Pokušajmo potražiti drugi put pripreme za Božić (molitva, posjeti…) i nemojmo nasjedat na igre…

don Jozo u emisiji "Riječ i život", 21.12.

don Jozo u emisiji “Riječ i život”, 21.12.

U emisiji “Riječ i život” imali smo danas na par minuta priliku čuti i nekoliko misli don Josipa Mužića, koji je skrenuo pozornost na to da kršćanin koji želi doživjeti Božić mora potražiti jedan drugi, drugačiji put. Današnje slavlje Božića je u znaku potrošnje, a malog Isusa je zamjenio Djed Božićnjak. Moramo biti svjesni da živimo u svijetu koji je kulturološki bezbožan. Kršćanin se mora povući, sabrati se kako bi bio kadar u sebi čuti Boga.

Vrijeme Adventa je izvrsna prigoda za obnoviti susret s Bogom. Krist nije došao da nas optereti s mor zahtjevima, trapljenjem, došao je da imamo život u izobilju, da živimo u radosti, i apostolima je obećao stostruko već na zemlji, a kršćanin sam može vidjeti da li mu ono što dobiva ovih dana donosi sreću ili ne.

U predbožićno vrijeme trebalo bi potražiti drugačiji put. Mislim da se možemo poslužit i iskustvom komunizma koji ga se sjećaju. Znači, sve ono što nam većina nudi tj. današnji potrošački svijet treba bojkotirati i za to naći drugo vrijeme. Kupovati kasnije, iza ovog vremena npr, kad budu sniženja, ići u neko drugo vrijeme na kuhano vino i kobasice i sl. isključiti se s televizije i interneta, ako je moguće. Posvetiti više vremena molitvu, druženju s ljudima, potrebnima, vidjet ćemo da će biti više mira i optimizma i nada, koliko nam god bilo teško možemo sve ovo prebrodit, ako smo s Bogom. Nemamo se čega bojat.

Zamka je da mi taj drugi put očekujemo od svjetskih moćnika, kaže don Jozo. I mediji ih pobožanstvene i oni postanu mala božanstva. No ako oni i mogu dati neko blagostanje, slogu, pravednost u društvu… na zemlji oni ne mogu dati ono za što je čovjek stvoren, ono što treba čovjekovoj duši. Ne bi smjeli pristajati na tu igru pobožanstvenjenja ljudi, a mi smo nasjeli na tu neku igru koju onda plaćamo i svojim životima…

Materijalno je potrebno, ali ne smijemo dopustiti da nas ono zarobi. Kod situacije iseljavanja, don Jozo misli kako to nije toliko uvjetovano materijalnom situacijom, tj. nije to prije svega jer je netko imao iskustvo gladi, nego prije svega nepravde, da im nije im dana jednaka šansa kao i drugima i da su jednostavno stvari trebale bit drugačije, a nisu…

(…)

Print

You may also like...