Molitve Isusu

isus križ

isus križ

 

MOLITVA PREDANJA
Uzmi, Gospodine, i primi svu moju slobodu, moju pamet, moj razum i svu moju volju, sve što imam i što posjedujem. Ti si mi to dao, tebi, Gospodine, sve vraćam. Sve je tvoje. Raspolaži sa svime po svojoj volji! Daj mi samo svoju ljubav i milost i to mi je dosta. Amen.

Gospodine Isuse, dođi u moje srce, želim da budeš Gospodar moga života, da mogu tako biti dijete svjetla i poznati Te kao svog osobnog Spasitelja, jer znam i vjerujem da si umro na križu za moje grijehe. Ustao si od mrtvih treći dan i doći ćeš ponovo u slavi. Vjerujem u Tvoje oproštenje i želim da mi pomogneš da odbijem bilo koje napasti koje bi me odvajale od Tvoje vječne ljubavi. Oče naš…

MOLITVA ISUSU ZA PONIZNOST, Blaženi Edouard Poppe

– Gospodine, daj da budem blag prema onima koji su tvrdoglavi ili nepodnošljivi.
Isuse blaga i ponizna Srca, učini srce moje po Srcu svome.

– Nauči me da šutim na upućene prigovore. Nauči me da slušam sa smirenim zadovoljstvom nezaslužene grube riječi. Daj mi novo srce, jer se moje tako često ponaša grubo i prije nego što ga uspijem smiriti.

– Isuse blaga i ponizna Srca, sačuvaj me od oholosti: bilo bi to najgore zlo koje bi me moglo zadesiti. Volim biti od svih zaboravljen, nepriznat, prezren, ponižen do dna – nego li se vidjeti, punog samozadovoljstva, uzdignutog iznad drugih. Daj da želim ostati malen, slab i nemoćan.

– Isuse, daj da moje uši tako rado ne slušaju upućena mi priznanja; da moje srce ostane zatvoreno uživanjima u mojim osobnim poslovima; da se moja misao ne vraća neprestano na ostvarene uspjehe, učinjena dobra djela, primljene pohvale. Neka mi nepravedni sudovi, kojih sam žrtva, postanu slatkost, kao i upućene mi ponižavajuće riječi, gorke kritike mojih djela, omalovažavajući postupci koje imam podnijeti. Daj da ljubim da budem nepriznat.

– Kada će ipak doći čas kad ću biti sretan da sam zaboravljen od sviju, da vidim da nitko ne sanja o meni, osim da me prezire kao zadnji otpadak? Vjerujem da će doći taj čas kada ću po Tvojoj milosti spoznati da je istina samo ova: da sam ništa i da ne zaslužujem ništa.

 

MOLITVA ZA DOBRO RASPOLOŽENJE
Daj mi, Gospodine, dobru probavu,
a i nešto za probavu.

Daj mi tjelesno zdravlje,
s dobrim raspoloženjem potrebnim
da ga očuvam.

Daj mi, Gospodine, jednu svetu dušu,
koja će pohranjivati ono što je dobro

Daj mi dušu koja neće poznavati dosadu,
mrmljanja, uzdisanja ni jadikovke
i ne dopusti da se pretjerano mučim
radi one previše napasne stvari
što se zove “ja”.

Daj mi, Gospodine, smisao za humor,
udijeli mi milost da razumijem šalu,
da u životu upoznam malo radosti
i da je podijelim s drugima.

Molitva za ustrajnost u osobnom pozivu

Gospodine, koji si se udostojao pozvati mne na uski put koji vodi do života, udijeli mi milost da se ne rastresem, da ne tražim odgode, da Te se ne bojim, da se ne blokiram, da Ti se ne opirem, da Te ne odbacujem. Daj mi da želim Tvoj plan ljubavi, da ga osluškujem, da se pustim da me privuče, da ga razumijem, da ga hoću, da ga postignem, da mu se radujem, da ga ostvarim, da mi bude draži od svega, da ustrajem do konca, da Ti budem na njemu
zahvalan vječno, skupa s Marijom, Tvojom vjernom službenicom.
Fiat, fiat! Amen.

