Što ima nova u Međugorju? (Uz 40.-u obljetnicu ukazanja)

GOSPA MEĐUGORJE

Mnogi su posvjedočili kako su u Međugorju doživjeli mir, blagoslov, ozdravljenje duše ili tijela. Međugorje, osobito ljeti, postane jedna – velika ispovjedaonica. Plodovi hodočašćenja u Međugorje postoje. Ako je plod i samo pomirenje s Bogom u sakramentu ispovijedi onda vrijedi otići u Međugorje.

No, ukazanja su već drugo pitanje. Naša vjera u Gospin majčinski zagovor ne smije ovisiti o tomu što se stvarno u Međugorju događalo ovih zadnjih 40 godina. Kao vjernici, katolici, znamo da ukazanja nisu iznad Svetog Pisma, iznad onog što nam je Isus objavio.

Ako bi zaključak Crkve bio da se Međugorska ukazanja ne mogu priznati kao autentična – onda je to nešto čemu se kao vjernici moramo podložiti.

Što ima nova u Međugorju u odnosu na druga Gospina ukazanja?

Ima novog –

  • što je broj ukazanja ogroman – svakodnevan – već toliko godina…
  • broj poruka također
  • ne zna se do kada će trajati
  • što su mjesni biskupi (Žanić i Perić) donijeli sud koji ne ide u prilog autentičnosti
  • što su franjevci pokazivali neposluh biskupu (u onom što biskup ima pravo tražiti…)
  • što je Gospina pojavnost bila čudna: nestaje jer joj ljudi gaze po velu, po haljini… u rukama drži nešto kao dijete… što bi se ukazivala na razno raznim mjestima, čak i automobilu, (Biskup P. Žanić: “kad je milicija zabranila ići tamo, sišla je u kuće, u ograde, u polja, u vinograde, u duhaništa, ukazivala se u crkvi, na oltaru, u sakristiji, na koru, na krovu, na zvoniku, po putovima, na putu u Cerno, u automobilu, u autobusu, u školama, u Mostaru na nekoliko mjesta, u Sarajevu na više mjesta, u Zagrebu po samostanima, u Varaždinu, u Švicarskoj, u Italiji, opet na Podbrdu, na Križevcu, u župi, u župnoj kući, itd.“)
  • što je nastala i neka nova Crkva kao “plod Međugorja” (Crkva Tomislava Vlašića: Crkva Isusa Krista kralja svega svemira)
  • što se čini da vidioci nisu, kao kod drugih priznatih ukazanja, s Gospom, odsutni od ovog svijeta – u ekstazi – primjer Vicke – video: min 2:35)
  • što je obećan vidljivi znak kao potvrda ukazanja, a nije se dogodio…
  • što postoje i izjave/poruke koje se ne slažu sa Božjom Objavom tj. Crkvenim učiteljstvom (ako su svete duše “u raju su sa dušom i tijelom” kako se to slaže s vjerom u uskrsnuće… ? Kako Gospa može reći “da su sve religije jednake”? itd… )

 

Vidimo da ima dosta toga što nije bistro i o čemu se može raspravljati.

Na kraju krajeva, što je bitno?

Bitno je da je Gospa naša Majka i da ona sluša naše iskrene molitve ma gdje mi bili. Ako smo u Međugorju ona nas svejedno sluša, čuje i voli – kao i na nekom drugom mjestu.

Nitko nije obavezan vjerovati u privatna ukazanja, pa tako niti  međugorska.

Prema onom kako sada stvari stoje, prema sudu Crkve – autentično je prvih deset dana tj. PRVA UKAZANJA.

Čini se da se Gospa stvarno ukazala u Međugorju, ali nije jasno što se događa(lo) godinama iza toga.

(Mala napomena: Hrvatski narod bilježi i mnoga druga Gospina ukazanja, osobito iz vremena vladavine komunista, no nije ih bilo moguće istraživati) 

U četrdeset godina Međugorje je od malog hrvatskog mjesta postalo veliki centar hodočašća.

A komu je Međugorje od koristi?

Svima koji se tamo iskreno mole Gospi, našoj majci, koja je jednako prisutna svugdje.

Molimo Boga da nas očuva u pravoj vjeri, nadi i ljubavi – 

bez obzira na to što Crkvene vlasti odlučile u vezi Međugorja. 

M.G.  24.06.2021.

Print

You may also like...