Snaga Crkve dolazi s neba (Zašto moćni Atila nije pobijedio papu Leona I.?)

mihael

Poznat je kao jedan od najvećih osvajača svijeta, a povijest ga pamti pod imenom – Bič Božjino njegovo pravo ime je Atila. Vođa Huna bijaše strah i trepet u ondašnje vrijeme. Bio je uistinu krvoločan, baš kao i njegova vojska. Pustošio je sve pred sobom. Europa je poput pruta drhtala pred njim. Njegovi biografi kažu da mu je pogled bio strašan i tko bi ga god tijekom razgovora pogledao u oči, ispunio bi se strahom.

I taj snažni Atila na Rim kreće na konju i s nebrojenom vojskom. Pred njega izlazi veliki, ali skromni papa Leon I. Nakon što je tri dana i noći neprestano molio, Papa napokon stupa pred toga okrutnog vladara. Moćnom i do zuba naoružanom Atili suprotstavlja se skromni papa Leon I., bez ikakvog oružja, ali s velikom vjerom u Božju providnost.

Kada je Atila ugledao pred sobom papu Leona I., baca se s konja, prilazi mu do nogu i kaže da zaište što mu srce želi, a on, Atila, će mu to naposljetku i ispuniti.

Papa ga u miru moli da napusti Italiju, oslobodi zarobljenike i ode.

Atila je to učinio bespogovorno, bez jedne jedine riječi, što su mu njegovi vojnici veoma zamjerili.

Kad su ga upitali zašto se on, hrabri osvajač svijeta, prepao jednog običnog Pape koji nema nikakvu moć, Atila je prestrašen rekao kako je uz papu Leona I. vidio nekog velikog i snažnog vojnika u obliku anđela. Bio je veoma snažan, moćan i obasjan neopisivom svjetlošću. Imao je isukani mač i ogromna krila. Atila je tada vojnicima priznao: „Da se nisam pokorio, taj bi nas anđeo za čas uništio.“

 Crkva ima svoje čete anđela i bezbroj svojih svetaca.

Crkva nikad neće biti uništena; nikad je vrata paklena neće nadvladati. (…)

fra Goran A. HKM

Print

You may also like...