NAZARETSKA KUĆICA i njeno čudesno premještanje – u Trsat pa u Loreto (10.12.)

loreto 1

NAZARET – TRSAT – LORETO

Loreto je malo mjesto u Italiji gdje je poznato Gospino svetište. Poznato je da je 1253. godine sveti francuski kralj Luj, bio na svetoj misi u Nazaretu u kući za koju se vjeruje da je kuća u kojoj se dogodilo anđelovo navještenje Mariji.

Prema tradiciji, 38 godina kasnije, dalmatinski pastiri su jedne noći primjetili da se na njihovim poljima našla jedna neobična kuća.

Tamošnje vlasti su poslale izaslanike u Nazaret da bi provjerili točnost priče i utvrdili da je tamo Nazaretska kuća nestala. Otkriveno je da je kuća u Dalmaciji izrađena od vapnenca, žbuke i cedra, a to su bili materijali koji su bili svojstveni Nazaretu, a strani za Dalmaciju.

loreto 9

Kućica se pojavljivala na raznim mjestima, a onda se zaustavila u zaseoku Racanati, u zaseoku Loreta. Papa Bonifacije VII je izjavio da je tradicija o svetoj kući vrijedna povjerenja.

10.12. ustanovljen je spomendan prenešenja Kuće.

Od 1294 godine hodočasnici iz cijelog svijeta su dolazili u Loreto i mnogi pape su tamo klečali u molitvi. Francuzi su tijekom revolucije uklonili sliku iz svete kuće i odnijeli je u Pariz, ali je sliku Napoleon vratio, a papa Pio VII ju je vratio u Loreto nakon što je za kratko bila u papinskoj palači u Quirinalu.

Izvorni kip slučajno je uništen 1921 a novi je izrađen od cedrovine koja je rasla u Vatikanskim vrtovima. papa Pio Xi je 1924. god. u Sikstinskoj kapeli podigao kup Majke Božje Loretske, svečanno ju je okrunio, a velikom svetkovinom ju je izložio jedan dan u bazilici svete Marije Velike, a onda ju je vratio Loretu.

Loretska kuća počiva na terenu koji nema nikakvog temelja, ali nikada nije doživjela neko oštećenje. I ostali izvanredni događaju svjedoče o njezinu očuvanju. Selo Loreto teško je bombardirano u Drugom svjetskom ratu, ali velika crkva u kojoj je bila Nazaretska kuća, s jednim vratima, prozorom i kaminom, stajala je neoštećena.

usp. therealpresence.org

O prenošenju kućice iz Trsata u Loreto postoje razna nagađanja, ali tradicija je jasna – kuću se prenijeli anđeli. U vrijeme kad je kućica bila u Trsatu, tamošnji biskup je bio teško bolestan i čudesno je ozdravio.  Prema tradiciji njemu je Gospa objavila da je kuća prenešena iz Nazareta jer je Njen Sin želio sačuvati od onih koji su u to vrijeme obeščašćivali sveta mjesta u Svetoj Zemlji. …

usp sanctoral.comTRSAT

loreto c

 

loreto 2

loreto 3

loreto 5

Gospino svetište u Loretu. Gospina kućica je unutar ovog svetišta.

loreto 6

 

Oko kućice su dva traga urezana u mramor, a udubljeni tragovi su svjedoci vjere hodočasnika, koji na koljenima u molitvi obilaze kućicu.

Oko kućice su dva traga urezana u mramor, a udubljeni tragovi su svjedoci vjere hodočasnika, koji na koljenima u molitvi obilaze kućicu.

 

 

 

 

gospa t

…. Kad je kućica došla u Loreto tamo je nastao spor oko zemlje, pa se kućica otud opet prenijela na drugo mjesto. Hrvati su dolazili u Loreto na hodočašća i plakali su pred Gospom u molitvi: “Gospe, vrati se na Trsat!” 

Kad je za to čuo papa onda je vjernicima za utjehu da sliku Gospinu koja se sad štuje na Trsatu. Tu sliku je, prema predaji, naslikao sv. evanđelist Luka.

U Trsatu se na Gospin zagovor događala i mnoga čuda. I onda je zbog tih čuda – biskup odredio da se Gospina slika okruni. (vidi link )

Tako je i dvije godine kasnije okrunjena i Gospa Chzestohowska, u velikom Poljskom svetištu. …

Print

You may also like...