O ČISTILIŠNIM MUKAMA i pomoći na Božjem Sudu od strane Gospe i anđela čuvara (Iz viđenja sv. Brigite)

čistilište

Viđenje svete Brigite o čistilišnim mukama jednog vojnika – Taj je čovjek prakticirao mnoge kreposti tokom svoga života. Bio je milosrdan, molio je često i sa žarom i dok se odmarao od poljskih radova postio je i vršio pokoru. Ipak, nije bio imun na pogreške. Svetica je vidjela tu dušu na Sudu, kojemu je s jedne strane stajao njegov anđeo čuvar, vršeći službu odvjetnika branitelja, a s njegove lijeve strane stajao je demon tužitelj, tužitelj braće, kako ga naziva sv. Ivan u Otkrivenju, a taj mu je predbacivao posebno tri pogreške:
1. Da je griješio POGLEDOM gledajući sa zadovoljstvom golotinju i druge skandalozne stvari.
2. da je griješio JEZIKOM izgovarajući besramne riječi, krivokletstva i proklinjanja
3. da se ogriješio u svim načinima POHOTE I KRAĐE.
Anđeo čuvar je u njegovu obranu nabrajao kreposna djela koja je tokom života prakticirao, napose njegovu nježnu pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, koja mu je na času smrti isprosila milost pokajanja.
Čuvši to, Vrhovni Sudac izreče osudu, kojom je oslobodio tu dušu od Pakla, presuđujući joj da ostane dugo vremena u Čistilištu, te da će muke biti proporcionalne počinjenim grijesima.
Tada se ukaza Majka Milosrđa, te zamoli svoga Sina, da ublaži tako teške muke, stoga jer se taj jadni vojnik pokazao tokom života njezinim pobožnim sinom, te je vjerno postio pred Njezine blagdane.

Na te molitve svoje Presvete Majke, Gospodin ublaži presudu, dodajući pak, da su potrebne još mnoge molitve, milostinja, pokora, za potpuno oslobođenje te duše. Iz toga primjera se vidi da je Blažena Djevica Marija nekada prisutna kod Suda, da bi pomogla svojim vjernicima.

Izvor: knjižica “Čistilište prema objavama svetaca”, str 20 i 21.

Print

You may also like...