CJEPIVO: DA ILI NE? Moralno prosuđivanje u vrijeme korone – Josip Mužić

cjepivo da ili ne slika

 

UVOD u knjigu

Cjepivom protiv korone počeo sam se baviti silom prilika – kada su nastupila zaključavanja, a posebno zatvaranja crkava u Hrvatskoj. Naime, osobno sam se u toj nezavidnoj situaciji trebao snaći i kao čovjek i kao svećenik. Također, htio sam pomoći svim ljudima dobre volje  razlučivanju i zauzimanju ispravnog stava.

Od tada sam svakoga mjeseca jednu radioemisiju na Radio Mariji posvećivao toj temi. Emisije su imale vrlo dobar odaziv pa sam neke kasnije dodatno obradio i objavljivao i u pisanom obliku, potkrijepljene bilješkama, sve kako bi pravodobno došle do zainteresiranih.

Istodobno, sve je izraženija potreba da se s moralnoga stajališta sustavno obradi ta tema. To su razlozi koji su me potaknuli na pisanje ove knjige. Napominjem da sam iskoristio već objavljene radove koji su ostali  nepromijenjeni izuzev što su prošli novu lekturu i prilagodbu bilješki cjelokupnom tekstu njih sam dopunio novim poglavljima (trećim, četvrtim, osmim, devetim i desetim) i tako dobio jednu zaokruženu cjelinu.

Naziv Covid-19 u tekstu je pohrvaćen i jednostavno skraćen u kovid. Knjiga je podijeljena u tri dijela. Prvi se bavi problematikom moralne okaljanosti cjepiva pobačajem; drugi je posvećen pitanjima odgovornoga i slobodnoga donošenja odluke o cijepljenju, a treći se bavi razlozima koji opravdavaju odbijanje cjepiva.

Knjigom želim omogućiti svakom tragatelju za istinom da dobije potreban uvid u temu cijepljenja kako bi mogao donijeti argumentiranu i moralnu prosudbu te osobnu odluku želi li se cijepiti ili ne želi.

Kako smo okruženi svestranom često nekritičnom promidžbom cijepljenja više sam naglasio problematične aspekte koji se zaobilaze i prešućuju  u glavnim medijima. Tema se mogla još produbljivati i proširivati, ali sam potaknut mišljenjima drugih držao da je knjigu važno što prije objaviti i učiniti ju dostupnom javnosti.

Naime, događaju sustižu jedan drugoga i ne uspijeva ih se pravo ni popratiti, a kamoli o njima mirno razmisliti. Pitanje je hoće li, uslijed uvođenja sve veće neslobode govora, uskoro uopće biti moguće objaviti ju.

Dosadašnja moja izlaganja i objavljeni radovi o cijepljenju izazvali su brojne reakcije kako pozitivne tako i negativne. Susreo sam se s omalovažavanjem i neskrivenim prezirom, prešućivanjem pa čak i mržnjom, cenzurirali su me i Youtube, ali neki katolički mediji.

No sve to nije usporedivo sa zadovoljstvom da sam se mogao boriti za istinu i pomagati ljudima koji su to primali sa zahvalnošću, molili za mene i iskazivali mi podršku na razne načine.

Od samoga početka korone u pitanju nije samo spašavanje zdravlja nego i osnovnih ljudskih prava koja su sustavno ukidaju.
Odgovornost prema bližnjima i pred Bogom traži i od svećenika da se izloži i založi za dostojanstvo osobe svjestan da se sve više dovodi u pitanje i sama sloboda vjere, odnosno spas duša.

Svi ćemo na Posljednjem sudu morati položiti račun a sve to smo činili ili propustili činiti.

Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ali jednako tako svatko ima pravo na istinu koja ispravlja, opovrgava ili potvrđuje osobna razmišljanja.

Znanost se temelji na slobodnom i kritičkom propitivanju bez kojega se ona pretvara u karikaturu vjere. Ako ne želimo biti robovi, moramo dopustiti da nas istina oslobađa i na koncu, prije ili kasnije, jedino istina pobjeđuje.

Kao vjernici ne smijemo koristi krijepost poslušnosti kao izgovor za konformizam i servilnost koji nas vode u grijeh neposluha prema Bogu. Pozvani smo, kao razumne i slobodne osobe, slušati legitimne ljudske autoritete u onome što imaju pravo tržiti od nas iskazujući tako poslušnost Bogu.

