Slaviti KRISTA KRALJA, a biti sinkretisti – je li to moguće?

 

isus kralj

Proturječje je slaviti KRISTA KRALJA, a tvrditi da je svaka religija u biti – ista (SINKRETIZAM). (Vrlo poučna propovijed – o. Stephen W.) Što znači biti sinkretist? Sinkretist je osoba koja misli da je sve religije, više ili manje, govore jednu te istu stvar. Mogu imati različite običaje, drugčije simbole, drugčije naglaske, ali da je srž istine u bitnom – ista. Tako, „nije bitno koju religiju slijediš, jer sve one idu u istom smjeru“. Mnogi od nas su i nesvjesno – sinkretisti. Mi čujemo da se kaže neto što djeluje poprilično bezopasno:  „Mi se svi klanjamo istom Bogu!“ , ali unutar ovog stoji druga sugestija: da nije bitno kako mu se klanjamo. Ili, čuje se reći nešto što vrlo lijepo zvuči: „Svatko mora naći svoj vlastiti put.“, što je zapravo polovična istina, ali se pri tom ne pita je li taj osobni put dobar ili istinit, kao da nešto automatski biva vrijedno samim time što je što je to netko odabrao – a to, naravno, nema puno smisla. Katolički pogled na to jest da i u drugim religijama može biti puno dobra, a u nadi da će ih dobro i istina koje su pronašli dovesti do dublje Istine i većeg Dobra, a to je sam Isus Krist.

sinkretizam2

Na jednoj razini ima nešto vrlo privlačno u sinkretizmu, nešto što možete osjetiti, a to je pokušaj da se napravi harmonija, da se izbjegnu neslaganja i konfikti, gdje se nastoji poštivati iskrena nakana svakog vjernika i prepoznati da postoji svima zajedničko – traganje, koje stvarno i postoji – ali na drugoj razini sinkretizam duboko ne donosi zadovoljstvo i zapravo uništava značenje svake religije, a to je zato jer religije se temelje na tvrdnjama koje drže „istinitima“. To nisu samo priče, i one žele da ove tvrdnje budu uzete ozbiljno. Ako ja kažem: „Ne brini oko toga što je različito, to na kraju krajeva nije toliko bitno“, na taj način se odbacuje i vlastita tvrdnja i to nije nešto što stvara harmoniju nego samo guši razlike.

Svetkovina KRISTA KRALJA je izazov za sinkretizam. Svetkovina Krista Kralja, zapravo se punim imenom naziva: „Svetkovina Isusa Krista, našeg Gospodina, Kralja Svemira“. Tako, On nije samo jedan između mnogih kraljeva, niti jedan prorok između mnogih. On je Krist – Kralj svih – kralj svake osobe i cijelog stvorenja, Kralj cijelog svijeta, Alfa i Omega.

I kao što prorok Danijel kaže: “Njemu bi predana vlast, čast i kraljevstvo, da mu služe svi narodi, plemena i jezici. Vlast njegova vlast je vječna i nikada neće proći, kraljevstvo njegovo neće propasti”

I kao što kaže sveti Ivan u knjizi Otkrivenja: „i gledat će ga svako oko, svi koji su ga proboli i naricat će…“

To je naša vjera: da je Isus Krist spasitelj svih ljudi.

Mislim da mi često u to i ne vjerujemo. Mi mislimo: „Pa, kršćanstvo je istina za mene, ali može ne biti istina za mog prijatelja koji je židov, budist ili musliman.“ Mislimo: „Ja sam pronašao svoj put, oni su našli svoj put i to je OK.“ Primjećujete li ovdje teologiju koja je u zabludi. U stvari to bilo kao da kažeš: „Isus je umro za mene i za moje prijatelje kršćane, ali ne zapravo i za moje prijatelje ne kršćane.“ Ili „On nije zaintesiran za za ljude tvog porijekla i kulture. Njegova ljubav i milosrđe, njegov mir i njegovo izliječenje, ti božanski darovi, koji su promijenili moj život, oni zapravo nisu važni i za tebe.“ (!!!) 

Primjećujete li kako je ovo čudno i sebično! To nije kršćanstvo. U tom slučaju se slavi Krist koji je Kralj, jedan od mnogih, Krist koji je lokalni Gospodar – koji može pomoći meni u mojim problemima ali nema moć ni autoritet izvan moga svijeta.

Predočimo to uz pomoć slike. Zamisli da si u ratu, zarobljen od strane neprijatelja i zaključan u zatvoru. Otkrio si tunel kroz koji možeš pobjeći na slobodu i jednu veče konačno odeš kroz taj tunel i ne kažeš za to nikomu.

Ili druga slika: zamisli da je velika glad i da ljudi na smrt gladuju, a ti nađeš ogromnu količinu skrivene hrane i pića koja je dovoljna da nahrani i ljude kilometrima daleko a ipak ne govoriš nikom te jedeš i piješ sam.

Tako nekako se mi kršćani ponašamo većinu vremena. Mi nekako vjerujemo da je Isus Kralj, ali nismo baš sigurni da je On kralj sviju. Svetkovina Krista Kralja je veličanstvena svetkovina naše vjere, ali je također i izazov. Upitaj sebe ovo pitanje: Tko je pravi kralj, vladar u tvom odnosu s Bogom? Provodiš li više vremena u molitvi pitajući ga da učini ono što ti želiš ili tražeći ga da ti pomogne činiti ono što on želi? Naravno, dobro je pitati stvari, i kad molimo Oče naš mi govorimo: „kruh naš svgdanji daj nam danas“. Ali prije toga molimo: „Dođi Kraljevstvo tvoje, budi volja Tvoja“. Mnogo naših molitava, ako smo iskreni, je molba Isusu da nam služi da možemo vršiti svoje planove. I tako skidamo Isusa sa njegova trona. Mi očekujemo da nam bude poslušan. Prošnja je važan dio molitve, ali može postati i vrsta idolatrije ako se klanjamo vlastitim željama a ne volji Božjoj. Koja razlika bi nastala kad bi započinjali svoju molitvu pitanjem: „Što je tvoja volja? Što mogu učiniti za tebe?“

Jednostavan test da li vjerujemo da je Isus Krist stvarno Kralj cijelog svemira, ili vjeruješ da je On samo tvoj osobni kralj i kralj kršćana: Želiš li dijeliti svoju vjeru i učiniti je vidljivijom? Želiš li o Njemu pričati i drugima? Ne nužno propovijedati, katehizirati, raspravljati, poučavati – nego jednostavno govoriti o onom tko je on, što on znači za tebe i što bi mogao značiti za druge? Naravno, ne osjećaš se kompententno i često ni sam nisi siguran što on znači tebi – ali ponekad mi to otkrivamo samo kad o tom – govorimo.

Kako mogu ne imati želju dijeliti to znanje ako doista vjerujem. Ako je on zaista promijenio moj život kako mogu ne željeti da On promijeni i živote drugih? U knjizi Otkrivenja Isus je nazvan vjernim svjedokom, a u evanđelju kaže Pilatu: „Zato sam došao na svijet, da svjedočim za Istinu:“

Naša zadaća i sam naš smisao života jest – davati svjedočanstvo Istine. Ne jer želimo nešto nametati niti jer želimo biti superiorniji, nego jednostavno jer smo zadivljeni darom koji nam daje i mi znamo da je taj dar također i – za druge. On nije samo moj Kralj, niti samo tvoj Kralj, on je Isus Krist, Kralj cijelog svemira.

Izvor: fr. Stephen W.: Jesi li zapravo – sinkretist?

 

Print

You may also like...