Sv. Stanislav – kratki životopis (za djecu)

ST ST ST2

OBITELJ –
STANISLAV JE ROĐEN U POLJSKOJ. BIO JE IZ BOGATE OBITELJI. NJEGOVI RODITELJI NISU ŽELJELI DA STANISLAV SVOJ ŽIVOT POSVETI BOGU. IMAO JE I BRATA PAVLA KOJI JE BIO POTPUNO DRUGČIJI OD NJEGA. BRAT MU SE ČESTO RUGAO DA JE PREVIŠE POBOŽAN. STANISLAVU SE NISU SVIĐALI NIKAKVI NEPRISTOJNI RAZGOVORI. KAD BI U NJIHOVU OBITELJ DOLAZILI NEKI POLITIČARI I PRIČALI NEPRISTOJNE ŠALE STANISLAVOV OTAC BI REKAO: “NEMOJTE TO PRIČATI PRED STANISLAVOM JER ĆE SE ONESVIJESTITI!”
ŠKOLA
STANISLAV I NJEGOV BRAT IMALI SU PRIVATNE UČITELJE. KAD SU TREBALI NASTAVITI VIŠU ŠKOLU OTAC IH JE UPUTIO U AUSTRIJU, U BEČ. S NJIMA JE IŠAO I NJIHOV UČITELJ. NAJPRIJE SU STANOVALI KOD SVEĆENIKA, ISUSOVACA. STANISLAVU SE NIJE SVIĐALO ŠTO SU KASNIJE NAŠLI SMJEŠTAJ KOD LJUDI DRUGE VJERE
(PROTESTANTI), ALI TAKO JE ODLUČENO.

BOLEST, ANĐELI I GOSPA
STANISLAV SE TEŠKO RAZBOLIO. ZAMOLIO JE VLASNIKA STANA DA ZOVE SVEĆENIKA JER JE ŽELIO PRIMITI PRIČEST. VLASNIK STANA JE REKAO DA NEĆE. STANISLAV SE TADA MOLIO SV. BARBARI, A NAKON TOGA SE DOGODILO ČUDO. DOŠLA SU DVA ANĐELA KOJA SU MU DONIJELA SVETU PRIČEST. STANISLAV SE OPORAVIO OD BOLESTI. U JEDNOM VIĐENJU GOSPA MU JE REKLA KAKO ŽELI DA ODE KOD ISUSOVACA.
PJEŠKE NA DALEKI PUT
STANISLAV SE UPUTIO PJEŠKE NA DALEKI PUT IZ AUSTRIJE U NJEMAČKU. ZA TAJ PUT TREBALO JE HODATI OKO OKO 10 DANA. DOŠAO JE TAMO KOD SVEĆENIKA – ISUSOVACA, ALI ONI GA NISU PRIMILI JER SU BOJALI NJEGOVA OCA. TU JE POGLAVAR BIO SVETI ČOVJEK PETAR KANAZIJE. ON JE PREPOZNAO STANISLAVOVU SVETOST I NAKON DVA MJESECA POSLAO GA U RIM. NA PUT JE KRENUO U DRUŠTVU JOŠ DVOJICE. NJEGOV BRAT I UČITELJ SU NA KONJU TRAŽILI STANISLAVA..
STANISLAV U RIMU
U RIMU JE TAKOĐER POGAVAR BIO SVETI SVEĆENIK, FRANJO B. ON JE VIDIO DA JE STANISLAV POSEBAN UČENIK, VRIJEDAN, POBOŽAN I PRISTOJAN. PRIMIO GA JE KAD JE STANISLAVU BILO SEDAMNAEST GODINA. SVAKI SLOBODAN TRENUTAK STANISLAV JE KORISTIO ZA MOLITVU U KAPELI. OSOBITO JE VOLIO ISUSA PRISUTNOG U HOSTIJI I GOSPU. TRUDIO SE SLIJEDITI GOSPIN PRIMJER VJERE. PRED BLAGDAN VELIKE GOSPE OPET SE TEŠKO RAZBOLIO. GOVORIO JE O RADOSTI SVETACA U NEBU KAD IM SE GOSPA PRIDRUŽILA DUŠOM I TIJELOM. GOVORIO JE DA I ON JE ŽELI BITI S NJIMA. I TAKO SE I DOGODILO. PRIRUŽIO IM SE SVOJOM DUŠOM, BAŠ NA BLAGDAN VELIKE GOSPE. IMAO JE OSAMNAEST GODINA.
ON JE ŽELIO BITI SVET I TO JE POSTAO.

Print

You may also like...