Što nam je činiti?

Snimka zaslona (2652)

U emisiji “Sjaj istine” don Josip Mužić govori o trenutnoj situaciji u društvu, poziva nas da čitamo znakove vremena i da izvučemo neke zaključke iz ove protekle godine (Korone).

Nije korona jedina kriza, napominje, jer ako uzmemo u obzir  brojke 73 milijuna pobačenih godišnje taj broj daleko nadmašuje broj umrlih od korone (ili sa koronom).

Postavlja se pitanje i zašto pastiri šute i čemu služi ta šutnja? Čega se imaju bojati u odgovaranju na izazove vremena? …

U ovoj situaciji se otkriva koliko često važnije biva ono tjelesno od onog što je vječno, a na taj način čovjek se odriče svoje duše.

Mediji imaju veliki utjecaj na ljudsko zdravlje i uvelike ga uništavaju. Oni žele nadzor nad našim životom. Zato bi bilo dobro i mobitel koristiti onoliko koliko nam je nužno – i koliko je moguće biti bez njega.

Potrebno je govoriti dok se može govoriti – jer je sve više na djelu – cenzura. Prostori slobode su sve manji. Laici su tu manje uvjetovani.

Trebamo početi živjeti skromnije.

Ako su putovanja ograničena, možemo upoznavati bolje svoju zemlju jer ima toliko toga što nismo vidjeli. Mnoga putovanja bila su u znaku poganstva. …

Možemo tražiti posao u kojem ćemo biti neovisni. Možemo otići prije vremena u mirovinu. A ako nam ukinu mirovinu? Riješenje može biti povratak na selo gdje se ne treba toliko držati mjera kao u gradu. Vidimo da se ljudi naseljavaju u Liku. Možemo imati ono što je neophodno za život, pa može se živjeti i samo od krompira. A postoji i voda, postoji mogućnost za proizvodnju energije…

Skroman život, lišen luksuza. A što ako dođe do toga da se oduzme i privatna imovina pa budemo beskućnici? Onda možemo živjeti od onoga u prirodi, ako pustinjaci, kao sveti Ilija npr. Možemo biti zadovoljni sa minimalnim.

Možemo razvijati zajedništvo u vjeri s drugima i zajedništvo s Bogom. Čovjek koji je s Bogom nije nikad sam.

Malo je onih koji žele biti slobodni samo za Boga. Oni su u manjini, bez obzira koliko nas ima na svetoj misi.

Potrebno nam je OBRAĆENJE. 

Bog je iznad vladajućih struktura. Treba se vratiti pravoj vjeri pa će se sve posložiti kako treba. Božja svemoć se nije smanjila. Možemo računati i sa Božjim čudesnim zahvatima. (Kako je Bog pomagao proroku Iliji ili davao manu Izraelcima u pustinji…)

Kršćanin mora imati pozitivan odnos prema smrti. Ako smo vjernici znamo da nas iza smrti čeka neprolazna sreća. Važno je da imamo želju biti s Bogom u vječnosti, jer kako će nas inače primiti?

Isus jasno poručuje: Ne brinite se tjeskobno za sutra… Naša briga ne smije biti tjeskobna. Svakom je danu dosta muke njegove.

Mi smo Božja stvorenja. Naša prava dolaze od Njega, ne od političara. Oni ne daju prava, oni ih samo zastupaju.

Moćnici pokazuju da im se žuri jer nemaju puno vremena…

“Ako je Bog za nas, tko će protiv nas?” – rekao je sv. Pavao.

Print

You may also like...