Od Boga objavljena religija – KRŠĆANSTVO (Po čemu je Isus drugčiji od drugih? – Biskup Fulton Sheen)

isus i židovi

 

O utemeljiteljima religija

-Mnogi su se pojavili na povijesnoj sceni i govorili da su oni Božji poslanici. Zašto bi od svih njih izabrali – Isusa (kao Onog kojem ćemo vjerovati). Ako svi imaju pravo da ih se posluša – ipak možemo imati jedan kriterij vrednovanja. Ne možemo vjerovati bilo komu tko bi rekao: evo Bog me poslao, anđeo mi je dao knjigu.

Kriterij (ili argument) može biti pitanje:

Je li itko od tih koji za sebe tvrde da su Božji poslanici – bio prorečen? A Bog bi to svakako mogao učiniti – najaviti dolazak svoga poslanika. Naši prijatelji to rade… prije nego dođu, najave se…

Mogli bi smo te velike ljude iz povijesti kao Buda, Konfucije, Sokrat… usporediti sa pticama koje rade gnijezdo. Ptice rade gnijezdo prema nekom svom instiktu i ne znajući što točno rade. Tako i oni – kao da rade gnijezdo za jednu savršenu Božju objavu.

O različitim religijama

Sve religije mogli bismo predstaviti kao jedan krug. U krugu istine – svaka religija ima neki udio. Neka religija ima 10 % udjela u Istini, neka 50 %… a neka 100% .

Mi priznajemo zato sve što je dobro u svakoj religiji.

No reći da je svaka religija ista i da ima isti uzrok je poprilično pogrešno. To je kao da smo u nekoj galeriji i kažemo da je isti autor svih slika, samo zato jer su na svim slikama upotrebljene iste boje.

Isus i povijest čovječanstva

Ni jedan utemeljitelj nije tako povijestan kao Isus. Mi spominjemo u vjerovanju ono „mučen pod Poncijem Pilatom“… No nije samo to. On je povezan sa cijelim čovječanstvom… Naš Bog je Bog saveza…

Isus i naš odnos prema Njemu, (utemeljitelju religije)

Ni jedan drugi utemeljitelj religije ne traži da se s njim treba ostvariti odnos. Ni Muhamed, ni Buda… ni drugi.

Ni Mojsije nije od naroda tražio da ostvare s njim dobar odnos, nego s Boom.

Isus je drugčiji. On traži da imamo osoban odnos s Njim. Pozvani smo na to.

Preporučam poslušati: mp3: biskup Fulton Sheen

Print

You may also like...