Jeste li znali: Prva ZAHVALA na Dan zahvalnosti u SAD-u bila je EUHARISTIJA

dan-zahvalnostiJeste li znali da prvi Dan zahvalnosti u SAD-u nisu prvi proslavili hodočasnici u Plymouthunnego nego španjolski doseljenici u budućoj Floridi?

I prvi “Dan zahvalnosti” bila je – Euharistija!

Povjesničar Michael Gannon pripovijeda događaje koji su se dogodili 8. rujna 1565. godine.

“Kada su prvi španjolski doseljenici došli na ono što je sada St. Augustin 8. rujna 1565 da bi izgradili naselje, prva stvar koju su učinili bila je Misa zahvalnica Bogu što je španjolska flota sigurno stigla … Nakon mise otac Francisco Lopez, kapelan španjolskih brodova i prvi župnik svetog Augustina, odlučio je da starosjedioci iz plemena Timucua jedu zajedno sa španjolskim doseljenicima, uključujući i Don Pedra Menendez de Avilesa, vođu ekspedicije. To je bio prvi Dan zahvalnosti, sa ručkom zahvalnosti, koji je zabilježen u SAD-u. ” Španjolci su pripremili obrok od hrane koju su donijeli sa sobom na brodu. Prema zapisima, ručak se sastojao od usoljene svinjetine, slanutka, kruha i crnog vina.

Ova priča o prvom ” Danu zahvalnosti” u skladu je s onom koju je otac Francisco zabilježio u svojim memoarima, u kojima možemo pročitati: ” blagdan je [bio] promatran ….  nakon mise, Adelantado [Menendez] je dao jesti Indijancima, a zatim je i sam jeo “.

Blagdan koji su proslavavili Španjolaci je bio blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, koji u liturgijskom kalendaru pada devet mjeseci nakon svetkovine Bezgrešnog začeća, 8. prosinca (koji je i blagdan zaštitnice SAD-a). Obrok je mogao sadržavati i karipsku hranu koja je vjerojatno sakupljena kada se Menéndez zaustavio u San Juan u Portoriku da bi popunio zalihe prije nastavka putovanja na Floridu … Ako je pleme Timucua i doprinijelo, najvjerojatnije bi to učinili s kukuruzom, svježom ribom, bobicama ili grahom”. Osim toga, prije nego što je misa slavljena : “Otac Francisco López, kapelan flote … iskrcao se prije Pedra Menendeza de Avilesa, vođe ekspedicije, da bi mu došao u susret držeći križ … Menéndez je došao na zemlju, kleknuo i poljubio križ “.

Ovaj povijesni događaj podsjeća da je Euharistija (koji potječe od grčke riječi koja doslovno znači “zahvaljivanje”) je prvi način da se pokaže zahvalnost na ovoj svečani dan, nakon čega slijedi zajednički obrok u duhu bratstva.

Bog je središnji dio ovog blagdana! Za nas Amerikance to je naša baština, za koju se nadamo da ćemo ju prenijeti na sljedeću generaciju. (V.E.)

 

Izvor: Il timone

Prijevod: Dragica P.

Print

You may also like...