Narudžba slike pakla i obraćenje Salvadora Dalija

tajna

Salvador Dali se smatra jedan od najvećih umjetnika 20.-og stoljeća. Obratio se zbog jedne narudžbe. Naime, Plava vojska Gospe Fatimske naručila je od njega sliku viđenja pakla, prema onom što su prenijeli vidioci Lucija, Franjo i Jacinta za vrijeme Gospina ukazanja.

Ideja je došla od protestanta koji se obratio na katoličku vjeru i ušao u sjemenište, nakon što je pročitao što je sestra Lucija napisala o paklu u svojim spisima. On je naime smatrao da će umjetnik Dali svojom slikom učinkovitije doprijeti do srca mladih negoli šte će to učiniti nedjeljne propovijedi ili priče o svecima. Ta narudžba je promijenila njegov život.

Dalí je više od godinu dana proučavao Lucijin opis vizije pakla i u svojoj podsvijesti nastojao pronaći sliku, ali nije mu išlo. Predloženo mu je da nadahnuće potraži u Fatimi. Dio Dalíjeva problema bio je taj što nije znao naslikati Blaženu Djevicu Mariju. Kad bi trebao naslikati ženu uvijek mu je model bila njegova supruga.

Dalí je konačno tijekom svoga putovanja uspio upoznati sestru Luciju. Kratko se zadržao s njom u razgovoru kroz rešetke. Dalí je poslije komentirao kako je poseban bio osjećaj „udisati zrak što ga udiše buduća svetica“, nešto slično boravku u raju. Konačno je dobio inspiraciju da naslika viziju pakla.

Prije odlaska iz Fatime, Dalí je zamolio za ispovijed od kanonika Galambe. Galamba je kasnije Haffertu rekao da je to bila „najdirljivija, najiskrenija i najdublja ispovijed“ koju je čuo u svom dugom svećeničkom stažu.

Nitko ne zna što je sestra Lucija rekla Dalíju za vrijeme njegova kratkog posjeta, ali ona je imala talent da kaže upravo ono što pojedini čovjek treba čuti da se vrati Bogu, čak i ako se radilo o okorjelom komunistu. Sigurno mu je pomogla da upozna ljubav Božju i ljubav Majke Božje, i da shvati da je njezino Bezgrešno Srce utočište grešnika.

Kada je sestra Lucija 1997. konačno vidjela njegovu sliku vizije, pozorno ju je promotrila, a zatim svome prevoditelju rekla: „Pakao je duhovno, a ne fizičko mjesto. Nemoguće ga je naslikati. Ova je slika je najbliže što čovjek može u tom smislu prikazati.“

Izvor: www.bluearmy.com

Print

You may also like...