Mladi Karol Wojtyla i Živa krunica

rosary

Karol Wojtyła, (budući papa Ivan Pavao II.), nakon što je završio osmogodišnju školu u Wadowicama, imao je neke svoje planove za život u kojima nije bilo svećeništvo. No, ubrzo je izbio rat i svi planovi mladog Karola su se okrenuli naglavačke.

Nakon kratkog vremena, “na horizontu Karolovog života, pojavio se čovjek vjere –  Jan Tyranowski”, krojač koji je nakon završene srednje škole dobio posao u računovodstvu.

Karol se želio molitvom i kontemplacijom približiti Bogu pa se tako pojavio se u crkvi sv. Stanisława Kostke u Dębniki, među mladima okupljenim oko svećenika Mazerskog, koji je u proljeće 1940., nakon povlačenja mladih, započeo svoja tjedna predavanja za mlade gdje se  rodila ideja o stvaranju Žive krunice za mušku mladež.

Svećenici su taj pothvat predali Janu Tyranowskom. I tako je “gospodin Jan” – kako su ga zvali – započeo to djelo, okupljajući jednom tjedno petnaestak članova Žive krunice, kojemu je pripadao i Karol.

U toj okupatorskoj stvarnosti, u neljudskom vremenu, u poplavi mržnje momci u molitvenoj grupi krunice su osjećali kako bi svijet trebao izgledati, svijet u kojem bi čovjek trebao živjeti.

U razgovorima s njima sugerirao je nužnost apostolata, brige za druge ljude i odgovornost za druge duše, posebno mlade.

Najrevnije je imenovao voditelje novih grupa Živih krunica. Tako je Karol postao birač novih petnaest osoba, poduzimajući onaj isti “posao” koji je radio gospodin Jan.

Upravo je laik, gospodin Jan, imao odlučujući utjecaj na Karolov izbor zvanja.

(izvor: Vlč. Mieczysław Maliński)

Print

You may also like...