Cijepljenje se uz združene napore vladajućih, sve agresivnije promiče i nameće pa se ljudi povlače, ne usuđuju se iznijeti svoje mišljenje i žive paralizirani u strahu nadajući se da će ovo brzo proći. No ništa ne prolazi, nego stanje postaje sve gore.

Istina je da pojedinac može učiniti malo, ali ako svatko da svoj doprinos, stvara se kritična masa koja nužno donosi primjenu nabolje.

Kao vjernici uz to trebamo računati na Boga kojem je sve moguće, ali koji traži naši suradnju pa se onda i jednom osobom kao nekoć Mojsijem može poslužiti da oslobodi svijet od epidemije, ali i svakoga drugoga zla s njom povezanoga.

Riječi Jude Makabejca i danas su aktualne: „A Nebu je svejedno izvojevati spasenje s mnogima ili sa šačicom. Pobjeda u ratu ne zavisi od jačine vojske, jer nam od Neba dolazi jakost. Ovo izlaze na nas u premoći drskosti i bezakonja, da istrijebe nas i naše žene i djecu našu i da nas oplijene, a mi vojujemo za goli život i za svoje svete uredbe. Zato će ih Gospod pred našim očima satrti, ništa se ne bojte.“ (1 Mak 3,18-22)

U ovoj globalnoj krizi prijeko je potrebno sačuvati zdrav kritički duh ne rukovodeći se osjećajima, nego razumom. Kršćani, pak, imaju zadaću donositi sudove u svjetlu vjere kako bi doista bili ispravni.

Situacija je složena i nije lako zauzeti kategorički, općeprihvaćeni stav pa je zato važno ne nametati svoje mišljenje kao jedino mjerodavno – bez poštovanja drugih.

Katolički nauk pokušava ne upadati u krajnosti kako laksizma (koji odobrava upotrebu moralno okaljanih cjepiva bez ikakvih uvjeta), tako ni rigorizma (koji kategorično odbija moralno okaljana cjepiva u svakom slučaju).

Razborita prosudba nije jednaka za svakoga i u svim okolnostima. Svatko je dužan informirati se i sam donositi odluku svjestan da za nju snosi i posljedice i odgovornost.

Cjepivo je donijelo i velike podjele ne samo u svijetu nego i među vjernicima pa čak i među pripadnicima pokreta za život.

Oni koji su se cijepili kao da se osjećaju dužni pošto poto braniti svoj izbor i u pravilu ne ostavljaju mogućnost za razgovor i propitivanje.

Oni, pak koji odbijaju cijepljenje šute ili brane svoje stavove strastveno i puni emocija što zna odbiti moguće sugovornike, važno je da unatoč različitim stavovima „istinujući u ljubavi“ čuvamo jedinstvo u Kristu priznajući i popravljajući eventualne pogreške.

Na koncu, u cijeloj ovoj zdravstvenoj krizi treba vidjeti i pozitivne mogućnosti kao što je prilika za pročišćavanje vjere u kojoj se može obnoviti i učvrstiti pripadnost Crkvi.

Ovo je vrijeme velikih izazova, kušnji i milosti kada je moguće izaći iz gubitničkog sivila mlakosti i ponosno se boriti na strani dobra s uvjerenjem da će već na ovoj zemlji nagrada biti velika.

Mnogi će otpasti od Krista ali oni koji ostanu vjerni do kraja bit će istinski svjedoci i pridobit e mnoge izgubljene Zlo može dobivati bitke, ali je osuđeno da izgubi rat jer nam to jamči Uskrsli.

Zato „oduševljeno“ (1 Mak 3,2) vojujmo na strani istine.

UVOD KNJIGE NA YOUTUBE – kanalu

———–

Objavljivano na Radio Mariji i u obliku članaka:

  1. Posluh u doba korone 25.4.2020.
  2. Sloboda mišljenja i korona; 26.9.2020.
  3. Odluka o cijepljenju, 28.11.2020
  4. (Moralno promišljanje o cjepljenju, Agape) 19.12.2020.
  5. Što nam je činiti, 27.2.2021.
  6. cenzurirano na Youtube: Moguća grešnost cijepljenja, 6.5.2021.
  7. Uvjeti Crkve za cijepljenje, 23.5.2021.
  8. Papa i savjest, 6.11.2021.
  9. … …
  10. više na; MORALNA UPITNOST ANTI-COVID CJEPIVA – PROF. DR. SC. DON JOSIP MUŽIĆ
Print

You may also like...