijan jednog velikog samostana u Parizu dok nije uhićen i odveden u karmelski samostan.

Apolinaris Posat rođen je 1739 u Švicarskoj. Pridružio se kapucinima i postao poznat kao propovjednik, ispovijednik i učitelj klerika. Pripremajući se na misije bio je u Parizu gdje je proučavao istočnjačke jezike. Tu je i on bio uhićen kad je odbio prisegu i odveden u karmelski samostan.

Severin Girault, koji je bio kapelan jednoj grupi časnih sestara u Parizu, zatvoren je s ostalima i bio je prvi koji je stradao u pokolju.

Ova trojica, i još 182 drugih, uključujući i nekoliko biskupa te mnogo redovnika – bili su masakrirani u karmelskoj kući u Parizu, 2.9.1792.

Proglašeni su blaženima 1926.

Ivan K. Triquerie bio je franjevac konventualac. Bio je kapelan i ispovjednik u samostanima Klarisa prije nego je uhićen zbog odbijanja davanja zakletve. On i 13 drugih dijecezanskih svećenika bili su mučeni u mjestu Laval, 21.1.1794. Proglašen je blaženim 1955.

Izvor

Print

You may also like...