Vjernici u Poljskoj pred euharistijskim čudom (Sokółka, 2008.)

cud_sokolkaU listopadu 2008. godine, izvanredni događaj dogodio se u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog, u mjestu Sokółka, u Poljskoj. Posvećena Hostija u središnjem dijelu pretvorena je u mišićno tkivo koje pripada živom ljudskom SRCU koje trpi smrtnu agoniju.

Što se događalo to jutro na svetoj misi?

U 8:30, u nedjelju ujutro 12. listopada 2008. godine, fra Filip Zdrodowski je slavio svetu misu u gore spomenutoj crkvi. Fra Jacek Ingielewicz mu je pomogao u dijeljenju svete pričesti. Jedna hostija slučajno je pala na stepenicu oltara. Župljanka koja je klečala u blizini to je primijetila i pokazala fra Jaceku. On je odmah hostiju podigao. Vidjevši da je bila prljava stavio ju je u vasculum (posudicu u kojoj svećenik opere prste nakon podjele svete pričesti).

Nakon mise, sakristanka, sestra  Julia Dybowska, je odnijela vasculum u sakristiju, ispraznila njen sadržaj u drugu posudu, i zaključala u sef. Samo ona i župnik, mons. Stanisław Gniedziejko, imali su ključ od sefa. Važno je napomenuti da je sestra Julia član Kongregacije sestara službenica Isusa u Euharistiji, čija posebna karizma je promicanje i štovanje Isusa prisutnog u Presvetom Sakramentu. sr

Nikad radnije sestra Julija se nije našla u sličnoj situaciji, te je svaki dan provjeravala posvećenu hostiju, je li se otopila. Za očekivati je bilo da se otopi za par dana. Nakon sedmicu dana, 19.10. sestra Julija je otvarajući sakristiju osjetila miris kruha. Kad je pogledala posudicu sa hostijom bila je u čudu: U sredini hostije bila je krv, a taj srednji dio izgledao je kao živi komad mesa. 

Kasnija laboratorijska analiza će pokazati da se stvarno radi o pravom mišiću koji ima karakteristike tkiva živog ljudskog srca i to u trenutku umiranja, kao da ima infarkt.

Sestra Julija je u čudu promatrala hostiju i govori kako se osjećala kao Mojsije kad je gledao u gorući grm, koji gori a ne izgara. Budući da je sestra tu dugo stajala nepomično vlč. Filip Zdrodowski ju je upitao što nije u redu. S. Julia je objasnila što je imala u ruci i kako je posvećenena hostija tamo dospjela. Stavila je posudicu na stol kako bi svećenici prisutni u sakristiji mogu vidjeti što se dogodilo. Mons. Stanisław Gniedziejko će se kasnije prisjetiti svog šoka kad je vidio crvenu tvar na bijeloj Hostiju. Gledajući izbižega i on je primjetio da je sredina imala izgled živog mišinog tkiva.

Svi su znali da je to bila posvećena Hostija i vjerovali da je tu prisutan uskrsli Krist, u svom proslavljenom čovještvu. Počeli su se pitati o čemu je tu riječ i ne želi li Isus preko ovog događaja nešto dati do znanja. Istog dana obavješten je i biskup koji je ubrzo posjetio Sokółku. 

cud-eucharystyczny-sokółkaZatražio je da se hostija drži na sigurnom i promatra.
Dana 29. listopada, posudica sa Hostijom je prebačena u tabernakul kapelice Božjeg Milosrđa. Sljedeći dan, nadbiskup je Hostiju uklonio iz vode i postavio na bijeli korporal, a onda postavio u ciborij i natrag u tabernakul. U kratko vrijeme hostija se osušila. A crvenkasto-smeđa tvar koja je otisnuta na korporalu – ostala je do danas. Kroz tri godine hostija se držala u toj kapelici.

sokolka-5kapela

Od 2.listopada 2011. svečano je vraćena u crkvu Gospe od Ružarja, u kojoj vjernici imaju cjelodnevno klanjanje.

Zaključci znanstvenika

cud-eucharystyczny-w-sokólce

Iz kurije u Białystoku je upućeno pismo prof. Mariji Sobaniec-Łotowskoj i prof. Stanisławu Sulkowskom, od kojih je zatraženo da znanstveno istraže “materijal koji se čuva u župnoj crkvi Sokółke, sv. Antuna Padovanskog.” U pismu je naglašeno je stvar ozbiljna, hitna i treba biti držana u povjerenju.