 

MOLITVA SV. FRANJE 
Gospodine, učini me oruđem svoga mira:
Gdje je mržnja, da donosim ljubav!
Gdje je uvreda, da donosim praštanje!
Gdje je nesloga, da donosim jedinstvo !
Gdje je zabluda, da donosim istinu!
Gdje je sumnja, da donosim vjeru!
Gdje je očaj, da donosim nadu!
Gdje je tama, da donosim svjetlo!
Gdje je žalost, da donosim radost!
Gospodine, učini da ne tražim:
da me tješe, nego da ja tješim druge;
da ne zahtijevam da me razumiju,
nego da se trudim razumjeti druge;
da ne tražim samo da me ljube,
nego da i ja ljubim druge!
Jer tko se daruje, prima:
tko prašta, bit će mu oprošteno
i tko umire sebi, rađa se za vječni život!

Klanjamo ti se, Gospodine Isuse Kriste,
ovdje i po svim tvojim crkvama
koje su po cijelome svijetu,
i blagoslivljamo te,
jer si po svome svetom križu
otkupio svijet

MOLITVA POSLIJE PRIČESTI
Dušo Kristova
Dušo Kristova, posveti me.
Tijelo Kristovo, spasi me.
Krvi Kristova, napoji me.
Vodo iz prsiju Kristovih, operi me.
Muko Kristova, okrijepi me.
O dobri Isuse, usliši me.
Među rane svoje sakrij me.
I ne dopusti da se odijelim od Tebe.
Od neprijatelja zlobnoga brani me.
Na času smrti moje zovni me,
i zapovjedi mi da dođem k Tebi,
da Te sa svetima Tvojim hvalim
u vijeke vjekova.
Amen.
Sv. Ignacije Loyolski

 

Molitva sv. oca Pia: OSTANI SA MNOM, GOSPODINE
Ostani sa mnom, Gospodine, jer mi je potrebna Tvoja prisutnost da Te ne bih zaboravio.

Ti znaš kako mi je lako napustiti Te.

Ostani sa mnom, Gospodine, zato što sam slab i trebam Tvoju snagu da ne padam tako često.

Ostani sa mnom, Gospodine, jer Ti si moj život i bez Tebe gubim svoj žar.

Ostani sa mnom, Gospodine, jer Ti si moje svjetlo i bez Tebe sam u tami.

Ostani sa mnom, Gospodine, da mi pokažeš svoju volju.

Ostani sa mnom, Gospodine, da čujem Tvoj glas i slijedim Te.

Ostani sa mnom, Gospodine, jer Te želim mnogo voljeti i biti uvijek u Tvojoj blizini.

Ostani sa mnom, Gospodine, ako želiš da Ti budem vjeran.

Ostani sa mnom, Gospodine, jer iako je moja duša siromašna, želim da za Tebe bude mjesto utjehe, utočište Ljubavi.

Ostani sa mnom, Isuse, jer kasno je i dan se provodi kraju, a život prolazi… smrt, sud i vječnost približavaju se. Potrebno mi je još snage da ne posustanem na putu i zato Te trebam. Kasno je i smrt je sve bliža. Plašim se tame, iskušenja, suhoća, križa, žalosti. O, kako te trebam, moj Isuse, u ovoj noći progonstva!

Ostani sa mnom, Isuse, u životu i svim opasnostima, trebam Te.

Dopusti da Te prepoznam poput Tvojih učenika u lomljenju kruha, tako da Euharistija bude svjetlo koje razgoni mrak, snaga koja me jača, jedina radost moga srca.

Ostani sa mnom, Gospodine, jer u času svoje smrti želim ostati sjedinjen s Tobom, ako ne po pričesti, tada barem po milosti i ljubavi.

Ostani sa mnom, Isuse, ne tražim božansku utjehu jer je ne zaslužujem, već Tvoju prisutnost, o da, to Te molim!

