Sv. Eustahije, lovac i rimski vojnik, mučenik (postao kršćanin zbog jelena sa križem… )

eustahije

Eustahije, zvani Placid, prije svog obraćenja bio je vojnik u Rimskoj vojsci za vrijeme cara Trajana. Jednoga dana dok je bio u lovu odjednom je ugledao jelena koji je između rogova imao lik Raspetoga Spasitelja. Odgovarajući na ono što je smatrao pozivom s neba nije gubio vrijeme nego je postao kršćanin. Nakon obraćenja, u vrlo kratko vrijeme izgubio je imanje i poziciju, a njegova žena i djeca bili su odvedeni od njega. Kad je postao jako siromašan počeo je kod nekog bogataša čuvati polja.

U međuvremenu Rimsko carstvo je bilo napadnuto od strane barbara. Trajan je tražio Eustahija da buđe na čelu vojske i da se bori protiv neprijatelja. Tijekom tog vremena ponovo je našao ženu i djecu za koje je mislio da ih više nikad neće naći. Kad se vratio iz bitke kao pobjednik primljen je sa počastima.

Car tada traži od Eustahija da žrtvuje poganskim bogovima što je on odbio. Određeno je stoga da on, njegova žena i djeca budu stavljeni pred gladne lavove. No događa se čudo. Umjesto da su ih lavovi napali i ozlijedili one su samo igrali s njima. Trajan, time strašno razljućen, naređuje  da se obitelj zatvori u mjedenog bika ispod kojeg su naložili vatru te su ih zapalili.

eustahije i obitelj

Slavi se 20.9.

iz knjige Life of the saints (Alban Butler, svećenik)

Print

You may also like...