Inače, prof. Maria Sobaniec-Łotowska i Stanisław Sulkowski su i izvanredni znanstvenici, vrlo cijenjeni u Poljskoj i inozemstvu. Kroz trideset godina specijalizirali su se u području patohistološke dijagnostike i imaju mnogo akademskih postignuća.
7. kolovoza 2009. godine, prof Maria Sobaniec-Łotowska otputovala je  u Sokółku gdje, u nazočnosti posebnog povjerenstva, uzela uzorak sa tajanstvene tvari na Hostiji. “Kada sam uzela uzorak”, ona kaže: “nisam imala pojma što je bila ta tvar. Dobila sam malu količinu. Bilo je smeđe boje..”
Dvoje profesora proveli odvojene, strogo znanstvene analize na uzorku Hostije. Koristeći se posebnim svjetlom i elektronskim mikroskopom, oni su sve fotografirali i napravili detaljan opis morfoloških slika.
Odvojeni rezulati i neovisna analiza potpuno se se podudarali. Ispostavilo se da je tajanstveni sastojak u koji se posvećena Hostija promjenila bilo – mišićno tkivo ljudskog srca koje doživljava agoniju smrti, kao da je u trenutku srčanog zastoja. (…)  I ono što je važno, po našem mišljenju, je činjenica da se materijal koji smo analizirali u potpunosti sastoji od tog tkiva. ”
Profesor Stanisław Sulkowski naglašava, “Tvar koju sadrži Hostija brzo se otapa kada se uroni u vodu. No, ova sveta Hostija iz Sokółke – ne – što je zbunjujuće za znanost. Što je još više zapanjujuće jest činjenica da je srednji dio hostije pretvoren u mišićno tkivo srca, tvoreći nedjeljivu strukturu sa ostatkom bijele hostije.

Mikrofotografije predstavjaju jedan znanstveni dokaz koji pokazuje da nitko nije mogao ujedinio mišićno tkivo dvije strukture – SRCE I KRUH. Čak i znanstvenici koji su opremljeni sa najsuvremenijom opremom ne mogu proizvesti nešto slično. To isključuje svaku mogućnost ljudskog uplitanja.
Profesor Maria Sobaniec-Łotowska naglašava, “… tu nije moglo biti  ljudske intervencije. Još jedna izvanredna činjenicu treba spomenuti. Hostija je ostala uronjena u vodu velik dio vremena. A ipak naša istraživanja ne pokazuju promjenu srčanog mišića kakav se očekuje nakon takvog uranjanja… Sa znanstvenog stajališta ne možemo objasniti ovu činjenicu. Ovo je nesumnjivo najvažnije istraživanje koje sam provela u svom životu. Rezultati su bili šokantni za mene. Oni ukazuju na izvanrednom fenomen, koji je sa znanstvenog stajališta, jednostavno neobjašnjiv. “

Nažalost, ima i onih koji će, iz ideoloških razloga, poreći činjenica da se dogodilo čudo i šire propagandu laži.
Jedni su čak na temelju toga što je pronađeno tkivo srca koje umire zaključili kako mora da je počinjeno ubojstvo, pa je tužitelj poduzeo sve da ispita slučaj. No, naravno, brzo je odbacio optužbe zbog nedostatka dokaza.  Ateisti koji odbacuju objektivne činjenice ponašaju se iracionalno. Čudo u mjestu Sokółka ne ide u prilog njihovu svjetonazoru pa pribjegavaju smiješnim i iracionalnim argumentima.

Ni prof. Maria Sobaniec-Łotowska, ni prof. Stanisław Sulkowski ne prikrivaju činjenicu da su vjernici.  Međutim, oni u svom istraživanju nisu vođeni zaključcima vjere nego su istraživanje obavili stručno i savjesno a što su dokumentirali i sa brojnim fotgrafijama.

Pretvroba posvećene hostije u mišić ljudskog srca u smrtnoj agoniji znak je sve nas – koji poziva na – obraćenje. To je podsjetnik svima nama da je svaka misa uprisutnjenje Isusove muke, smrti i uskrsnuća, te da je Krist uistinu prisutan u posvećene Hostiji u njegovom proslavljenom čovještvu.

Fr. Mieczysław Piotrowski

Izvor: časopis ”Ljubite jedni druge”

Print

You may also like...