Papa Ivan Pavao II (1991.) – žestokim riječima O KRŠĆANSKIM KORJENIMA Europe

 

papa ip2 poljskaPapa Ivan Pavao II, vrlo žestokim riječima, na svetkovinu Srca Isusova u poljskom mjestu Wloclawek, (1991.) govori o krivom poimanju slobode prema kojem se uzima za pravo oduzeti život nerođenom, govori o kršćanskim korjenima Europe, o mučenicima koji su stvarali kršćansku kulturu uz cijenu patnje, (što ne smijemo zaboraviti), o krivom poimanju novijeg vremena – da se može drugog lišiti života samo zato što je druge rase, o potrebi otkupljene Europe…

(…) A što će biti kriterij, što će biti kriterij slobode? Što je sloboda? Na primjer, slobodu da se uskrati život nerođenom dijetetu?
Moja draga braćo i sestre, želim kao biskup Rima prosvjedovati protiv takvih kvalifikacija Europe, Zapadne Europe. To vrijeđa veliki svijet kulture, kršćanske kulture, … koja je stvarana uz cijenu patnje.

Ovdje, u ovoj zemlji, ovdje, u ovom gradu mučenika, mora se reći naglas. Europsku kulturu stvorili su mučenici prvih triju stoljeća, ona je stvorena i od strane svjedoka istočno od nas u posljednjih nekoliko desetljeća – i ovdje u posljednjih nekoliko desetljeća.

Da, tvorio ju je i svećenik Jerzy.
On je zaštitnik naše prisutnosti u Europi, po cijenu žrtvovanja života, poput Krista. Kao što Krist ima pravo na državljanstvo u svijetu, on ima pravo na državljanstvo u Europi, jer je dao svoj život za sve nas. On ima pravo na državljanstvo među nama i među svim narodima ovog kontinenta i cijeloga svijeta, po svom križu.

Otajstvo srca koje je probodeno, otjastvo srca u koje su gledali… To su pioniri Europe, u prošlosti i u budućnosti…  Ne smijemo dopustiti da se ta mjera smanji…
Da, naravno, Europa je također u velikoj krizi, postoji povijest europske krize, koja ima mnogo korijenja, i koja se nastavlja i razvija, te u našem vremenu ima i svoj nastavak, u ovom stoljeću, nažalost, tragičan nastavak. To se pokazuje i u tom uvjerenju ovog stoljeća da se može oduzeti život druge osobe zato što je druge rase, zato što pripada drugoj etičkoj skupini, kao židov, rom, Poljak… Rasa gospode i rasa nevoljnika. I onda opet mit o klasi. To je sve europska baština, ali toga se trebamo osloboditi.

Europa treba otkupljenje. Svetkovina Srca Isusova je proslava otkupljenja Europe, otkupjenja svijeta, otkupljenja Europe za svijet, Stvijet treba otkupljenu Europu.

Dragi moji, oprostite ako su mi reči žestoke, možda je to zato jer je danas mlao hladno, ali i to je genius loci… to je predivno mjesto… Možda to mjesto nije tako poznato u Europi… Wloclawek…

(…)

Print

You may also like...