Zadar (neraspadnuto tijelo sv. Šimuna), Nin (relikvije sv. Marcele), Škabrnja (stradanja)

 

šimun

U Zadru se od davnina časti tijelo svetog starca Šimuna, tijelo neraspadnuto  više od dvije tisuće godina.  

Ima više svetaca s ovim imenom. Jedan je Šimun Revnitelj – Isusov učenik, drugi je Šimun kojeg Isus prozva Petar, a ovo je starac Šimun koji je primio dijete Isusa na ruke kad ga Marija i Josip donesoše prikazati u hram. Tada je starac Šimun otpjevao poznati himan: ”Sad otpuštaš slugu svoga”, a koji je Crkva uvrstila u večernju molitvu časoslova. Da bi ga se razlikovali od drugih nazivamo ga i Bogonosac. 
Povijest govori da je tijelo svetog Šimuna najprije je iz Palestine bilo preneseno u Carigrad, a kasnije je, u 13.-om stoljeću donešeno u Zadar. No, kako baš u Zadar? 

Predaja govori da je za vrijeme križarskih vojni neki križar, po svoj prilici mletački plemić, vraćajući se lađom iz Sirije u svoj grad, nosio tijelo sv. Šimuna. U blizini Zadra zahvatila ga je velika oluja. Lađa je bila teško oštećena pa nije bilo moguće nastaviti put u Mletke. Putnik je morao ostati u Zadru. Dok se u gradu popravljala njegova lađa, on se razbolio i sklonio u svratište pustinjaka na dnu zadarske luke. Tu se danas nalazi župna crkva Sv. Ivana. Da pustinjaci ne bi saznali za Svečevo tijelo, on im je rekao da je to tijelo njegova pokojnoga brata koje sa sobom nosi kući. Do odlaska iz Zadra dade ga zakopati na obližnjem groblju. Međutim, njegovo se zdravstveno stanje pogoršalo. I kad je vidio da mu nema lijeka rekao je redovnicima da po njegovoj smrti pregledaju sve njegove dokumente pa će naći nešto veoma zanimljivo. I doista, oko vrata preminuloga nađoše bilješku o moćima sv. Šimuna koje bijaše sa sobom donio. Redovnici odmah u ranu zoru počeše otkopavati Svečevo tijelo. K tome, iste noći čudnovatim viđenjem bijahu upozorena tri gradska rektora, svaki napose, da se u spomenutom groblju otkopava tijelo velikoga sveca. Rano ujutro nađoše se sva trojica na licu mjesta pa jedan drugome priopćiše što su u viđenju bili saznali.

više o svetom starcu Šimunu na sveci.net

 

crkva

Spomendan svetog Šimuna je 8.10. Uz mnoge hodočasnike na svečanom misnom slavlju bili su i hodočasnici crkve sv. Filipa Nerija.

Nakon Zadra posjetili smo Nin, koji je poznat i po najstarijoj katedrali na svijetu.

nin katedrala
A možda je malo manje poznato, da se u Ninu – u crkvi sv. Anselma, (za kojeg se smatra da je jedna od sedamdeset dvojice Isusovih učenika) nalaze se i relikvije svete žene Marcele, koja je iz mnoštva uzviknula Isusu: ”Blago utorbi koja te nosila i prsima koje su te dojile”  (relikvije se nalaze u vidi sliku)

m

Na drugoj slici je prelijepo svetohranište u crkvi sv. Anselma iz srednjeg vijeka.

svetohranište nin

Budući da je 8.10. i Dan neovisnosti – otišli smo i do Škabrnje, gdje smo mogli čuti snažno svjedočanstvo pukovnika Marka Miljanića.

škabrnjagospa1

Pukovnik Marko govorio je stradanjima ljudi Škabrnje u vrijeme Domovinskog rata, o teškim vremenima kad se Škabrnja trebala braniti od daleko moćnijeg agresora, o ženi kojoj je u jednom danu ubijeno četrnaest članova obitelji, o vojnicima koji su ginuli za obranu Škabrnje, rečenicu dvije i o svojoj poginuloj braći, o maskarima, o oskvrnjivanju svetinja (vidi sliku: na kojoj je Gospin kip, na kojem je nađena usječena sjekira kojom se kako se pretpostavlja prehodno ubijalo ljude, jer je na njoj pronađena krv raznih krvnih grupa)  …

Više o ovom svjedočanstvu vidi na:očima vjere

gospa2

škabrnja2

Print

You may also like...