Iz nove knjige – U DOBROJ VJERI – kardinala Mullera; (Papa ga je otpustio bez objašnjenja)

U novoj knjizi kardinala Müllera: U dobroj vjeri. Religija u XXI. stoljeću” kardinal između ostalog govori o neočekivanom i uznemirujućem završetku njegove uloge prefekta Kongregacije za nauk vjere. Evo odlomka knjige objavljenog na portalu La Nuova bussola q.

kardinal muller odlazak

Moje razrješenje s dužnosti dogodilo se 2017. Bio je to grom iz vedra neba. Dan prije bio je 29. lipnja, svečani blagdan Petra i Pavla i sjećam se da me papa Franjo zagrlio u dvorištu crkve pred svima, na kraju mise, rekavši mi da ima potpuno povjerenje u mene. Upravo mi je to rekao. Sljedećeg sam dana točno otišao na audijenciju u Apostolsku palaču kako bih mu postavio niz pitanja koja su ostala neriješena, bio je to rutinski termin za prefekta Kongregacije vjere.

Na kraju kratkog razgovora rekao mi je jezgrovito: «Završili ste svoj mandat. Hvala Vam na Vašem radu» ne dajući mi nikakav razlog, ali nije ga dao ni kasnije. Ograničio se samo na to da je dodao da će nakon ljeta te godine pronaći neki drugi zadatak koji će mi povjeriti. Od tada se ništa nije dogodilo. Još imamo jasno sjećanje na taj trenutak jer je bilo neočekivano.

Iako iznenađen, odgovorio sam da sam, kad sam došao u Rim 2012., ostavio katedru koju sam toliko volio i veliku biskupiju u Njemačkoj i nisam težio karijeri u rimskoj kuriji; Stigao sam u Vatikan samo da poslušam poziv Benedikta XVI. koji me želio uz sebe zbog moje teološke ekspertize, kako je sam nekoliko puta objasnio.

Je li papi Franji bilo neugodno dok vam je priopćavao tu neočekivanu mjeru?

Ne bih rekao da mu je bilo neugodno. Prije me pogodilo njegovo samodopadno lice. Nešto kasnije doznao sam da je Papa odmah nakon našeg razgovora, praktički čim sam izašao iz sobe, uzeo slušalicu kako bi nazvao isusovca Luisa Francisca Ladariju, sadašnjeg kardinala koji je kasnije imenovan prefektom Kongregacije za nauk vjere, na mom mjestu.

Rekao mu je da je zadovoljan kako je uspio riješiti stvar i što me je natjerao da odem, te je dodao da je dakle slobodan put za zadatak u Ladariji. Uvjeren sam se da je razmišljao o ovom koraku barem dva tjedna unaprijed, dok sam ja bio u neznanju o tome. Nitko mi nikada nije spomenuo ništa slično. Pa ipak, sve je već bilo spremno, čak i to priopćenje.

Puno sam razmišljao o ovom ishitrenom stilu i možda nisam bio previše iznenađen jer je već bilo takvih postupaka. U Kongregaciji za nauk vjere, primjerice, Papa je nešto ranije naglo smijenio neke svećenike. Odustati bez službe i to preko noći. Sjećam se da sam ih branio i čak sam otišao zastupati njihov slučaj u Santa Marti kako bih promijenio Franjino mišljenje, ali nije pomoglo. Ostao je uporan i nije htio čuti razloge. N

Nažalost, ovo modus operandi izazvao je mnogo nelagode u Vatikanu posljednjih godina.

S nekima od onih koji su tim istim uvjetima razriješeni dužnosti, objašnjavao sam da nitko ne može dovoditi u pitanje pontifikat, a trošio sam vrijeme i na razmišljanje o onima koji su izražavali ljutnju i raspirivali redove unutarnje oporbe.

Po mom mišljenju, dobro Crkve mora uvijek prevladati, mora ostati apsolutno načelo. Uvijek moramo težiti obrani jedinstva. U slučaju mog odlaska, saznao sam da je u bazi bilo niz pritužbi na moju strogost u pogledu doktrine, a zatim i zato što sam teolog i još k tomu Nijemac. […]

Izvor: La nuova bussola q. – Audio članak na yt VJERNI BOBUnaslovnice za yt (34)

 

u dobroj vjeri

Print

You may also like...