Kardinal Burke (u Splitu) – govori o otajstvu EUHARISTIJE i o krizi vjere

O tome zašto je napisao knjigu o euharistiji i znamo li sve o Njoj kazao je:
burke

Bilo bi divno da sve znamo u euharistiji, ali mi nikad ne možemo sve znati o euharistiji, jer ona je misterij i božanski dar u kojem nam Bog daruje samoga sebe. Cijeli život pokušavamo potpunije shvatiti pretvorbu po kojoj po svećeničkoj službi krih i vino postaju tijelo i krv Kristova da bi nas duhovno hranili. To je misterij koji uvijek možemo dublje razumjeti i žarče voljeti. Napisao sam ovu knjigu jer se u mojoj domovini, u prvoj biskupiji gdje sam služio – sv. Križa, i posljednjoj – saint Luis, uočava ogroman gubitak katoličke vjere i vjere u u sv. Euharistiju i sve manje se njoj pristupa.

Kroz knjigu vjernike se upoznaje, navodeći učenje sv. Ivana Pavla II i Benedikta XVI sa ispravnom vjerom u Euharistiju i poziva ih se kroz dvadeset meditacija da prodube tu vjeru. Zapravo, meditacije se mogu više puta čitati kako bi se produbila vjera u Euharistiju.

hostijaKadinal ističe da za njega osobno nije teško vjerovati u Euharistiju. Kao svećenik ima više osobnog kontakta s otajstvom euharistije i pretvorbom kruha i vina u tijelo i krv Kristovu.

Naravno, da ne razumijem sve i uvijek se molim da razumijem potpunije prisutnost našeg Gospodina.

Budući da svaki dan služi svetu misu o tome je li teško zadržati stalno poštovanje prema euhastijiji i biti svjestan tog otajstva veli:

Od nas to traži stalni napor, od svećenika, biskupa i kardinala i zato nam Crkva mudro predlaže molitve prije sv. mise, prije no što obučemo misnice. Na taj način nam se pomaže da ne uzmemo “zdravo za gotovo” Euharistiju ili da je slavimo bez dovoljno pobožnosti.

Kardinal ističe da se u Zapadnom svijetu a osobito u SAD-u postoji kriza vjere u Katoliču Crkvu a uzrok je zaborav na Boga

Postoji ogromna kriza vjere kada govorimo o mojoj domovini, SAD-u. Uzrokovana je sekularizacijom svijeta, jer kao što je papa Ivan Pavao II kazao – mnogi žive kao da Bog ne postoji. Uzrok je krize odvajanje od izvora našeg postojanja i ond naše predodređenosti za život u Bogu. Kada zaboravimo na Boga ili ga čak niječemo, zapravo postajemo nesretni i tražimo Boga tamog dje se ne može naći – u matrijalnim dobrima, moći ili prolaznim zemaljskim stvarnostima. Takav način razmišljanja je snažno prodro u društvo i zato je danas katolicima izazov zaštiti duhovni život od sekularnih utjecaja.

 Kardinal Burke naglašava da je izazov za cijelu Crkvu očistiti se od sekularnih elemenata. Da bi Crkva danas bila vjerodostojnija potrebno je prije svega moliti za čvrstu vjeru jer je svaki dan moramo svjedočiti. Potom je potrebno poznavati vjeru.

kardinal-burkeMnogi ljudi danas, barem kad je o SAD-U riječ, uopće nisu dobro  informirani o vjeri, jer više od pedeset godina vjerska je poduka slaba ili čak pogrešna. Zato vjernici nisu pripremljeni za svjedočenje. A kako možemo dati vjerodostojno svjedočenje ako uopće ne poznajemo svoju vjeru? Naposljetku, moramo živjeti to u što vjerujemo. Primjerice, ne možemo reći – ja vjerujem, a kad smo na poslu, u školi ili na nekom drugom mjestu, ponašati se suprotno tome. To je licemjerje koje razara učinkovito svjedočenje vjere.

Biti odan Kristu i Njegovoj Riječi koja nam je dana preko Crkve nije lako jer nitko ne voli patiti, ali Gospodin nam je kazao ako me želite slijediti: Uzmite svoj križ svakoga dana i nosite ga. Moramo shvatiti da je patnja neizostavni dio našega kršćanskog života – naglasio je kardinal Burke.

O tome govori li Ckrva dovoljno jasno ili pak neodređeno zbog takozvane „političke korektnosti“ ističe:

Da događa se i to je vrlo tužno da se zbog političke korektnosti dopušta čak i “agenda zla”. Nastoji se biti pristojan i izbjegava se nazvati stvari pravim imenom. To je vrlo uvriježen način postupanja. Svi očekuju takvo ponašanje. To zapravo uništava svako snažno svjedočenje katoličke vjere. To se događa čak i među onima koji su na višim razinama u Crkvi. Zato svatko treba preispitati svoju savjest.

Kardinal poručuje da one koje slijede Krista neizostavno prati patnja. To je cijena koja se mora platiti ako ustrajemo na Crkvenom učenju i Kristovoj Istini.

 

Izvor: Slitsko-makarska nadbikupija, youtube

 

Print

You may also like...