Molitva bl. kardinala Newmana

kardinal

Moj veliki Bože, Ti znaš sve što je u svemiru, jer si to stvorio. To je djelo Tvojih ruku. Ti si sveznajući jer ti si sveobuhvatan. Ti znaš svaki dio, o kako savršeno Ti sve znaš. Ti znaš um savršeno kao Ti znaš stvar. Ti znaš misli i svrhe svake duše savršeno kao da u cijeloj Tvojoj tvorevini nema druge duše. Ti znaš svaki dio, svaku minutu kao što poznaš i cjelinu. Ti poznaješ misli tako dobro kao što poznaješ i stvari. Ti poznaješ misli i svrhe svake duše tako savršeno kao da u cijelom svemiru nema druge duše.

Ti me poznaš potpuno, svu moju sadašnjost, prošlost i budućnost i sve je to pred tobom cjelina. Ti vidiš sve one delikatne pokrete mojih misli koji meni pobjegnu. Ti možeš pratiti svaki čin, svako djelo ili misao, od samog početka i možeš ga pratiti u cijelom rastu i u svim posljedicama. Ti znaš što će sa mnom biti na kraju. Ti imaš pred sobom taj sat i kad ću doći pred tebe i kad ću ti doći da me sudiš.  Kako je strašno pomisliti na sebe pred Sucem.

Ipak, Gospodine na želim da me ne poznaješ. Najdraže mi je to što ti poznaješ moje srce. O, daj mi više te iskrene otvorenosti srca za kojom čeznem. Sačuvaj me da se ikad bojim tvoga oka, od unutarnje svijesti da se ne trudim ugoditi Tebi. Uči me da Te volim više i da mogu biti u miru, bez ikakvog straha od Tebe.

Ti si svet u Tvojim djelima, o Gospodine, i ako postoji grijeh u svijetu nije od tebe, on je od neprijatelja, i on je od mene. Mene, čovjeka, nek je sram – je mi možemo željeti što je dobro, a želimo što je loše. Kakva provalija je između Tebe i mene, o moj Stvoritelju – ne samo za narav nego i za volju!

Tvoja voja je uvijek sveta; kako, o Gospodinee, kako ću se ikada usuditi približiti ti se? Što ja imam s Tobom? Ipak, moram ti se približiti; Ti ćeš me pozvati sebe kad umrem i suditi me. Jao meni, jer ja sam čovjek nečistih usana i boravim među ljudima nečistih usana!

Tvoj križ, o Gospodine, pokazuje kolika je udaljenost između Tebe i mene, dok je oduzima. Pokazuje moju veliku grešnost i Tvoju krajnju odvratnost prema grijehu. Podaj mi moj dragi Gospodine, nauk Križa u punini, da mogu ne samo naučiti kako sam udaljen od Tebe nego da mi podariš krepost pomirenja s Tobom.

newman knjiga

 

love one another

Print

You may also like...