Neraspadnuta tijela svetaca – očuvana bez ikakvih postupaka balzamiranja

sveta-tijelaTijela svetaca koja su se kroz stoljeća sačuvala neraspadnuta neobjašnjiv su fenomen za znanstvenike. Mnoga neraspadnuta tijela, u cijelosti ili dijelovi, koji su do sada po svim prirodnim zakonima trebala biti raspadnuta, čuvaju se u crkvi svetog Blaža, u Vodnjanu (Istra). Među brojnim relikvijama tu su neraspadnuti dijelovi tijela sv. Sebastijana, svete Barbare i dr.

Jedno od neraspadnutih tijela je i tijelo sv. časne sestre NIKOLOZE. Umrla je na glasu svetosti 1512. Kad su časne sestre htjele premjestiti tijelo pokojne sestre iz samostana sv. Ivana Lateranskog tijelo je nakon četrnaest godina nađeno potpuno neraspadnuto. Nakon nekog vremena je izloženo vjernicima na štovanje u samostanu sestara gdje se moglo gledati kroz prozor. Zapisano je 45 svjedočanstava o primljenim milostima i čudesima na njen zagovor. 2009.-e godine je provedeno CT ispitivanje u Splitu gdje je ustanovljeno da su u tijelu očuvani svi unutarnji organi.

Očuvano je također i tijelo poniznog, svetog župnika IVANA OLINIJA. Bio je župnik u Veneciji, u župi sv. Ivana Krstitelja. U dokumentima je ostala sačuvana njegova prva propovijed u kojoj između ostalog govori: „Veliki strah je u mojoj duši kad vidim kako ću u buduće trebati polagati račun Božjoj dobroti ne samo za svoju dušu, nego vječnom Sucu i za vaše grijehe koje ste učinili zbog moje odgovornosti te primiti neizbježnu kaznu.“ Kad je u Veneciji harala kuga nije oklijevao obilaziti bolesnike bez straha da bi i sam mogao biti zaražen kugom. Odlazio je i tamo gdje nitko više nije zalazio. Zbog toga su prozvali: „živi svetac“, „hodajuće čudo“. Umro je 1300. godine. Da je tijelo nesraspadnuto otkrilo se kad su sarkofag prevrnula neka nestašna djeca, te je iz njega ispalo tijelo u svećeničkoj odori. I na ovom tijelu su izvršena ispitivanja 2009.-e godine u Splitu gdje je ustanovljeno da su očuvani neraspadnuti i svi unutranji organi.

Sv. Biskup LEON BEMBO je također uzor vjere i pobožnosti, čije tijelo je djelomično raspadnuto (ustanovljeno na snimanju u Splitu 2009.) Ovog svetog biskupa car je dao zatvoriti, a on je čudom pobjegao u Veneciju gdje se kao potpuno nepoznat javio časnim sestrama sv. Lovre, kod kojih bi radio najobičnije poslove. U vrtnoj izbici nalazili bi ga kako u zanosu moli. Tu je i umro 1158. a tek se onda saznalo o komu se radi. Dvadeset godina nakon smrti na nebu se ukazao vijenac zvijezda i svijetleća ruka koja je pokazivala na sarkofag. Jedna predaja govori oko tome kako mu je tijelo nađeno na otočiću gdje se nije moglo propustiti mnoštvo naroda koji su tu htjeli hodočastiti, pa se tijelo prenijelo u Veneciju. Kad je tijelo položeno u crkvu, “svi su bolesnici oko crkve ozdravljali…” Više o ovim i drugim neraspadnutim tijelima i relikvijama koje se čuvaju u crkvi sv. Blaža u Vodnjanu vidi na: Sveta tijela – Vodnjan

***

Među poznatijim neraspadnutim tijelima svetaca je svakako i starac sv. Šimun, koji je četrdeseti dan nakon Isusova rođenja imao tu radost na svoje ruke uzeti Spasitelja, kako mu je bilo najavljeno da će se ispuniti, prije nego napusti ovaj svijet. Tijelo svetog Šimuna, čuva se naraspadnuto, opet bez ikakvih postupaka balzamiranja ili hermetičkog zatvaranja, u crkvi svetog Šimuna u Zadru. Prema predaji tijelo je najprije bilo sahranjeno u Carigradu, a onda ga je jedan križar ponio sa sobom ploveći prema Italiji. Nije ipak došao do Italije zbog oluje na moru. Zaustavio se stoga u Zadru, a onda je tu i ostao. Nije odmah odao o komu se radi, nego tek kad se namrt razbolio.

***

Štovanje tijela svetaca od davnina ima svoje opravdanje zbog čudesa koja su se događala oko njih. Vjernici su oduvijek željeli imati sa sobom tijela svetaca tražeći od njih milosti i zagovor, a tu je opet bila i materijlna korist.

Blagdan svetog Šimuna i jučer (8.10.2016) smo svečano proslavili u crkvi sv. Šimuna, u Zadru. Hodočasnici iz crkve sv. Filipa Nerija, opet su imali priliku prije svete mise biti u koloni vjernika koji su se uspinjali do škrinje sv. Šimuna, postavljenoj iznad oltara, te vidjeti njegove kosti koje su neraspadnute već dva tisućljeća te zamoliti za njegov zagovor kod Boga... (sa lanjskog hodočašća – vidi na: sv. Šimun )

Neka sv. starac Šimun i svi sveci Božji čuvaju našu svetu vjeru od propadanja.

Print

You may also like...