Logika mučenika – neshvatljiva očima ovog svijeta

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Slavimo sv. Nikolu koji je prvi proglašeni hrvatski svetac.

Kad je Nikola Tavelić bio proglašen svetim onda je to bilo priznanje nama za sve druge svece za koje se ne zna u našem narodu, u našoj povijesti. I znakovito je da je naš prvi svetac baš – mučenik, jer je naša povijest bila u znaku mučeništva toliko stoljeća narod se borio za vjeru i opstao.

Ako su oni bili spremni davat živote za vjeru jesmo li mi to spremni učinit danas?

Mučeništvo gledano očima ljudske logike: postavlja se pitanje što se s time dobiva? Što je postigao Nikola Tavelić s tim da je sa tri svoja prijatelja išao propovijedat Krista, nasljedujuć svetog Franju i da su onda nastradali nakon tri dana.

Prvo ne možemo razumjet da je ljubav prema Bogu i prema dušama može bit jača nego ljubav prema mom životu, jer vidimo da je moja ljubav prema sebi jača od ljubavi prema Bogu.

Ali to je ono što imaju sveci. Tako onda mogu razumjet i ovu logiku.

S druge strane koliko god izgledalo gubitak, jer oni su u naponu snage, sa 30, 40 godina svoga života mogli toliko toga činit i za Crkvu i za čovječanstvo… oni su prerano otišli u smrt, ali – kad gledamo stvari Božjim očima vidimo da je to dar ljubavi… i da to ima veću vrijednost od toga da su mogli 30, 40 godina nastavi živjet i propovijedat, pisat knjige, činit razna karitativna djela, razne humanitarne akcije… Bogu se  može učinit ništa.

Zato je ovo jedan poziv da prepustimo Gospodinu sve i da molimo Gospodina… da svoj plan izvrši do kraja i ako to treba bit mučeništvo da to bude mučeništvo, da to radosno možemo prihvatit i da se toga ne bojimo..

Strah je onaj koji nas može spašavati ili nas vodit  u propast.

Strah koji vodi u propast – to je onaj strah kad nam je više stalo do materijlnih dobara, do ugleda, do ljudskih obzira prema drugom… i onda ćemo doći do toga da žrtvujemo Boga da tu stvar dobijemo.

Strah, pak, koji spašava je onaj kad nam je toliko stalo do Boga, da ga ljubimo, da smo spremni sve žrtvovati i svoj život i onda u biti tražiti od Boga da prihvatimo do kraja njegovu volju, da prihvatimo i mučeništvo, to nije ništa drugo nego traženje da se Gospodina ljubi do kraja kao što to poručuje i prva zapovijed – u koju Gospodin sažimlje cijeli zakon: da ga ljubimo svim umom svojim, svim srcm svojim i svom dušom svojom.

 

Evo neka nas sveti Nikola Tavelić u tome bude zagovornik. Amen…

Propovijed na blagdan sv. Nikole Tavelića, (14.11.2010. )

don Josip Mužić

Print

You may also like...