Biskup Joseph Strickland – u Međugorju – 17.1.2024. – propovijed

biskup u međugorju

 

Biskup Joseph Strickland po prvi puta je u Međugorju, skupa sa grupom hodočasnika iz Amerike.  “Hvaljen Isus!” – je vaš lijepi pozdrav – počinje biskup propovijed, a onda se osvrće na prvo čitanje na današnjoj svetoj misi – o Davidu i Golijatu. Početak ukazanja Gospe u Međugorju bilo je u vrijeme komunizma i ljudi su se sigurno tada osjećali kao David u borbi sa Golijatom pitajući se kako se možemo protiv njega boriti. Ali uz Božju pomoć može se. U životu svakog od nas postoje trenuci kad smo kao David u borbi sa Golijatom. (…)

U susretu s jednom od vidjelica jučer prenosi poruku da moramo moliti za svoje svećenike te ih ohrabriti da budu sveti, da budu svećenici čije srce poslanja jest da budu marijanski i euharistijski.

Gospa nikad nije htjela ljude privlačiti k sebi nego k svome Sinu: “Sve što vam rekne učinite!”

Biskup spominje iskustvo penjanja na brdo ukazanja te kako je nekada razmišljao (tipično američki): “Zašto taj put ne poboljšaju?” Ali je onda shvatio da je upravo u tomu ljepota. Kad bi bio popločan i udoban izgubio bi svoju ljepotu. Stjenovit je, baš kao što je i život stjenovit. I to je jedno iskustvo o kojem hodočasnik može razmišljati kad se penje na brdo ukazanja ili na brdo Križevac.

U današnjem evanđelju vidimo Isusa koji želi donijeti čovjeku ozdravljenje, a tu je čovjek sa usahlom rukom i farizeji koji žele napasti Isusa. To je scena koja se u evanđelju tako često ponavlja: Gospodin Bog dolazi sa svojom ljubavlju i milosrđem, a biva odbačen od vjerskih vođa. No on svejedno donosi ozdravljenje.

Svatko od nas ima nešto usahlo u svom životu, nešto što želi da Gospodin dotakne, pa ga molimo da nas ozdravi. Možda to neće biti kada mi to želimo i kako mi to želimo, ali Isus donosi ozdravljenje.

 

Print

You may also like...