Kapelica kod Vranskog jezera (spomen na komunističke zločine) – Crkva sv. Šimuna u Zadru – Velika Gospa u Vrpolju kod Šibenika

Nakapelica kod vranskog jezera Dan neovisnosti (praznik koji se od danas ukida)  i blagdan svetog Šimuna (8.10.) posjetili smo brdo Crnogorka s pogledom na Vransko jezero. Gore na brdu je napravljena kapelica koja čuva vrijedan spomen.

Naime, tu je za vrijeme Drugog svjetskog rata ubačeno preko tisuću živih Hrvata. (!) (Nekima od njih, koji su bili jače građe, sjekli su ramena da bi ih mogli ubaciti!)

“Mrtvima na spomen, živima na čast” kapelu kao i križni put do gore podigli su 1995. godine Polačani, oni u Domovini i oni iz dijaspore. Vidi više OVDJE. (komunistickizlocini.net)

U sredini kapelice je drveni križ, a tu je i ograđena jama koja je zapravo masovna grobnica.

Na žalost, u kapelicu nismo ušli, jer nam nije bila otvorena, makar je naš dolazak unaprijed najavljen i posjet dogovoren.

All-focus

All-focus

Mogli smo se zaustaviti neko vrijeme i baciti pogled na Vransko jezero i otoke.

Uputili smo se potom k crkvi svetog Šimuna. Crkva, prema predaji, čuva njegovo neraspadnuto tijelo.

A kako je tijelo svetog Šimuna koji je malog Isusa držao na rukama (kad su ga Marija i Josip donijeli na prikazanje, po židovskim propisimaAll-focus), dospjelo u Zadar pročitaj više OVDJE.

Nakon svečane svete mise najprije su se biskup i svećenici, jedan po jedan, penjali do škrinje sa tijelom, koje je otkriveno samo na ovaj dan u godini. Mnogi hodočasnici su se do tijela popeli prije mise, a mnogi su opet nakon mise strpljivo čekali red. U blizini oltara je stolić sa kojeg su hodočasnici mogli uzeti relikviju sv. Šimuna – tj. je pamuk koji se dotakao svečeva tijela.

Nakon svete mise pošli smo na ručak, a nakon ručka u Vrpolje, malo mjesto u blizini Šibenika.

All-focus

Srdačno nas je dočekao župnik don Ante Omazić, inače rođen u Frankfurtu.  Zaredio ga je 2013. godine biskup šibenski msgr. Ante Ivas. Rodom je iz Podhuma kod Livna, a ovdje je župnik šest godina.

Ovo je župa u kojoj se slavi Gospa Vrpoljačka i to nije samo blagdan tog mjesta. Na svetkovinu Velike Gospe ovdje dođe na tisuće hodočasnika. Barem jednom godišnje, 15.8. tu hodočaste brojni šibenčani, a prema svjedočenju nekadašnjeg župnika Stipe Perkovatu bi se znalo okupiti na blagdan od 25 do 30 000 hodočasnika, počevši od Knina, Biograda pa do Solina… ovdje se na svetkovinu Velike Gospe za paljenje svijeća potroši do tisuću kilograma voska” (piše sibenskiportal.rtl.hr )

Nadalje, u isti izvor piše:

U jednom od napada Osmanlije su barbarski palili staru Gospinu crkvu. Na sreću, prethodno je sačuvana Gospina slika, koja je prenijeta u Šibenik na sigurno sve dok ne nastupi mir. Po prestanku turske ugrozbe crkva je najnužnije popravljena, ali bez obzira na popravak zbog njene trošnosti očito je trebala značajna rekonstrukcija jer je crkveni svod bio pred potpunim urušavanjem. Tako se pred župljane nametnula dvojba: ili staru crkvu temeljito obnoviti ili sagraditi novu.

1721.  godine “Vrhpoljani zajedno s Gospinom bratovštinom odlučiše ne samo popraviti krov crkveni, koji je prijetio padom, nego i crkvu proširiti novom rađom na veću slavu božju i udobnost puka.” (…)  Ipak, na kraju se odlučilo graditi novu crkvu. 

Gospina slika bila je i u Veneciji na restauraciji, a u vrijeme napada sklanjala se na sigurnije mjesto praćena procesijom. Narod je ostavljao mnoge zavjetne darove u srebru i zlatu, a biskup je 1916.-e to dao procijeniti te naredio da se ostavlja za Gospinu svečanu košulju.

Prije ravno sto godina, 1919., don Stošić opisuje kako bi se kod Gospe u Vrpolje slijevale rijeke hodočasnika, te da bi ih bilo od 10-15 000, a dolazio bi „narod iz ravnih Kotara, silazi tamo od Knina, prevaža se od zadarskih otoka, dojuri željeznicom iz pitomih Kaštela, te se kupi na kolima ili pješice iz svih krajeva vrhpoljačkog okoliša“

I u naše se vrijeme na svetkovinu Velike Gospe u malom Vrpolju okupi mnoštvo naroda. Bude ih oko 5-6 000. Župnik i ovdje ima misionarskog posla. U župi ima puno krštenja odraslih, a također i vjenčanja onih koji su predhodno bili samo civilno vjenčani. Ima dosta nerazumjevanja svetih sakramenata, oko čega se treba potruditi. Djeca i mladi su aktivni u župi (ministriranje, zbor), a u dane Velike Gospe u Vrpolju za mlade se organiziraju razna takmičenja.

U župnom dvorištu je i veliki prostor za hodočasnike. Tu je prije tri godine, na inicijativu umirovljenog biskupa Ivasa, podignut kip Gospe od okova. Kip je visok dva metra, koliko i njegovo postolje. Gospa je, kako primjećuju mnogi, nema nježnosti koju smo navikli vidjeti kod Gospinih slika i kipova.

All-focus

All-focus

“Danas su se umnožili mnogi okovi koji prijete da nas zasužnje i to u ime slobode. U našem vremenu sve je više ovisnosti. O alkoholu, drogi, opijatima, lijekovima, mobitelima, medijima, o politici i novcu, o novim vrčarima i guruima svake vrste. Treba nam Gospa koja skida okove snagom Isusa Krista, treba nam Gospa svima djeci i mladima obiteljima i roditeljima, političarima, svećenicima, redovnicima ,biskupima, i Crkvi da uzmognemo kazati svoje “Da” neka mi bude po tvojoj riječi Bože”, poručio je biskup Ivas na dan blagoslova kipa Gospe od okova. (Vidi više: ovdje)

All-focus

All-focus

gospa vr

gospa vrpolje

All-focus

Gospe Vrpoljačka

moli za nas!

Zahvaljujemo Bogu za ovo naše hodočašće, na kojem nas je bilo stotinjak, a na koje nas je poveo  don Josip Mužić, upravitelj crkve sv. Filip Neri iz Splita.

Print

You may also like...