Ostani sa mnom, Gospodine, jer samo Tebe tražim. Tvoju ljubav, Tvoju milost, Tvoje srce, Tvoj Duh, jer Te volim i ne tražim drugu nagradu osim da te volim sve više i više.

U čvrstoj ljubavi voljet ću Te svim svojim srcem dok sam na zemlji i nastavit ću Te voljeti savršeno u vječnosti.

Amen

 

 

pasija

KRIŽNI PUT
(kratka razmatranja nad postajama križnog puta)
PRVA POSTAJA
Isusa osuđuju na smrt

Gledaj, nedužnog Isusa gdje stoji pred sucem! Slušaj, kako ga krivo optužuju i tuže, a on ni ne otvara svojih usta! Razdražen narod, koji ga je prije nekoliko dana slavio kao kralja, mahnito viče: “Propni ga, propni!” Osudiše ga; On drage volje prima osudu, samo da nas oslobodi od osude vječnoga prokletstva.
***: Gospodine Isuse! Na tu nepravednu osudu pristao sam i ja po grijehu. I ja sam Te osudio svojim zlim življenjem. Oprosti mi! Daj mi milost, da i ja krotko i strpljivo primam krivi sud te da se riješim osude na vječne muke. Amen.

DRUGA POSTAJA
Isus prima na se križ
Gledaj teški križ što ga na Isusa navališe njegovi neprijatelji. Ne nosi ga on za sebe, već za tebe i za čitav svijet. Njegova sveta ramena tište tvoji grijesi i grijesi sviju ljudi, a ti se još nećeš popraviti! Što prije skini sa sebe teško breme svojih grijeha u skrušenoj i valjanoj ispovijedi.
*** Blagi Spasitelju, Isuse Kriste! Ti si dragovoljno na sebe primio križ što Ti ga prirediše moji grijesi i grijesi svega svijeta. Daj mi milost da oćutim teško breme svojih grijeha i da ih skrušeno oplačem. Amen.
Očenaš, Zdravomarija, Slava Ocu.
TREĆA POSTAJA
Isus pada prvi put pod križem
Kako su teški naši grijesi! Pod njihovim teretom pada onaj, koji sve drži svojom svemoćnom riječju; pada zato, da se mi podignemo iz svojih zloća. Gledaj, kako Isus strpljivo podnosi sve pogrde i nemile udarce! A ti se tužiš na svaku malenkost, i nepromišljeno mrmljaš, ti, koji si i više toga zaslužio
*** Nedužni Isuse Kriste! Pod težinom mojih grijeha padaš Ti, da mene bijednika podigneš. Okrijepi me, dragi Isuse, da nikada više ne padnem u grijeh! Daj mi milost, da me nikakvo zlo ne odijeli od Tvoje ljubavi. Amen.
Očenaš, Zdravomarija, Slava Ocu.
ČETVRTA POSTAJA
Isus susreće svoju svetu Majku
Gledaj žalosnu Isusovu Majku, kako rasplakana ide za svojim Sinom! Kolika joj bol obuze srce, kad ga vidje onako nagrđena i izmučena! A tko joj prouzroči toliku bol? Mi i naši grijesi. Hoćemo li i nadalje svojim grijesima zadavati bol svetoj Spasiteljevoj Majci? Ne, nikada više!
*** Dragi Isuse! Molim Te za onu tugu, što sije podnio kad si susreo svoju Majku: udijeli mi pravu pobožnost prema svojoj svetoj Majci. A ti, žalosna Majko, pomozi mi, da se uvijek spominjem muke tvoga Sina, i da po njoj dođem u nebo. Amen.

