Ulazak na VRATA MILOSRĐA i dobivanje POTPUNOG OPROSTA (Tako jednostavno?)

13.8. GRAD SINJveć tradicionalno je jutro našeg župnog hodočašća Gospi u Sinj. Hodočasnika na cesti dugoj tek tri ipo sata hoda prema Sinju čini se nema kao nekad, prije rata. Pod nebeskim svodom posutim zvijezdama koračamo nas dvije. U daljini tu i tamo neka „zvijezda padne“. A mi nismo više djeca i ne vjerujemo kad nam kažu: „Kad padne zvijezda – zaželi neku želju i ispunit će se!“ Mi se ne uzdamo u zvijezde. Zvijezde su ipak divna Božja stvorenja, kao sunce i mjesec. Jedna zvijezda nekoć je bila i tako bitna da je se svakog Božića prisjetimo. Melkior, Baltazar i Gašpar su uz pomoć zvijezde pronašli Isusa kad je prvi put došao na zemlju. Zvijezde će nam također najaviti i ponovni Isusov dolazak na zemlju, u slavi, jer On reče da će (među ostalim znakovima) prije onog Dana „zvijezde padati s neba…“nebo zvijezde

A mi, kad idemo na hodočašće, mi zapravo idemo svatko sa svojim željama, sa svojim nakanama. Nekad idemo i zajedničkom nakanom – željom. A što je naša najveća želja? Što je to, zapravo, što želimo da nam se ostvari, da nam Bog ostvari, da nam Gospa isprosi?

I želimo li ono o čemu se toliko govori u ovoj Godini milosrđa – POTPUNI OPROST? A kako bi to mogli željeti, toliki vjernici, kad ne znaju o čemu se radi…

 

O čemu se, dakle, radi? Što je to POTPUNI OPROST? I jutros smo čuli da se za potpuni oprost treba „ispovjediti, pričestiti, izmoliti molitvu za papinu nakanu i proći kroz Vrata milosrđa!“ Samo to?!? Pa dobiti potpuni oprost i nije tako teško, čini se. ( prema jednom web izvoru jutros je 600 hodočasnika dobilo potpuni oprost. Hm…) Nedostaje ipak još jedan uvjet: nenavezanost ni na  laki grijeh. A taj uvjet je, priznat ćemo, jako teško ispuniti.

No, nisam odgovorila na pitanje što je to potpuni oprost. A da bi to shvatili moramo prije shvatiti da je Isus apostolima dao vlast da otpuštaju grijehe! („Kome otpustite grijehe bit će otpušteni, a kome zadržite bit će zadržani“.) Crkva, dakle, ima vlast otpuštanja grijeha.

Svaki grijeh ima i svoje posljedice. Kad je čovjek u smrtnom grijehu (svijesno, svojevoljno u velikoj stvari vrijeđa Boga!) onda se svojevoljno potpuno odjeljuje od Boga. A kad čovjek nije u zajedništvu s Bogom, onda je u zajedništvu s vragom – u paklu! Strašno. Ako se čovjek za svoj grijeh iskreno kaje i ispovjedi on zadobiva milosrđe Božje (ne, dakle, i onda kad se ne kaje) i ponovno zajedništvo s Bogom, ali neke posljedice grijeha još ostaju.

Svaki naš grijeh zaslužuje i VREMENITU KAZNU.  Ako tu kaznu za počinjene grijehe „ne odradimo“ OVDJE, na zemlji, onda ćemo je „odslužiti“ U ČISTILIŠTU. Ne zaboravimo da stoga postoji i čistilište kao – zahtjev Božje pravde, da se očistimo od svega onog što nas još od Boga dijeli. E sad, dolazi ovaj izvanredni dar – potpunog oprosta. Crkva, koja ima vlast udijeliti oprost – ima vlast dati vjernicima mogućnost da dobiju oprost i od tih vremenitih kazna za grijehe koje su ispovijedili, ali za njih nisu „odslužili vremenitu kaznu“. Crkva, osim što ima vlast odriješti nas u ispovijedi od grijeha, vratiti nam stanje milosti, također ima i vlast dati nam POTPUNI OPROST OD TIH VREMENITIH KAZNI koje smo zaslužili svojim grijesima, a za to propisuje i određene uvjete. Ova godina jedan uvjet vezuje uz čin 1) prolaska kroz „vrata milosrđa“, ali to nije jedini uvjet. 2) Potrebno se ispovjediti 3) pričestiti 4) izmoliti molitvu za papinu nakanu (npr. Vjerovanje, Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu) i što je najteže 5) ne biti navezan ni na mali grijeh! (Imati želju ne griješiti ni u maloj stvari. Svoju volju potpuno htjeti uskladiti s voljom Božjom…) E, to nije lako. Ali nije nemoguće.


Je li nam se danas želja ostvarila?
Jesmo li dobili koju milost od Boga? Možda POTPUNI OPROST? Ne zaboravimo da potpuni oprost možemo, ako iskreno želimo dobiti i SVAKI DAN! Kako? Tako da npr. umjesto prolaska kroz vrata milosrđa – pobožno razmatramo Bibliju pola sata + 4 ostala navedena uvjeta. Crkva je i uz taj čin vezala potpuni oprost. I kao što se postavio natpis u Sinju, nad ulaznim vratima: „VRATA MILOSRĐA“, da nas podsjeti na milost koju možemo dobiti – ako hoćemo – tako isto, mogli bismo tako NPR. svatko sebi i na Bibliju zalijepiti natpis: „KNJIGA POTPUNOG OPROSTA“ i tako se podsjetiti milosti koju možemo primiti SVAKI DAN… (Više  o potpunom oprostu)

Hodočasnici iz Rame

Hodočasnici iz Rame

A nije mala stvar zadobiti POTPUNI OPROST za vremenite kazne koje smo zaslužili zbog svojih grijeha.

I da – potpuni oprost koji možemo zadobiti ostvarivanjem navedenih uvjeta možemo namjeniti za SEBE, ali i za jednog od POKOJNIKA. Svaki dan – možemo zaslužiti po jedan potpuni oprost. Svaki dan možemo prazniti čistilište, slati duše u raj.

Dani prolaze. Godine prolaze. A koliko smo tih oprosta do sad zaslužili? Možda jedan, možda ni jedan. Ako se tek učimo hodati s Isusom, tek se učimo i odvajati od grijeha, od navezanosti na ovo na ono… No možemo se nadati da će s vremenom biti bolje. Možemo to željeti. Možemo željeti da želimo. S vremenom, naše će želje biti sve više u skladu s Isusovim („budi volja Tvoja“…) i sve ćemo manje biti navezani na grijeh, i sve više biti u mogućnosti zadobivati te potpune oproste koje nam stoje na raspolaganju kao neprocjenjivo blago, ali blago kojim se ne koristimo kako bi mogli…

Recimo i drugima za to blago oprosta koje postoji, jer jedino tako mogu ga početi i tražiti.

I drugi put kad budemo gledali zvijezde u noći i budemo se sjetili zvijezda padalica i dječjih želja – sjetimo se da naš Bog koji je Živi Bog može ispuniti svaku našu dobru želju. Sjetimo se da smo stvoreni za nebo i  molimo Ga da naše želje budu sve više nalik Njegovima…

Print

You may also like...