Sveta Faustina, tajnica Božjeg Milosrđa

faustina

Reci griješnicima da ni jedan ne može pobjeći mojoj ruci; ako pobjegnu od mog Milosrdnog srca onda će pasti u moje praveden ruke. Reci grešnicima da uvijek čekam na njih.

Sveta Faustina Kowalska je jedan od najvećih mistika Crkve. Rođena je 25.8.1905. u Poljskoj, kao treće od desetero djece. Krštena je imenom Helena. Njeni roditelji bili su siromašni seljaci. Kao pobožni učili su i svoju kćerku da voli Boga i ljubi svog bliženjeg.

Nakon samo tri godine školovanja počela je raditi kao kućna pomoćnica. U kolovozu 1925 u dobi od 21 godinu ušla je u red sestara od Milosrđa i uzela je ime sestra Marija Faustina. Bila je jednostavna osoba, vedra, ponizna i navikla na težak rad. Malo je onih među njenim sestrama koje su bile svjesne njenog bogatog nutarnjeg života i zajedništva s Bogom. Isus ju je obdario mnogim nadnaravnim milostima. Mistične zaruke i stigme, mogućnost da sudjeluje u Isusovoj mucu, čitanje ljudskih duša, bilokacija, vizije, susretanje s Isusom, s Njegovom Majkom, s anđelim ai svecima te dušama u čistilištu- bili su to neki od njenih darova.

No sv. Faustina je bila svjesna da svetost ne ovisi o nadnaravnim darovima i milostima. Napisala je: “Ni milosti, ni objave, .. nego radije dubogo jedinstvo duše s Bogom.” Ti darovi su samo ukrasi na duši, ali oni nisu bit. Svetost i savršenstvo ovisi o tom koliko smo svojom voljom u jednistvu s Bogom.” (usp. Dnvnik, 1107)

Isus je odabrao Faustinu kao svog apostola, kao tajnicu svog Milosrđa. Njoj je povjerio veliku misliju širenja svoje poruke milosrđa cijelom svijetu: Danas, rekao joj je, šaljem te sa svojim Miosrđem ljudima cijeloga svijeta. Ne želim kazniti čovječanstvo, želim ga ozdraviti, privijajući ga svom Milosrnom srcu. (Dnevnik 1588)

“Ti si tajnica moga Milosrđa; izabrao sam te za tu službu u ovom i sljedećem životu. (Dnevnik 1605) (…) “da dušama objavim veliko milosrđe koje imam za njih te da ih potaknem da se uzdaju u beskrajne dubine mog Milsorđa” (Dnevnik 1567). “Moja kćeri, Isus joj kaže, ako tražim da se preko tebe ljudi obrate mom Milosrđu ti trebaš biti prva koja će imati povjerenje u moje milosrđe. Želim od tebe djela milosrđa, koja trebaju biti učinjena iz ljubavi prema meni. Pokazuj svoju ljubav prema bližnjem uvijek i svugdje. Ne smiješ ustuknuti ili se ispričavati od činjenja (Dnevnik 742).

Sv. Faustina je otkrila tajnu prebivanja Božjeg u ljudskom srcu. “Svesna sam da prebivaš u meni, zajedno sa Ocem i Duhom Svetim, ili radije svjesna sam da živim u tebi, o nedokučivi Božje! (…)

Spoznala sam da su mom srcu i zavoljela sam te više od svega na ovojj zemlji ili nebu…(478)  ne tražim drugee sreće osim te  u nutrini gdje Bog prebiva. Radujem se da Bog prebiva u meni; tu ja prebivam s njim u sigurnosti; tu je mjesto do kojeg ne dopire ljudsko oko. Blažena Djevica Marija me potiče na ovo jedinstvo. (dnevnik 454)

Božje milosrđe je kao drgocijena nit koja se provlači kroz svaki trenutak našeg života. Da bi otkrili ovu istinu moramo se kao djeca pouzdati u Boga, biti milosrdni prema našim bližnjima, često primati sakramente ispovijedi i pričesti, razmatrati otajstva krunice i križnog puta, produbljivati svoju vjeru čitajući Sveto Pismo i blago duhovnog štiva.

Četiri godine prije smrti, na Isusov zahtjev, Faustina je počela pisati svoj Dnevnik koji otkriva Božje neizmjerno milosrđe za svako ljudsko biće. U njoj je vjerno zabilježila njene susrete s Isusom i otajstvo Njegove milosrdne ljubavi. “Tajnice Mojeg najdubljeg otajstva”, obratio joj se Gospodin Isus, “Tvoj zadatak je napisati sve što  kažem o Mom milosrđu, za dobrobit onih koji će čitajući ove stvari biti utješeni u njihovim dušama i imat će hrabrosti da mi pristupim “(Dnevnik, 1693).

Sveti Faustina bilježi Isusove riječi: “Želim povjerenje mojih stvorenja (Dnevnik, 1059). “[Neka] najveći grešnici stavljaju svoje povjerenje u Moje milosrđe. Imaju pravo pred drugima pouzdati se u ponor Mojeg milosrđa. Moja kćer, pišite o Mom milosrđu prema mučenim dušama. Duše koje privlače Moje milosrđe oduševljavaju Me. Takvim dušama dajem još više milosti nego što pitaju. Ne mogu kazniti ni najvećeg grešnika ako se pouzdaje u Moje suosjećanje, ali naprotiv, opravdavam ga u Mojem nedokučivom i nepogrešivom milosrđu.

Napiši: prije nego što dođem kao pravedni sudac, prvo otvoram vrata Mojeg milosrđa. Tko odbije prolaziti kroz vrata Mojeg milosrđa, mora proći kroz vrata Moje pravde “(Dnevnik, 1146).

love one another

Print

You may also like...