PETA POSTAJA
Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ
Spasitelj je tako iznemogao da već ne može nositi križ, ali tvrdo ljudsko srce nema smilovanja. Isus je mnogoga bolesnika ozdravio, mnogomu mrtvacu vratio život; sada sam treba pomoći, ali mu nema nikoga u pomoć. Ne preosta, dakle, njegovim neprijateljima drugo, već prisile Šimuna da pomogne Isusu nositi križ. O sretna li Šimuna! A kako ti nosiš križ?
***Mili moj Isuse! Prosvijetli me svojom milošću, da spoznam kolika je vrijednost Tvojega križa; i daj mi milost da križ, od Tebe meni poslan, zagrlim i nosim drage volje dokle god Ti hoćeš. Amen.
Očenaš, Zdravomarija, Slava Ocu.
ŠESTA POSTAJA
Veronika pruža Isusu rubac
Među silnom svjetinom, koja se naslađivala Isusovim mukama, našla se jedna pobožna žena koja požali Isusa. Ona mu pruži rubac da otare svoje krvavo lice. A za nagradu vraća joj Spasitelj sliku svoga svetoga obraza, utisnutu u rubac. Kako je lijepo ogledalo dobila sveta Veronika! Ogledaj se u to ogledalo često!
*** Dobri Isuse, koji si smrtnim znojem svoga lica meni spasio život: daj, vrati mojoj duši ljepotu koju je primila na krštenju! Daj mi onako nježno srce, kakvim Ti je sveta Veronika pružila rubac, pa i meni utisni u srce biljeg svoje muke. Amen.

SEDMA POSTAJA
Isus pada drugi put pod križem
Eto, i opet pada Isus, da iz gliba grijeha podigne tebe i sve ljude. Kako ga moraju boljeti rane na svetom tijelu! Ali još više nego rane bole ga tvoji grijesi, u koje jednako padaš. Prigni već jednom svoju oholu glavu, budi od srca ponizan i nauči se, Bogu za ljubav i za pokoru svojih grijeha, strpljivo podnositi svaki križ!
*** Ljubljeni Isuse! Ti opet padaš pod teškim križem. Molim Te za boli, što si ih oćutio kod ovoga pada. Digni me iz mojih grijeha, i ne daj da se ikada više u njih vratim. Amen.
Očenaš, Zdravomarija, Slava Ocu.
OSMA POSTAJA
Isus tješi jeruzalemske žene
Bogoljubne žene požališe Isusa kad ga vidješe svega krvava i izranjena, i zato uzeše nad njim plakati. A Isus im reče: “Kćeri jeruzalemske, ne oplakujte mene, nego oplakujte sebe i svoju djecu!” I tebi Isus veli isto, što je rekao ženama: “Ne oplakuj, sinko, mene, nego oplakuj sebe i svoje grijehe!” A gdje su tvoje suze, da oplačeš svoje grijehe?
*** Dragi Isuse, koji oplakuješ naše grijehe više nego svoju muku, daj mi milost, da skrušenim srcem oplačem grijehe i uvrede, što sam Ti ih nanio, i da zavrijedim veseliti se s Tobom u nebeskom kraljevstvu. Amen.
Očenaš, Zdravomarija, Slava Ocu.
DEVETA POSTAJA
Isus pada treći put pod križem
Po treći put pada Isus pod križem, ali ga ne prestaje nositi dok ne dovrši djelo ljudskoga spasenja. Zašto ti nećeš nositi križ koji te vodi u nebo? U križu je spasenje, u križu je zaštita i obrana, u križu je život. Zato prigrli križ, da živiš uvijeke.
*** Dobri Isuse, koji si od silne muke i po treći put pao pod križem, ali se opet pridigao i prigrlio križ da dovršiš za me žrtvu, daj mi jakost i ustrajnost da sa strahom i trepetom mislim na spasenje svoje duše, i da me breme grijeha ne obori u vječni ponor, odakle nema spasenja. Amen.

