Nismo dužni slušati zakon koji se protivi Zakonu Božjem

zakon o abortusu

Uvijek je vrhovni autoritet Bog. Drugim riječima, nitko nema prava biti poslušan, kažem ne smije poštivati, ne smije poslušati – ako se zakon protivi Božjoj volji, ako nije u skladu s Božjom voljom.

Zato, neću prosuđivati po tom da li mi se nešto da ili neda, spremnost ili odbojnost prema osjećajima; ono što znam o toj osobi nema nikakve veze s tim. Bit poslušnosti je u volji, a emocije ili osjećaji mogu biti suprotne onomu što mi razum kaže da trebam učiniti i zato tu stupa moja volja koja potvrđuje poslušnošću.

U današnjem svijetu najdublji problem s kojim se suočavaju ljudi koji vjeruju u Boga i znaju njegov zakon a ipak u jednoj civiliziranoj naciji jednoj poslije druge, govori im se da se pokoravaju ljudskim autoritetima koji su otvoreno protiv božanskog zakona. Tako i u SAD. Godinama  sam o ovom govorio na skupovima. Dani Amerike su odbrojani. Ili će oni koji imaju autoritet probuditi se i shvatiti te prignuti svoje umove zakonu Božjem ili će imati svoj autoritet koji je osuđen na propast. Tako je zakon o pobačaju sodomski zao.

Budućnost bilo kojeg društva ovisi o tom koliko su njihovi ljudski autoriteti poslušni zakonu Božjem. To za nas znači – ne pokoravati se ljudskim zakonima koji su suprotni Božjim zakonima. Po prvi put u pet stotina godina u povijesti zapadnog svijeta nema zatvaranja biskupa zato što inzistira na zakonu Božjem. …

Izvor: sluga Božji o. Hardon S.J.

Print

You may also like...