SV. BERNARD i što on kaže o tom što je „Ljubav“ o kojoj danas svi toliko pričaju

bernardo fr

Sveti Bernard je prozvan dokorom Crkve i jedan je od najvećih umova Crkve. Jedan je od velikih propovjednika-križara koji su željeli osloboditi Svetu zemlju od muslimana. Mi bismo i danas trebali jednog svetog Bernarda. Najveća prijetnja kršćanskom svijetu je Islam. (24 muslimanske zemlje su se nekoć ogranizirale kako bi izbrisale kršćanstvo sa afričkog kontinenta).

Bernard je bio gorljivi branitelj vjere.

Bio je kontemplativni redovnik i rijetka kombinacija: propovijedanja i samoće, kontemplacije. A i svaki kršćanin bi trebao dnevno odvojiti neko vrijeme za molitvu Bogu u samoći.

Mi smo tako hipnotizirani aktivnostima našeg društva. Živimo u svijetu buke. Samoća i molitva nam trebaju čak i samo zato da ostanemo normalni. Sveti Bernard je bio veliki ljubitelj Gospe i promicao je pobožnost Gospi. Od njega potiče molitva: „Sjeti se“ (Memorare…)

Bernard je također uzor ljubavi prema Bogu. Jedna od najvrijednijih knjiga koju Crkva ima je Ljubav Božja, od sv. Bernarda.

Bernard nije imao iluzija o tom što znači voljeti Boga. To ne znači prije svega upotrebljavati riječi, govoriti Bogu da ga voliš… To znači staviti tu ljubav u djelo. Osobit doprinos duhovnosti sv. Bernarda je što nas uči da Boga slavimo kroz žrtvu. Bernard kaže da ljubav i trpljenje uvijek idu zajedno. Ukoliko nismo spremni trpjeti za onog koga volimo onda smo farizeji.

U današnjem svijetu svi pričaju o ljubavi a ljudi su tako malo spremni podijeti za onoga za koga kažu da vole, a posebno prema Bogu koji je postao čovjek kako bi mogao trpjeti iz ljubavi za nas. Kako nam je potrebno učiti što stvarno znači – ljubav.

Bernard nas uči da voljeti znači davati, odreći se svoje volje, a za mnoge upravo je to ono najteže – predati se volji Božjoj.

Izvor: Izvor: sluga Božji o. Hardon S.J. (audio)

Print

You may also like...