DESETA POSTAJA
Isusa svlače
Gledaj, kako Isusovi krvnici svukoše s njega i odijelo! Oh, strahote! Gol stoji Bog koji sve odijeva! Njegovo sveto i čisto tijelo izvrgava se ruglu. Zbog naše tašte gizde i puste taštine on mora podnositi toliku sramotu; mora biti bez odijela, da nas zaodjene odijelom nedužnosti koje smo izgubili sramotnim mislima, riječima i djelima.
*** Nedužni Isuse, koji si na Kalvariji bio sramotno svučen, daj mi milost da i ja sa sebe svučem staru zlu ćud i zle požude. Daj, da sve što je taštim ljudima slatko, meni bude gorko, a Ti jedini da mi budeš prava slast i utjeha. Amen
JEDANAESTA POSTAJA
Isusa pribijaju na križ
Zamisli kako oštrim čavlima pribijaju na križ svete Isusove ruke, koje su ljudima učinile toliko dobra! Zamisli kako mu probijaju noge koje su koračale jedino za ljudsko spasenje! Što si ti zaslužio, koji si svojim rukama počinio tolike nepravde, koji si često stupao po zabranjenom i krivom putu? Pravdi se Božjoj mora svakako potpuno zadovoljiti: bolje na ovom svijetu, nego i na drugom.
*** Klanjam Ti se, moj Isuse, i molim Te za tvoju svetu muku: daj da mi protrnu sva uda od svetoga straha. Daj da razapnem grješne požude svoga tijela i da vazda budem tvoj. Amen.
Očenaš, Zdravomarija, Slava Ocu.
DVANAESTA POSTAJA
Isus umire na križu
Spasitelj visi na križu u groznim mukama, a njegovi ga neprijatelji još ruže i grde. Ali on ih ne proklinje, već za njih moli: “Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!” Opraštaš li i ti svojim neprijateljima? Isus je umro, da mi živimo. Svojom smrću Isus je pobijedio smrt.
*** Strpljivi Isuse, koji si na križu izdahnuo, molim Te, pritegni me k sebi na sveti Križ! Zaslužio sam nesretnu smrt, ali Te molim, smiluj mi se poradi pregorke svoje smrti, i daj da jednom, s križem u ruci, umrem u Tvojoj milosti. Amen.
Očenaš, Zdravomarija, Slava Ocu.

TRINAESTA POSTAJA
Isusa skidaju s križa
Promisli, koliku je bol morala oćutjeti blažena Djevica Marija, kad joj u krilo položiše mrtvo tijelo ljubljenog Sina! Grijeh probode mačem neopisive žalosti njezino majčinsko srce. Oplači svoje grijehe i žali Majku koja za te toliko trpi! Čuvaj se ponovnog pada, da je i opet ljuto ne ucviliš.
*** Rastužena Majko Isusova i moja Majko! Molim te za onu ljutu bol, što si je pretrpjela kad si primila u krilo mrtvo tijelo božanskog Sina: primi i moju dušu na samrti u svoje materinsko krilo. Amen.
Očenaš, Zdravomarija, Slava Ocu.
ČETRNAESTA POSTAJA
Isusa polažu u grob
Pobožni Josip Arimatejac i Nikodem, iskazaše Spasitelju posljednju počast položivši mu sveto Tijelo u novu grobnicu, u kojoj ne bijaše još nitko ukopan. No, Isusovo tijelo nije ostalo u grobu, slavno je ustalo iz groba i združilo se opet s dušom. I tebe će jednom položiti u grob. Gledaj, da ti tijelo bude izmučeno trudom i naporom dobrih djela, da tako slavno ustane na vječni život.
*** Isuse, začetnice života, daj da na tvom grobu oživim novim životom i da, umrijevši posvema grijehu, s tobom jednom uskrsnem na vječni život. Amen.
Očenaš, Zdravomarija, Slava Ocu.
ZAVRŠNA MOLITVA
Dobri Isuse! Zahvaljujem Ti na milosti koju si mi udijelio pri ovoj pobožnosti. Primi ovu moju bogoljubnost na slavu svoje muke, na zadovoljštinu za moje grijehe, na utjehu i pomoć dušama u čistilištu! Ne daj, Isuse, da neizmjerna vrijednost tvoje svete Krvi bude za me izgubljena, nego mi udijeli svoju milost i uvedi me poslije ovoga života u vječnu radost. Amen.
Hvaljen budi Isus Krist, raspeti naš Otkupitelj, i njegova, pod križem žalosna, Majka Marija.

Print

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *