Katolička abeceda (M)

?????????????

MESIJA – Hebrejska riječ za „Pomazanika“ Božjeg. U grčkom ta je riječ „Christos – KRIST. U starom zavjetu označava općenito proroke i svećenike, ali se posebno odnosi na dolazak Onog tko će pobijediti grijeh i zlo. (Dan 9,26). U Novom zavjetu evanđelisti jasno pišu o tom da je najavljeni Mesija ISUS KRIST.

MARIJA – Blažena Djevica Marija – majka Isusova, žena Josipova i najveća od svih kršćanskih svetaca. Biblija nam opsiuje kako joj anđeo Gabrijel navješta da će rositi Sina Božjeg, kako ide kod rodice Elizabete koja je u svojoj starosti začela sina (Ivana Krstitelja), kako je išla u Betlehem te tamo u štalii rodili Isusa, …

MOLITVA – To je razgovor s prisutnim Bogom. To je odgovor na Njegovu prisutnost. Oko pravog i iskrenog razgovora se treba potruditi, tako i oko molitve. Molitva može biti poklonstvo Bogu – klanjanje, kao Onom tko je svemoguć; može biti zahvala za Njegove darove nama ili drugima; traženje milosti od Boga (prosbena molitva), iskazivanje Bogu osjećaja žalosti zbog grijeha ili osjećaja ljubavi prema Bogu.

MARTA I MARIJA – sestre od Lazara kojeg je Isus uskrisio od mrtvih. Tom prigodom vidimo da su njih troje bili bliski Isusu. Isus je tada i zaplakao za Lazarom. Jednom prigodom, kad ih je Isus posjetio, Marta je bila sva zauzeta oko posluživanja dok je Marija slušala Isusa. Marta prekorava sestru, ali Isus upućuje blagi prijekor Marti govoreći da je Marija izabrala bolji dio. Obje su proglašene svetima.

MISIONARI – prvi misionari su apostoli. Misija je poslanje od Isusa tj. od Crkvenih autoriteta da se pođe po svijetu u propovijeda evanđelje. (usp Mt 28,19-20). Misionari pomažu ljudima da upoznaju i jačaju vjeru u Isusa Krista. Misionarenje moe biti u domovini ili izvan domovin u želji da se širi Isusovo Kraljevstvo.

MRTVLJENJE – Biranje ponašanja koje se protivi našim grešnim sklonostima kako bi njima ovldadali. Mrtvljenje jača našu volju u prakticiranju kreposti kako bismo rasli u sličnosti sa Isusom. Postoji naravno mrtvljenje kao dio samo-discipline, a i nadnaravno gdje se traži rast u svetosti.

MUKA Isusova – Događaji vezani uz trpljenje i smrt Isusa Krista. O tim događajima osobito mislimo u Velikom tjednu.

MILOSRĐE – To je stav ljubaznost i opraštanja. To nije samo osjećaj susosjećanja s nekim nego stavljanje tog osjećaja u djelo tj. spremnost na pomoć – u nevolji, a posebno u potrebi za oproštenjem i pomirenjem.

MARKO – bio je židov iz Jeruzalema. Pratio je sv. Pavla i barnabu na putovanjima (Dj 12,25. Petar o marku u psolanii piše kao o svom duhovnom sinu. (1 Pt 5,13). Najveći doprinos sv. Marka je evanđelje. Najvjerjatnije je napisano između 60-70 god. Pisao je na grčkom, za kršćnae, jednostavnim riječnikom.

MEDALJICA – Medaljica sa likom Isusa ili Gospe koristila se još u počecima kršćanstva (mnnoge su nađene u katakomama). Medaljica služi da poveća našu pobožnost. Njena efikasnost ovisi o vjeri osobe koja je nosi i o blagoslovu Crkve koji je vezan uz tu medaljicu. Najviše se upotrebljava čudotvorna medaljica BDM.

MAKSIMILIJAN KOLBE – On je poljski redovnik-franjevac, svećenik. Od djetinjstva je imao veliku pobožnost prema Gospi (viđenje o 2 krune). Osnovao je „Grad Bezgrešne“ i „Vojsku Bezgeršne“ kako bi širio pobožnost prema Gospi. Kad su njemci u II svjetskom ratu osvojili  Poljsku uhićen je i odveden u logor Auschwitz. Tamo je ponudio svoj život u zamjenu za život jednog zatvorenika.

MAJKA TEREZA – Albanka porijeklom, živjela je u Skopju, glavnom gradu Makedonije. Sa 17 godina odlazi u Irsku u časne sestre loretanke. Odatle je otišla u Indiju kao č.s. loretanka te radila u školi. No, Isus je poziva da ostavi sigurnost samostana i bude Njegova prisutnost među najsiromašnijima od siromašnih. Osnovala je časne sestre Misionarke ljubavi, kojih sada ima preko 5000 godina.

MUČENICI – su osobe koje su radije izabrale trpljenje ili čak smrt nego li da zaniječu svoju vjeru i temljne kršćanske principe. Po primjeru isusovu mučenik se ne opire progoniteljima koji koriste sili iz mržnje ili zloće protiv Krista ili neke objavljene istine katoličke vjere (grč. Maryros = svjedok)

Print

You may also like...