Počeci Islama  (Muhamedizma)

kaba

na slici: Kaba je građevina u obliku kocke, duga oko 11 a visoka oko 1 m. Ona se danas nalazi u sred velike džamije u Meki. Predstavlja posebnu točku prema kojoj se muslimani okreću u vrijeme molitve. Vjeruju se kako se kocka nalazi točno ispod Alahova prijestolja I kako to mjesto obilaze anđeli, pa stoga to čine i vjernici.

Pravilno ime za sljedbenike Muhameda je Islam. I sam Muhamed je prihvatio taj naziv kao opis vjere koju ispovjeda. Islam bi u prijevodu bilo – podvrći se Bogu, Božjoj volji.

Oni koji ispovjedaju tu vjeru su muslimani. Ipak, muslimani izbjegavaju da se nazivaju po Muhamedu (Muhamedinci) jer bi to moglo značiti da se klanjaju Muhamedu.

Kako je nastao islam? Tko je bio Muhamed?

Muhamed se rodio u okruženju Meke oko 600 milja južno od Jeruzalema, između 570 i 580 god. posl Kr. Njegov otac Abd Allah je umro na putu u Medinu prije nego se Muhamed rodio. Tako je Muhameda odgajao djed, a kasnije i ujak, jer mu je majka umrla kad je imao 10 godina.

Kakva religija je vladala u Meki? Tu su živjeli arapi koji su bili politeisti. Vjerovali su u nebeska tijela kao božanstva, ali tu su došli živjeti i židovi i kršćani. Tako je Muhamed odrastao u okruženju koje je s jedne strane bilo politeističko (vjerovanje u više bogova) i monoteističko (vjerovanje u jednog Boga).

Njegovo djetinjstvo u kratkim crtama spominje se i u Ku’ranu kao teško djetinjstvo siročeta no većinu njegova života prije njegova djelovanja je teško potvrditi.

Sigurno je da se bavio trgovinom i da je upoznao je Khadiju koju je oženio i s njom imao četiri kćerke.

Kao prorok jedne nove religije počeo se obraćati bogatašima Meke s porukom o obraćenju. Prema Njegovu poučavanju jedina čovjekova nada pred Božjim sudom je: slijepo podvrgavanje, život molitve i odupiranje grešnim porivima.

No, vođe Meke nisu ga slušali. Vođe su bili ljudi koje je zanimala trgovina i biznis, bili su bogataši a po uvjerenju politeisti. Muhameda nisu shvaćali ozbiljno. Neke je ipak Muhamed uspio obratiti, počevši od svoje žene, a obraćenici su bili uglavnom sluge i stranci.

U roku od 10 godina nije vidio velikog uspjeha pa se preselio u Medinu.

U Medinu su ga zvali da dođe kako bi bio mirotvorac.

Muhamedova selidba u Medinu je puno toga promjenila.

U Meki je bio prorok, a u Medini postaje politička i vojna figura. Započeo je tri velike bitke…

Odlučio je napasti i rodni grad sa vojskom od 10000 ljudi. Uzeo je bogatstvo, slomio idole Kabe, obnovio sveti hram i u temelju postavio crni kamen koji su arapi stoljećima ljubili kao dio svog hodočasničkog rituala. Ta stijena vjerojatno je meteor a arapska plemena su ga štovala kao predmet nebeskog porijekla. Islamska tradicija crni kamen tumači kao rezultat kontakta sa grijesima poganskog svijeta…  (nastavak…)

usp. Izvor: sluga Božji o. Hardon S.J.

Print

You may also like...